Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 136

Wątek: Canon czy Nikon

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Odp: Canon czy Nikon

Zacytuję jednego forumowicza. Co sądzicie o takim porównaniu sprawy? :-D

"Canon i Nikon mają swoje "filozofie" obrazu.
    Canon "mówi" tak : ślub, biała suknia i lampa błyskowa, to na samą myśl wiadomo, że bedą "przepały", ale ty się nie przejmuj, bo to jest CMOS i ze świateł szczegóły wyciągniesz.

Podobny charakter ma Sony A200, sceptycy zarzucają, że szumi, ale w "odzysku" szczegółów w światłach jest dobre.

Natomiast Nikon "mówi" tak : zrób dobrze światła, a my ci pozwolimy wyciągnąć szczegóły w cieniach, to jest funkcja Lighting. Tu te D40, D60, D80.
    Tu również podobny w charakterze jest np. Pentax k200, tu zarzucają recenzenci, że za bardzo jpg'i są odszumione, ale za to zakres tonalny dosyć spory."
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez slaw2006 Zobacz posta
    skłaniałbym się ku d90 ale martwi mnie 1 czujnik krzyżowy przy AF
    Niech Cię nie martwi! To świetny aparat i bardzo dobry obiektyw

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Ale masz zmartwienie ... Bawiłeś się tym kiedyś ? Czujniki to nie wszystko ...
    Kolega, który siedzi obok mnie i podziwia moje 60D, sam posiada D90 i uważa, że sprzety są porównywalne ... szczególnie pod kątem uzyskiwanego z nich obrazka, bez spuszczania się na jekieś skrajne przypadki dziwacznego oświetlenia, szumofobii itd. W sumie się z nim zgadzam - każdy ma kilka minusów i plusów ...
    Moim skromnym zdaniem Olek i Panax to taka trochę druga liga - kupisz, pobawisz sie, pocieszycz, a później zaczniesz i tak mysleć o wymianie na C lub N. Jezeli jednak chcesz mieć podstawowy obiektyw i na tym poprzestać, różnic wielkich nie będzie. Raz jeszcze wiec powtórzę: sam sobie odpowiedz, do czego potrzebujesz aparatu, który Ci najlepiej pasuje i jak bardzo zamierzasz go później doposarzać (rozbudowywać system).
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Na ta chwile brałbym Pentaxa. Fakt, mało popularne w kraju. Na allegro masz ponad 30 ofert, sklepy wysylkowe i te typowo foto również go mają w ofercie. Szkieł mniej i droższe, ale to chyba nie ma znaczenia w tym przypadku.
    Nikon D90 wiekowy, chociażby dlatego bym go olał
    I jak mam porównać półkę entry level, to Nikon wypada lepiej- chodzi o wykonanie, Canon wieje większą tandetą. Taki D3000 jest lepiej wykonany i sprawia lepsze wrażenie od 500D np.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez slaw2006 Zobacz posta
    Ja oddaje głos na d90. Aparat wręcz legendarny wśród nikoniarzy, bardzo chwalony, daje dobry obrazek a i 18-105 jest bardzo ostry. Wiem bo testowałem wiele opcji oraz czytałem bardzo dużo opini zanim zdecydowałem się na odsprzedanie całego sprzętu pod aps-c i pozostanie w canonie ale już z FF. Może i d90 jest wiekowy, ale będziesz miał wrażenie posiadania aparatu wyższej klasy niż 650d. Martwisz się 1 czujnikiem krzyżowym? Do niedawna najlepszy aparat w stajni canona (nie licząc serii 1d ofc) czyli 5d mark II ma 1 punkt krzyżowy a jakoś nie przeszkadzało to ludziom utrzymującym się z fotografii. Sam mam teraz 6d i oczywiście środkowy krzyżowy jest genialny, boczne trochę gorsze ale w standardowych warunkach są całkowicie wystarczające. A obiektyw 18-105 dodatkowo da Ci "troche" mm na dłuższym końcu w stosunku do 18-55.
    Ostatnio edytowane przez Matson ; 13-03-2013 o 00:42

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Mam wrażenie i chyba gdzieś o tym czytałem- Nikon sprawia wrażenie wypranych kolorów. Coś w tym jest, jak oglądałem foty kumpla z D90, to coś było na rzeczy z tymi kolorami.

Coś już napisał
    Miasto
    Irlandia/Polska

Ja caly czas twierdze ze Nikon m wyprane"zimne" kolory a Canon ladne cieple kolory,co kto lubi,kupilem teraz 5d i jestem zauroczony kolorami z tej puszki.

Dopiero zaczyna

a może 50D?
    możecie zerknąć na aukcje nr przedmiotu 3067692131, 3098574304, 3079100040, 3095853917

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów