-
Odp: Prośba o przejrzenie i ocenę wynik - Eizo 2433W + i1 Display Pro + i1Profiler
To może przedstawię jak to wygląda od początku.
Uruchamiam i1profiler. Przechodzę do Display Profiling :
1) display technology: Wide Gamut CCFL
2) White Point: D65
3) Luminance: 100cd/m2
4) Contrast Ratio: Native
Profile Settings:
1) Chromatic Adaptation CIECAT02
2) ICCE Profile Version: v2
3) Tone Response Curve: gamma 2,2
4) Profile Type: Matrix based
w kolejnym kroku ADC odhaczam ( większość źródeł podaje, że nie współgra z S2433, znalazłem 1źródło gdzie informacja jest inna ). Zaznaczam Adjust brightness, contrast and RGB gain manually. Następnie - "Start Measurement". Zaraz po starcie mam do dyspozycji okienko gdzie mogę zaznaczyć - contrast, brightless, RGB manually. Zaznaczam wszystkie 3 ( jeżeli nie należy tego robić proszę o sprostowanie. Przy zaznaczonym Contrast - nie ma to wpływu bo i tak nie ma pomiaru oraz obrazu przy którym ustawiamy kontrast. Tutaj jak Pan radzi w ogóle nie ruszam ustawienia fabrycznego 50 % ).
Następnie - wyskakuje jako pierwsze korekta RGB - ok ustawiam w OSD monitora GAIN tak by koordynaty, były takie jak zadane zostały - dążę do osiągnięcia 6500K x : 313, y : 329.
Następnie - wyskakuje okno z dopasowaniem jasności - przy ust. targetu 80-100 by otrzymać odczyt zgodny z zaleceniem programu schodzę do ok. 6% dla 80, 11% dla 100cd/m2.
Wyżej pisze Pan by " Jasność trzeba dobrać do oświetlenia w pomieszczeniu, bez użycia czujnika." - czy to oznaczy by ustawić luminance na początku Native? Bo dla mnie to co ustawiamy i jak powinno być to ustawione jest sprzeczne z Pana podpowiedzią by to zrobić bez czujnika
Następnie w zależności od wyboru Patch - czekamy do zakończenia procedury. Po czym przechodzimy do kolejnego etapu - utworzenia i zapisania profilu. Tak też robię.
Przy ust. luminacji w programie docelowej pomiędzy 80 - 120 cd/m2 krzywa na wykresie wygląda tak jak to od początku przedstawiłem. Natomiast przy tych samych wszelkich ustawieniach ( tyczy się to również zmiany w OSD monitora GAIN ) prostuje się pod kątem 45 stopni we wszystkich jeżeli Luminację damy na 250. Przy 250 jasność przy pomiarze wynosi około 64 %.
http://img607.imageshack.us/img607/4259/img0133wi.jpg < - wszystko tak samo jak w przypadku - > http://img521.imageshack.us/img521/8071/img0117rz.jpg różnica to jak wspomniałem ustawienia wstępnie Targetu Luminacji około 250cd/m2
W czym problem - problem w tym, że gdy ustawiam 80 - 120cd/m2 - wyniki w liczbach wyglądają poprawnie ( wykres również nie jest linią prostą ) . Niestety sam obraz jest płaski, jest jakby szary - za szary. Opiszę to tak : przy obróbce widzę na histogramie dość spore przepalanie...odpowiednio patrze za pomocą podświetlenia gdzie zaszło. Tylko po kalibracji 80-120cd/m2 obraz jest tak zaszarzały - że nie jestem w jakikolwiek sposób wzrokowo ocenić takich rzeczy podczas obróbki. Przepalenia są szare - nie jasne. Nie wyglądają jak biała plama pozbawiona informacji...
Nawet na telefonie komórkowym mogę lepiej ocenić - miejsca, zajścia przepalenia ( w wielu przypadkach bez histogramu ) niżeli po kalibracji.
Jak w takim razie ustawiać tą jasność w OSD monitora - tak jak się zaleca 80-120cd/m2 czy tak jak Pan pisze powyżej dobrać do oświetlenia bez czujnika? W innym miejscu znalazłem Pana wskazówki, że należy jasność ustawiać docelowo pomiędzy 80-120cd/m2. Więc zaczynam się mieszać bo raz tak, raz tak...
Zapomniałem dodać - przy ust. Luminacji docelowej 250cd/m2 ( TARGETU ) po kalibracji obraz jest całkiem dobrze czytelny w jasnych partiach i tak samo krzywa przybiera linie prostą w trzech kanałach -lekko one tam się ocierają, nie tworzą 1 linii prostej ale idą wszystkie 3 pod kątem mniej więcej 45 stopni. x = y ( widać to na w załączonych linkach lub poniżej )
http://img607.imageshack.us/img607/4259/img0133wi.jpg
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Pietros ; 13-03-2013 o 22:52
Uprawnienia umieszczania postów