Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Szeroki pod FF?

Domyślnie Szeroki pod FF?

Witam Was,
    zakładam ten temat, chociaż wiem, że większość odeśle mnie do wyszukiwarki CB.
    Przekopałem witematy, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    A dokładnie, który obiektyw szerokokątny jest najwłaściwszy pod FF - 5d?
    Przeznaczenie: architektura wnętrz, czyli dokumentowanie zrealizowanych projektów(w związku z tym każdy mm może mieć znaczenie).
    Na szkło chcę przeznaczyć do 3500 zł. I musi to być nowy sprzęt(z FV).
    Z tego co udało mi się znaleźć, to w grę mogą wchodzić m.in. Sigma 12-24, Sigma 10-20, Canon 17-40, Ciamciang 14.
    Szkło przede wszystkim musi jak najlepiej odwzorowywać linie prostopadłe i kolory.
    Skłaniam się do Sigmy 12-24, jednak boję się o zniekształcenia obrazu zwłaszcza na 12mm.
    W canonie może brakować dołu w niewielkich pomieszczeniach.
    Ciamcianga zaproponowałem, tylko ze względu na cenę.
    PS. Niestety budżet na więcej mi nie pozwala, więc od razu zaznaczę, że wszelkie propozycje TSE nie wchodzą w grę.

Z góry dziękuję za pomoc!
    Marceli

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Szeroki pod FF?

Samyang nie odwzorowuje linii prostopadłych i kolorów, a Sigma 10-20 to chyba nie pod 5D
    nie martwił bym się, że 17mm to za mało do wnętrz - i tak widać bardzo dużo (więcej niż 90 stopni, więc z rogu widać całe pomieszczenia), a szerokie bardzo zniekształcają
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jak dla mnie to 17-40 + statyw.

"Szkło przede wszystkim musi jak najlepiej odwzorowywać linie prostopadłe" - hm. tak ze 3 razy przeczytałem i chyba jestem głupi. chodzi Ci o brak dystorsji?
    ebe ebe

Początki nałogu Awatar merida

17-40 , nic innego lepiej się nie sprawdzi. (16-35 już droższa)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

A może Ts-e 24mm? Jak będzie potrzeba szerzej to zrobisz panoramę shiftem No i masz pełną kontrole nad perspektywą.

Edit:
    Wybacz umknęło mi że ma być nowe- pozostaje poczekać na samyanga o tych parametrach
    Ostatnio edytowane przez wiktor2323 ; 11-03-2013 o 22:18

Pełne uzależnienie

17-40. W tak szerokich kadrach mało kto się patrzy po ekstremalnych rogach. A jak przymkniesz na 11 i więcej to w ogóle nie jest źle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Tylko 17-40.

Dzięki za zainteresowanie. Jednak cały czas ciekawi mnie sigma, 12mm mimo zniekształceń daje ogromne możliwości zwłaszcza w bardzo małych pomieszczeniach(łazienkach), co czasami może się przydać. Natomiast jak go przymknę do 17 mm, to i zniekształcenia będą mniej bolesne. Temat mocno drążę, ponieważ szkło, które wybiorę będzie musiało długo służyć.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Canon 17-40 z 5D to jest taki duet, że majtki z głów. Tak jak Gibson z Marshallem, jak schabowy z ziemniakami, jak śledzik z wódeczką Miałem 17-40 przez ponad 2 lata i to był mój workhorse. Świetne, lekkie, poręczne szkło, super ostre od pełnej dziury.

Ale mnie też korciła Sigma 12-24.. i odkąd ją zapiąłem do 5D to już 17-40 na nią nie wszedł. 12mm rządzi i kropka. Jakie zniekształcenia masz na myśli? Bo dystorsji prawie nie ma. Jest tylko kiepsko z rozdzielczością na brzegu kadru, ale nie ma tragedii.

Tyle w temacie
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Canon 17-40 z 5D to jest taki duet, że majtki z głów. Tak jak Gibson z Marshallem,
    trafne porównanie Z tego co widzę to głównie używasz sigmy do krajobrazów. Ja w 80% będę cykał wnętrza a landscapy okazjonalnie, dlatego boję się astygmatyzmu czy dystorsji zwłaszcza na 12 mm.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów