Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Obiektyw do bizuteri złotej dla body 550D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Obiektyw do bizuteri złotej dla body 550D

Cytat Zamieszczone przez mysiaty Zobacz posta
    Niby takie poste,ale..No własnie, może te milimetry w praktyce nie maja takiego znaczenia.W to wątpię.Nie chcę przeinwestować, ale L to brzmi dumnie,tylko różnica w GO pomiędzy T60 i C100 według kalkulatora, to 80%.Chyba ,że te obliczenia można sobie w buty wsadzić.Kolejna sprawa, to może 1000d za słaby do elki.
    Za dużo niewiadomych.Pewnie za miesiąc zostanę nieszczęśliwym dawcą obiektywu.
    Pozdrawiam
    jacek

--- Kolejny post ---

Odlegości brałem z informacji producenta i opisane były jako minimalne odległości ostrzenia.Mnie to sugeruje odległość od matrycy do obiektu przy skali 1:1 . Jeżeli tak , to ta sama skala, ta sama dziura i różne DOF.Ta sama dziura,ta sama ogniskowa i różne DOF (T60 i C60).
    Pozdrawiam
    jacek
    Myślę, że do swoich obliczeń zbyt "dosłownie" przyjąłeś dane obiektywów podane przez producentów. Obiektywy (potraktowane jak cienka soczewka, czyli tak jak je traktuje kalkulator DOF) o tej samej ogniskowej i z tej samej odległości ostrzenia powinny dawać takie samo odwzorowanie. Producent nazwie swój obiektyw 60mm nawet jeśli będzie on miał 58.6mm, a może 61.25mm. Poza tym, ogniskowa z nazwy obiektywu jest osiągana przy ostrzeniu na nieskończoność - przy mniejszych odległościach jest zwykle mniejsza (nawet o 20%). Następną wartością z grubsza traktowaną przez producenta jest skala odwzorowania 1:1.

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Coś za dużo tej matematyki ostatnio w fotografii. Osobiście olałbym te wszystkie obliczenia (...)
    Eee.. na zdjęciach chyba tego nie widać, że za dużo. Często też nie widać, ile czasu i trudów autora udało się zaoszczędzić dzięki posileniu się teorią dziedziny w której działa. Natomiast po wynikach pracy autora najczęściej (talenty niepoddające się statystyce) widać, gdy jest ignorantem i całkiem ją lekceważy.

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    (...) kupił jakieś fajne szkło macro np. canon 100mm L 2,8 i do kompletu stabilny statyw...
    O, to to.. dobry pomysł :-)

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Obiektyw do bizuteri złotej dla body 550D

Dzięki Wam za uwagi.
    Koniec matematyki i dywagacji.
    Poszło zamówienie na T 90 makro, tego nowego za 2099.
    Jak dostanę i coś mi zacznie wychodzić to się pochwalę, jak nie, to nie omieszkam pozbyć się go za godziwe wynagrodzenie.
    Pozdrawiam
    jacek

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów