Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 136

Wątek: Canon czy Nikon

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Domyślnie Odp: Canon czy Nikon

Przepraszam, że Post Pod Postem, ale:
    czy jeśli ktoś ma odrobinę czasu, chęci i owy Nikon/Canon to mógłby mi napisać co nie co o tym aparacie? Bo czytałam różne opinie, większość jest na +, ale zdarzały się na minus, oraz znajoma napisała mi, że ten Canon to najtańszy (fakt!) i najgorszy Canon, co mnie trochę zniechęca, chociaż o Nikosiu też są uwagi na minus.

Przepraszam za moje strasznie amatorskie pytanie! Ale chcę się dokształcać w tym kierunku, żeby nie zadawać takich "głupich" pytań.. ;-)

Pełne uzależnienie

A ten Nikon to niby najdroższy i najlepszy?

Wybierając aparat, tak naprawdę wybierasz system, czyli bagnet. Należy przeanalizować jakie szkła będziesz potrzebował i czy są dostępne, a jeżeli tak to w jakich cenach.

Pewnie nieprędko poza KIT wyjdziesz. Więc nie ma większego znaczenia który. Ja bym na Twoim miejscu kombinował jakiś używany 450D. Wyszło by pewnie poniżej 1000 PLN z KITEM już. Aczkolwiek jest ryzyko, że takie coś padnie i trzeba będzie naprawić.

Coś już napisał

Z używkami w tym przedziale cenowym jest ciężko. Dlatego zdecydowałem się na nowy z gwarancją + jednorazowe ubezpieczenie od"wszystkiego" (upadek, utopienie itp), bo mam dzieciaka, który też robi zdjęcia moim aparatem.

Cytat Zamieszczone przez pianoblack Zobacz posta
    Zobaczyć jak mi leży w dłoni nie mam jak, bo aparat chcę kupić przez internet, a u mnie w sklepach z tego co widziałam, nie ma tych modeli :>
    To podjechać do większego miasta i sprawdzić, bo to też ma znaczenie. Mi nikoś nie leżał jak cholera

oraz znajoma napisała mi, że ten Canon to najtańszy (fakt!) i najgorszy Canon, co mnie trochę zniechęca
    Nikon też najtańszy i najgorszy :P A tak na poważnie za te pieniądze jest ok. Ktoś pisze, że grip mały, plastik i slizga się. Nie prawda! I prawda zarazem! Grip mały, ale mi nie odstają palce, bo mam małe ręce i dla mnie jest ok. Plastik, to jest, ale aparat nie wyskakuje z dłoni jak posmarowany olejem. Opinie w stylu "Nie kupuj, bo to szajs" napisali albo ci którzy nie mają kasy i ich boli, albo ci którzy mają w cholerę kasy i takie coś omijają szerokim łukiem.

Po południu coś napiszę więcej ;-)

Nie lepszy byłby może używany 40D i kit?

Mysle, ze jednak lepszym wyborem od nowego 1100d jest uzywka 550d z kitem. Spokojnie za 1000 mozna to nabyc a jednak aparat juz calkiem calkiem.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

odnośnie systemu to też jestem za canonem. Zwłaszcza jeśli dopiero sie uczysz i masz ograniczony do minimum budżet. Canon lepiej działa jak już ktoś wspomniał ze starymi szkłami m42. Będziesz chiał być bardziej kreatywny za małe pieniążki kupisz np heliosa i przejściówkę. Z systemowych szkiełek np 50 1.8 nowe już za 430 nawet w niektórych sklepach internetowych. Odpowiednik nikonowski o 200 droższy a nawet wiecej zależy gdzie. Ogólnie nawet i kitem porobisz fajne zdjęcia popatrz galerie na forum jest wątek ze zdjęciami z kita. 1100 faktycznie to najniższa półka lustrzanek canona i obudową odstaje nawet od 550 czy tam 600d. Ale nie rozsypuje się w rękach i zdjęcia w końcu robi jak każdy inny. Zanim kupiłem canona też bawiłem się nikonami. Pracowałem kiedys w sklepie agd rtv i tych nisko budżetowych marketowych puszek miałem kilka w rękach. Nikon jest jak by ciut mniejszy i gorzej się trzyma. Obsługa menu też wydaję mi się na plus w cannie ale to kwestia przyzwyczajenia. Kupisz nikona czy canona po miesiącu opanujesz guzikologię i obsługę wszystkich funkcji. na koniec mała podpowiedź . Kup samą puszkę. A poszukaj używanych szkieł . Myslę że w cenie nowego 1100d z kitem kupisz nowego 1100d plus dwa szkła np kita i 50 1.8 . Na rynku wtórnym sa one za grosze. Na bdy będzies zmiał gwarancję i ubezpieczenie. A jeśli używany kit padnie to dokupisz go sobie za 200 zeta. Wyjdzie Ci w tedy i tańsze ubezpieczneie mniejsza kwota do ubezpieczenia i będziesz miał dwa szkła zamiast jednego. Pozdrawiam
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Ale jeśli chodzi o stare szkła m42 to chyba najlepsze byłyby Sony Nex'y, bo mają focus peaking oraz dużo przejściówek.

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    A ten Nikon to niby najdroższy i najlepszy?
    Nie, oczywiście, że nie! Ale nie wspomniałam chyba, że znajoma napisała mi, że Nikon będzie mimo wszystko lepszy od tego Canona.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Wybierając aparat, tak naprawdę wybierasz system, czyli bagnet. Należy przeanalizować jakie szkła będziesz potrzebował i czy są dostępne, a jeżeli tak to w jakich cenach.
    Sprostuję tylko, że jestem DZIEWCZYNĄ

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Do Canona przekonuje mnie kilka rzeczy, między inni jest "ponoć" łatwiejszy w obsłudze, to że obiektywy są tańsze (z tego co słyszałam) też jest na +, muszę wszystko przeanalizować, a i chcę kupić aparat jedynie w sklepie gdzie jest możliwość kupna na raty, bo jest to dość pilny wydatek (szkoła...), dla mojej mamy duży wydatek mimo wszystko i nie mam możliwości wyciągnięcia 1-2 tysięcy z kieszeni niestety

Początki nałogu
    Miasto
    EU

...Do Canona przekonuje mnie kilka rzeczy, między inni jest "ponoć" łatwiejszy w obsłudze, to że obiektywy są tańsze (z tego co słyszałam) też jest na +, muszę wszystko przeanalizować,...
    Wygląda na to, że się zdecydowałaś. Doskonale. Tak czy inaczej będziesz zadowolona i ten aparat nie powinien przeszkadzać Ci robić wspaniale zdjęcia

A propos tańszych obiektywów Canona, to niestety już przeszłość. Poświęć 15 minut i przez internet sprawdź ceny interesującego Cię sprzętu. Dopiero wtedy będziesz pewna, co jest w danym dniu tańsze.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie

Sprostuję tylko, że jestem DZIEWCZYNĄ
    Przykro mi.

Każdy aparat mniej więcej tak samo się obsługuje. Łatwiejsze w obsłudze będą te półprofesjonalne i wyżej. Entry level nie są zbyt wygodne.

Na pewno każdy aparat jest lepszy niż brak aparatu. A fotografia siedzi w głowie. Bierz Canona i witamy na pokładzie.

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów