Osobiście uważam, że wszelkie tego typu testy trzeba traktować z pewnym dystansem..., osobiście nie jestem zwolennikiem jakichś mega dokładnych cyferek itd.
Na własnym przykładzie – w body mam zawsze ustaloną ostrość JPG-a prawie na maksa (+7 jeśli dobrze pamiętam, w każdym bądź razie -1 od maska), bo taka mi pasuje, lubię takie foty i dostrzegam różnicę pomiędzy +7 a 0 gołym okiem. Jak kupuję jakiejś szkło lub sobie czasem testuję do zabawy, to patrzę przez pryzmat właśnie takiego JPG z puszki, bo wychodzę z założenia, że skoro pucha potrafi ładnie wyostrzyć, to tym bardziej dedykowany program również to zrobi., a jak szkło do kitu to cudów przecież i tak nie będzie... Kiedyś podłączyłem do swojego body Sigmę 17-70 i było takie mydło, że żadne wyostrzenie by nie pomogło
Jak kupowałem T 70-300 VC USD to właśnie takie testy sobie robiłem przy takich ustawieniach i też było widać delikatne różnice między poszczególnymi szkłami, dlatego też w pełni się zgadzam, że robienie testów przy ostrości 0 jest nie do końca celowe.
A tak w ogóle to dlaczego dziwi Cię wynik? Może masz za ostre inne szkła na stanie![]()