Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 136

Wątek: Canon czy Nikon

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Domyślnie Odp: Canon czy Nikon

Dobry wieczór,
    podepnę się pod temat.
    Jestem na profilu fototechnika w technikum (1 klasa od września) chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę i zastanawiam się między trzema.. a właściwie dwiema, tylko dwie są takie same, a mają różne obiektywy.

1. Canon EOS 1100D + 18-55 DC III mm
    2. Canon EOS 1100D + 18-55 mm II IS
    Jak mówiłam są to takie same aparaty, tylko z różnymi obiektywami.
    3. Nikon D3100 + 18-55 mm VR

Który aparat byłby najlepszy dla amatora? Jestem totalnym laikiem, póki co, do tej pory były to zwykłe pstryki z cyfrówki, nic szczególnego, a chcę się rozwijać w tym kierunku, mam nadzieję, że nie zostanę "zhejtowana", a ktoś mi doradzi. Aparat chcę kupić na początku września.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez pianoblack ; 04-08-2013 o 23:22

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Zaproponuję inną "drogę": Fuji X100s. Zdecydowanie wiecej uciechy niż z trzech w/w zestawów.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pawel92 tylko tego jest jakoś 3 razy większa A mogą być używki? Bo wydaje mi się że 1100D to niezbyt udany model , i lepiej zainwestować w 550D/600D (choćby i używane).

Początki nałogu
    Miasto
    EU

No, chyba rzeczywiście "trochę" przesadziłem cenowo. Myśle jednak, że zakup lustrzankę nie powinien być celem samym w sobie (jeżeli tak nie jest pianoblack, to przepraszam). Jako, że przyszły zawód związany jest z fotografia, warto może trochę udłożyć i kupić od razu dobry i, że tak powiem, "kształcący" sprzęt.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Chodzi mi jedynie który model ewentualnie obiektyw lepszy, bo cena jest ok, aparatu będę potrzebować do zajęć zawodowych prawdopodobnie, więc chce kupic aparat jak najszybciej, a aktualnie nie mam możliwości odłożenia na lepszy, co planowałam, ale wyszło jak wyszło...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Canon czy Nikon to Ci nie doradzę ale na pewno unikaj obiektywu z pierwszego zestawu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    EU

W takim razie proponowałbym Nikona D3100: nieco lepsza matryca niż w Canonie 1100D.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Dzięki wszystkim! Jeszcze poczytam opinie, mam miesiąc na decyzję

Coś już napisał

W tej klasie, to bez różnicy. Zobacz, który lepiej Ci leży w dłoni. Wydaje mi się, że 1100d ma więcej funkcji wyciągniętych na klawisze i nie trzeba grzebać w menu, żeby włączyć/wyłączyć. Canony lepiej współpracują ze starymi ruskimi obiektywami. Poza tym Nikon ma full HD jeżeli chcesz filmować, a Canon tylko HD. Ale jeżeli filmowanie nie interesuje Cię, to chyba Canon będzie bardziej poręczny. Ale to tylko moja sugestia, bo sam miałem podobny dylemat i po długim macaniu padło na C. Nie żałuję ;-)

Awatar pianoblack
    Miasto
    Przemyśl

Mam właśnie dylemat, bo jedni mówią, że Canon, inni że Nikon. Filmowanie "średnio" mnie interesuje, bardziej chcę się skupić na zdjęciach. Zobaczyć jak mi leży w dłoni nie mam jak, bo aparat chcę kupić przez internet, a u mnie w sklepach z tego co widziałam, nie ma tych modeli :>

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów