Witam Serdecznie,
Na forum od dzisiaj lecz czytam od paru dni.
Mam do Was pytanie. Bo czekałem na nowe Body Canona (30d) z zainteresowaniem. Obecnie jestem bez aparatu. Poprzedni (Nikon D70) wraz z szkłami skradziono mi na wakacjach. Jako że wiele rzeczy mi nie pasowało nie chce kupować znowu nikona.
Pamiętam jak chciałem 20d tyle że był wtedy za drogi, z braku kasy kupiłem d70.
Dzisiaj mam pytanie czy w takiej konfiguracji jak zaproponowano Canona 30d zakładając że będzie trzeba za niego zapłacić o ok 1k więcej niż najtańszy 20d obecnie na allegro jest on wart tej dopłaty.
Bo tak sobie myślę. No będzie robił zdjęcia takie same.. hm, Iso w wizjerze... dodatek fajny, ale tak to jest że jakby się chciało mieć dobre body to kupiło by się Nikona d200 (nie patrząc na cene) bo jako body po prostu powala. Ergonomia jak dla mnie super. Nikon d70 jest lepiej zaprojektowany (jak dla mnie) niż Canon. (Fotografowałem kiedyś Canonem 33). Ale zdjęcia jeśli chodzi o fotografię cyfrową robi Canon. Dlatego te zmiany które wprowadził Canon do swojego nowego dziecka jakoś mnie nie kuszą...
Co wy na to ?
Długo czekałem na ten moment bo nie chciałem mieć lustrzanki „starej” wyprodukowanej w 2004 roku. Zdecydowałem się na 20d bo na 5d mało kasy, w sumie jakbym się postarał to nawet by było ale wole mieć 20d i dobry osprzęt niż 5d i jeden obiektyw...
Teraz jak już was tyle pytam to chciałbym jeszcze dowiedzieć się jeszcze czegoś o obiektywach...
Mam zamiar kupić takie...
Canon 100 mm Macro 2.8 – ten na 100%
Canon 50mm 1.8 – ten na 100%
teraz chciałbym jakieś szerokie szkło z myślą o krajobrazach... myślałem nad 17-40 4L albo jeszcze szerzsymi jak Canon 10-22, Sigma 10-20 albo Tokina 12-24, co polecacie ?
Dalej nie wiem co kupić z tele. Tylko że chciałbym dość długą ogniskową...
Jest taki fajny obiektyw100-400 L ale ta cena... po prostu morduje...
Dlatego myślałem o na przykład 70-200 4L i potem do tego dokupić extender ale jeśli w ogóle się da to przy 2x przysłona potem będzie f8 także trochę ciemno. chce takim obiektywem fotografować ptaki... generalnie zwierzęta.
Ujęcia takie jak te...
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=729655
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=820609
Potem znowu myślałem żeby kupić Sigmę 70-200 2.8 i potem do tego extender ale o tym nie wiem nic, bo ceny nie moge znaleźć (extender).
Doradźcie coś w sprawie obiektywów.
Jak coś głupiego napisałem to sory..jestem w robocie i szkrobie na szybko...
Pozdrawiam serdecznie,
LinKuei