Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 136

Wątek: Canon czy Nikon

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie Odp: Canon czy Nikon

Fajne, mi w 550D brakuje tego gornego ekranu. Mialem 50D i dzisiaj zaluje, ale po prawie 2 latach nic nie stracilem na aparacie, bo 60D zassal batona po calosci.

Jak robisz foty amatorsko i nie masz w planie kupowania szkiel, to kup EOS650D i po temacie.
    Masz znajomego z lustrzanka?

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

a może zamiast D90, D300 ? Cena używek podobna do 60D
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    a może zamiast D90, D300 ? Cena używek podobna do 60D
    również rozważam taką opcję

Dopiero zaczyna

Jak kolega Slaw2006 sam zaznaczył to ma być jego pierwsza lustrzanka. Dlatego wybór raczej bym oparł na prostej zasadzie, który aparat lepiej trzyma się w ręku, który w danej cenie mogę kupić z lepiej ocenianym szkłem, który łatwiej mi się obsługuje. Odrzucił bym sprzęt mało popularny i do tego używany, mimo wychwalanych zalet. Można wpakować się na minę i mieć fajny mebel, bo nie znajdzie się części. Do Canona i Nikona raczej z tym problemu nie ma, przy reszcie bywa już różnie. Jeżeli się zdecydujesz na używkę to raczej taką która masz możliwość ewentualnej naprawy bez gwarancji. Ale doradzając w ten sposób która używka jest lepsza, można stwierdzić, że zestaw Canon 5D mk II + 50 f1.8 da się kupić w tej cenie. Body używane na ebayu poniżej 3k PLN przy odrobinie cierpliwości jest do kupienia, a obiektyw poniżej 300 PLN. Tylko ja zadam pytanie: Po co? Jak ktoś nie miał lustrzanki nigdy w ręku. Toć to będzie droga przez mękę a nie przejście z kompakta na lustrzankę. Sugeruje wybrać coś nowego nie koniecznie RTVAGD bo drogo. Jak Canon to według mnie różnice pomiędzy 550D-600D-650D są pomijalne. Jeżeli chodzi o Nikona mniej się znam i miał bym problem między D3200, a D5100. A jak już kolega się nauczy i zacznie widzieć różnicę pomiędzy zdjęciem z 60D - 650D, a 6D to minie na tyle długi czas, że kupi nowe body. Po za tym dokupując lepsze szkło zauważy większą różnicę niż kupując lepsze body.

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Ja też polecam na początek nowe body a nie używkę. Jak się trafi zajechany egzemplarz, zakurzony w środku, wizjer z paprochami, brudne lustro itp to może zniechęcić. Nowe to nowe. Do tego standardowy zoom kitowy i chociaż najtańszą jasną stałkę czyli 50mm f/1.8 - da dużo radości

Kup coś używanego co potem łatwo odsprzedasz. Po kilku miesiącach będziesz mieć rozeznanie o co w tym biega i co ma dla Ciebie znaczenie. Wtedy dopiero wybierz docelowy sprzęt. Też tak miałem i od czytania tego wszystkiego tylko głowa bolała.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Ja też polecam na początek nowe body a nie używkę. Jak się trafi zajechany egzemplarz, zakurzony w środku, wizjer z paprochami, brudne lustro itp to może zniechęcić. Nowe to nowe.
    Ja w nowym 30D miałem pajęczynę w komorze lustra. Tak więc nowe to nowe
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Hehehe to chyba ten nowy egzemplarz dłuuugo gdzieś stał
    Ale takie rzeczy to sporadyczne przypadki a brudne body od środka to normalka wśród używanych sprzętów... Piszę to z własnego doświadczenia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Razem z lokatorem ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Hehehe to chyba ten nowy egzemplarz dłuuugo gdzieś stał
    Ale takie rzeczy to sporadyczne przypadki a brudne body od środka to normalka wśród używanych sprzętów... Piszę to z własnego doświadczenia
    ja mam inne doswiadczenia. od blisko 10 lat moje glowne body to, poza jednym wyjatkiem, zawsze byla/jest uzywka. i nigdy nie mialem problemow,
    tyle co 5D mkI musialem sobie zawiezc do gruntownego wyczyszczenia matrycy, bo byla uswiniona.

i poki co zamierzam jak najbardziej stolowac sie uzywanymi body. jakos mi te oszczedzone pieniadze nie smierdza, a i staram sie trzymac dobra karme,
    bo jak patrze po portfolio, to z tego jedynego "nowego" body mam najmniejszy odsetek wypasnych fot, a z uzywek zawsze mi jakos lepiej szlo

z tym ze to byly/sa xxD albo 5D, wiec solidne konstrukcje. nad uzywanym trabantem bym sie zastanawial...
    www albo tez flickr

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów