Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Sigma swoją ogniskową pokrywa polecamy przez Ciebie zakres 17-20, dlatego wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem do wnętrz, a ekstremalny na ff dół 12 mm pozostaje do ciekawych eksperymentów. C17-40 wg mnie to droższy kitowiec + reporterka, dlatego jestem bliższy sigmie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
wg mnie 17-40 to bedzie optymalne rozwiązanie do tego co potrzebuje autor wątku. Wczoraj mialem okazję porównać na szybko mój 17-40 z tokina 16-28/2.8 i mimo że jest to kawał porządnego szkla to nie byłem nim zachwycony. Nowe szkło a chodzi ciężko jak stary zeiss. Af pozostawia wiele do życzenia, może i w miarę szybki ale mniej pewny i głośny w porównaniu z usm. Wystająca soczewka na przodzie jest narażona na zarysowania i raczej nie da się jej odsłonić. Szkło jest ostre od pełnej dziury i jaśniejsze od 17-40 ale wg mnie godniejszy polecenia i pewniejszy jest canon.
W poniższym linku jest to dość dokładnie opisane i pokazane. Co nie zmienia faktu, że lubię to szkło i uważam za bardzo dobre, choć nie koniecznie do wszystkiego.
Markus Keinath - Samyang 14 mm / 2.8 IF ED MC Aspherical Test