Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z polami AF (co innego w wizjerze i na ekranie)

Domyślnie Problem z polami AF (co innego w wizjerze i na ekranie)

Witam ,
    Jestem absolutnie początkującą forumowiczką i chciałabym prosić o radę. W piątek odebrałam z serwisu Canona 1000d po czyszczeniu matrycy i matówki. Po włączeniu aparatu w domu zauważyłam, że w wizjerze mam iny rozkład pól autofocusa (9 pól w kształcie elipsy) niż do tej pory. Na ekranie aparatu mam nadal 7 pól (w kształcie krzyża) - tak jak to powinno być w tym najtańszym modelu lustrzanki. AF z dziewięcioma polami jest z tych droższych modeli. Czy możliwe że serwis zrobił coś nie tak? czy mam robić aferę w serwisie? Dziękuję za podpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Problem z polami AF (co innego w wizjerze i na ekranie)

zapytaj w serwisie czy czasem matówki nie zamienili
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Upgradowali Ci AF do lepszego, a tak poważanie, to pewnie stało się to o czym pisze Arturs
    Swoją drogą zaskakująca sytuacja...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Wszystko wskazuje na to, że wstawiono matówkę od 1100D, w którym to rozkład pól AF jest taki jak opisujesz. Domagaj się przywrócenia poprzedniego stanu aparatu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dziękuję za odpowiedzi. Aparat oddałam ponownie do serwisu (nie obyło się bez skoków ciśnienia). Po tygodniu mam informację że w ramach gwarancji zostanie wymieniona matówka(!) - termin bliżej nieokreślony. Zapewne uszkodzili podczas czyszczenia i wstawili co mieli pod ręką. Nie przypuszczałam, że oddając aparat do czyszczenia będę miała takie przejścia.

Uprawnienia umieszczania postów