Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Szeroki pod FF?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Szeroki pod FF?

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Szambonur odpowiedział autorowi tematu, który chce robić wnętrza, a nie Tobie, pępku świata
    Zabawny jesteś

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tyle że to zdanie podziela bardzo wiele osób które mają coś wspólnego z fotografią wnętrz czy architektury. W krajobrazie też zresztą zdarzają się sytuacje kiedy to szkło się IMHO wykłada.
    NIe napisałem nigdzie, że szkło jest najlepsze bo znam jego ograniczenia jednakże nie można powiedzieć, że do architektury(zewnętrznej) czy landszaftów to szkło jest złe
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    NIe napisałem nigdzie, że szkło jest najlepsze bo znam jego ograniczenia jednakże nie można powiedzieć, że do architektury(zewnętrznej) czy landszaftów to szkło jest złe
    Masz 100 racji.
    Doskonale nadaje się do architektury (pod warunkiem że fotografujesz budynki które projektował Frank Gehry).
    Landszafty również mogą być. Pod warunkiem, że będą to tereny przynajmniej pagórkowate, względnie morze (ale wyłącznie podczas sztormu).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    14mm a nie daj boże 12mm we wnętrzach to jest przegięcie. Mam na myśli zdjęcie np. pokoju hotelowego... Zanim się taką ekstremalnie szeroką ogniskową przebijesz przez całą długość łóżka to już poduszki nie dostrzeżesz..., taka będzie mała... Przedział od 17 do 20mm jest aż za...
    Na salach konferencyjnych najlepiej sprawdzają mi się naturalne ogniskowe czyli powiedzmy 50mm. Wtedy nie ma przerysowań. Zdjęcie jest wtedy najbardziej zbliżone do tego co zobaczysz jakbyś tam stanął...
    Sigma swoją ogniskową pokrywa polecamy przez Ciebie zakres 17-20, dlatego wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem do wnętrz, a ekstremalny na ff dół 12 mm pozostaje do ciekawych eksperymentów. C17-40 wg mnie to droższy kitowiec + reporterka, dlatego jestem bliższy sigmie.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Masz 100 racji.
    Doskonale nadaje się do architektury (pod warunkiem że fotografujesz budynki które projektował Frank Gehry).
    Landszafty również mogą być. Pod warunkiem, że będą to tereny przynajmniej pagórkowate, względnie morze (ale wyłącznie podczas sztormu).
    Jak na razie Samim fotografowałem Chełmno(położone na 9 pagórkach) nie licząc ślubniaków, wg mnie spisuje się dobrze w plenerze
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Masz 100 racji.
    Gaudi się też nieźle łapie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

wg mnie 17-40 to bedzie optymalne rozwiązanie do tego co potrzebuje autor wątku. Wczoraj mialem okazję porównać na szybko mój 17-40 z tokina 16-28/2.8 i mimo że jest to kawał porządnego szkla to nie byłem nim zachwycony. Nowe szkło a chodzi ciężko jak stary zeiss. Af pozostawia wiele do życzenia, może i w miarę szybki ale mniej pewny i głośny w porównaniu z usm. Wystająca soczewka na przodzie jest narażona na zarysowania i raczej nie da się jej odsłonić. Szkło jest ostre od pełnej dziury i jaśniejsze od 17-40 ale wg mnie godniejszy polecenia i pewniejszy jest canon.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Gaudi się też nieźle łapie .
    Gaudi czy Gehry, z dystorsjami falistymi dalej nie będzie widać dokładnie o co chodzi w danym obiekcie :-)

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Sigma ma we wnętrzach tę wadę, że jest sporo ciemniejsza od 17-40. Chyba że focisz ze statywem...
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Sigma ma we wnętrzach tę wadę, że jest sporo ciemniejsza od 17-40. Chyba że focisz ze statywem...
    A można zrobić zdjęcie architektury bez statywu? Pomocniczo podpowiem, że nawet na szkłach z tiltem nie robi się niżej f/11, żeby mieć jak największą głębię ostrości.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Gaudi czy Gehry, z dystorsjami falistymi dalej nie będzie widać dokładnie o co chodzi w danym obiekcie :-)
    W poniższym linku jest to dość dokładnie opisane i pokazane. Co nie zmienia faktu, że lubię to szkło i uważam za bardzo dobre, choć nie koniecznie do wszystkiego.

Markus Keinath - Samyang 14 mm / 2.8 IF ED MC Aspherical Test

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów