Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: Canon czy Nikon

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon czy Nikon

Witam na forum.
    Przymierzam się do pierwszej mojej lustrzanki - body+szkło. Pula do wydania 2,5-3tys to maxxx razem z kartą, ładowarką i torbą.
    Czy iść w nowy sprzęt i kupić coś gorszego czy iść w używkę i kupić klasę wyżej.
    Nie chciałbym abym po zakupie marudził że na 50 zdjęć wyszło 10 itp.
    Zdjęcia tylko amatorsko robię.
    Co polecicie pomiędzy nikonem a canonem?
    Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon czy Nikon

z Canona np. 600D + 18-55. za reszte pieniedzy (bo zostanie) troche fajnych ksiazek, z przewaga na takie bez "cyfrowa" w tytule (np. Langford, Freeman).
    w Nikonie to by bylo D5100 + 18-55.

wybor miedzy aparatami - kwestia czucia w rece. dla potrzeb poczatkujacego oba sa z nawiazka wystarczajace. potrzeba bedzie co najmniej kilkunastu miesiecy, zeby fotograf przerosl to narzedzie
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

He, he, ... jesteś na forum Canon'a :-) Jaką odpowiedź chciałbyś usłyszeć ?

A tak poważniej: wszystko zależy od tego, co potrafisz i czego oczekujesz. Kupisz sobie zbyt poważny sprzęt, będziesz musiał kupować do niego poważniejsze zabawki (czyli droższe). Kupisz z kolei coś taniego, będziesz narzekał, że szału nie ma ...
    Ciekawy na początek może być np:
    Canon EOS 650D + 18-55 mm IS II - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
    lub poszukaj używanego 40D, albo jeszcze lepiej 50D i do tego szkła wedle upodobań.
    Konkurencja też ma fajne zabawki, np:
    Nikon D3200 18-105 VR (czarny) + 16GB + filtr UV - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
    Nikon D90 body + AF-S DX 18-105 mm VR - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
    Idź do sklepu, pomacaj sobie kilka sprzętów i zobacz, który Ci najbardziej pasuje. Ergonomia jest bardzo ważna, podobnie jak przeznaczenie docelowe. Mają one podobne możliwości, a dyskusja, który lepszy jest bezkońcowa, w stylu: Audi, czy BMW ?
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Coś już napisał

Jeśli nie chcesz na stałe wiązać się z którąś ze stajni i jest to jednorazowy wydatek, to ja polecam nikona d90 + 18-105, żółci zachwalają zarówno aparat jak i obiektyw, d90 generuje fajny obrazek, daje wrażenie bardziej zaawansowanego i solidniejszego, a 18-105 jest jak na swoją cenę na prawdę dobrym szkłem.

Początki nałogu

Tylko PENTAX jeżeli nie wybierasz systemu. Za 2500zł kupisz używany Pentax K-5 i 18-55 WR. Da Ci najlepszy obrazek spośród wszystkich puszek do tej ceny na rynku!!
    / Canon /

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Tylko PENTAX jeżeli nie wybierasz systemu. Za 2500zł kupisz używany Pentax K-5 i 18-55 WR. Da Ci najlepszy obrazek spośród wszystkich puszek do tej ceny na rynku!!
    a to nie wiem. bede sie upieral, ze 600D sie obroni, przynajmniej na bazowych ISO 100-400, bo powyzej to nie wiem...

abstrahujac od ergonomii i w ogole jakosci samej puszki, bo to inna kwestia...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a to nie wiem. bede sie upieral, ze 600D sie obroni, przynajmniej na bazowych ISO 100-400, bo powyzej to nie wiem...
    Dokładnie na odwrót. APS-C Canona bronią się doskonale na wysokich ISO (pow 1600), tracą dystans do konkurencji w zakresie 100-400 (słaba dynamika = potworne szumy w cieniach).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Dokładnie na odwrót. APS-C Canona bronią się doskonale na wysokich ISO (pow 1600), tracą dystans do konkurencji w zakresie 100-400 (słaba dynamika = potworne szumy w cieniach).
    OK. patrzylem pod katem poziomu detalu, bo to mnie najbardziej interesuje (dynamiki dla mnie w zasadzie kazdy aparat ma dostatecznie duzo, a wyciagania z cienia nie praktykuje). a ISO 1600 to patologia dzieki za info
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Jeszcze jeden głos na Pentaxa!

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    Jeszcze jeden głos na Pentaxa!
    I jeszcze jeden. :-)
    Przygodę z dslr zaczynałem od Pentaxa K10D (naprawdę lubiłem tę puszkę). Na Canona przesiadłem się z różnych powodów. Ale gdybym ponownie rozważał wybór systemu pod APS-C to Pentax rulez :-)
    Pancerne puszki, z prawdziwym uszczelnieniem, świetnie pomyślane a seria K5 i teraz K5II mają naprawdę świetne matryce.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów