Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Prośba o przejrzenie i ocenę wynik - Eizo 2433W + i1 Display Pro + i1Profiler

Domyślnie Odp: Prośba o przejrzenie i ocenę wynik - Eizo 2433W + i1 Display Pro + i1Profiler

I to wszystko na możliwości jakie tutaj jestem w stanie zrobić? Jak Pan ocenia wynik ? ( nie mam większego pojęcia jak to powinno być w praktyce, jak wychodzi na innych egzemplarzach tego modelu ). Jedynie mogę polegać na końcowych wynikach, wykresach i ptaszkach na zielono oznaczających PASS.

Swoją drogą czy ten model - w praktyce faktycznie ma takie kiepskie podświetlenie? Na dole od narożnika barwi na różowo, po prawej ciemny, po lewej jasny. I jakby podzielić ekran na 3 części ( dzielimy na pasy od lewej do prawej - 33 % każdy ) w poziomie różnica w podświetleniu jest masakrująca. Na dole wykazuje 80cd/m2 na środku 100 i od góry 105. Strasznie to nierównomiernie podświetlone, dodając nierówności od lewej do prawej mamy mały cyrk ;/. Ten cyrk też swoje zrobił przy poprzednich próbach osiągnięcia przy kalibracji jak najlepszego wyniku.

Kilka dni temu byłem u znajomego, który posiada model S2233 oraz wczoraj inna osoba S1932 to nawet nie ma co porównywać do któregokolwiek;/. Jakby inna firma je produkowała. Chyba, że załapałem bubla.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Prośba o przejrzenie i ocenę wynik - Eizo 2433W + i1 Display Pro + i1Profiler

Z wykresów i wyników walidacji tak naprawdę wiele nie wynika, wszystko zależy od zastosowań i okoliczności.

Kontrast należy ciąć w sytuacji, gdy wyświetlacz jest wizualnie zbyt kontrastowy - z faktu, że w pomiarze kontaktowym uzyskamy taką czy inną wartość*niewiele wynika, poza pewnością pogorszenia jakości tonalnej wyświetlanego obrazu w przypadku obniżenia kontrastu przy pomocy 8bit LUT karty graficznej. Jeśli już miałbym ciąć kontrast S2433W, ciąłbym go bielą przy pomocy 10bit LUT monitora - więcej zabawy, ale odrobinę mniejsza szkodliwość.

S2433W jest szerokogamutowy, a nie posiada elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia. Nie ma bata by były równomierne, znaczek EIZO nie ma właściwości metafizycznych, niejednolitość zawsze w większym bądź mniejszym stopniu będzie występować. Im większy ekran, tym większa szansa że ją zauważymy - większe walory barwne oświetlają większą powierzchnię plamki żółtej w siatkówce oka, która jest obszarem o największym zagęszczeniu czopków czerwono, zielono i niebieskoczułych odpowiedzialnych za widzenie barwne, przez co stajemy się wrażliwsi na subtelne różnice barwne.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-03-2013 o 04:32

Ok Panowie dziękuję za informację, które zmusiły mnie to przeczytania 1000 stron, postów i różnego rodzaju informacji na temat kalibracji itd.

Definitywnie wywnioskowałem - że RGB zmienia nam się wraz ze zmianą jaskrawości/jasności - w wyniku czego kalibrację dokonałem po uwzględnieniu tych informacji ( przeprowadzając ją etapowo 2-3-4 etapy im więcej tym bliżej poprawnych wartości ) to raz. Dwa sprawdzając za pomocą różnego rodzaju softu i1profiler, basiccolor display 5 na koniec dispcalGUI+Argyll CMS - doszedłem do momentu gdzie co by nie było lepiej się nie da tym zestawem jaki posiadam ( jeżeli się mylę dajcie znać ).

3. Przy kalibracji S2433, które urządzenie będzie bardziej dokładne i1Display Pro vs Eizo EasyPix 2.0 ? I czy w ogóle jakakolwiek jest różnica między nimi i efektami otrzymanymi. Czy to wszystko to marketingowy język...

Pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów