Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 30d czy 20d i pytanie o obiektywy...

LinKuei
    Guest

Red face 30d czy 20d i pytanie o obiektywy...

Witam Serdecznie,

Na forum od dzisiaj lecz czytam od paru dni.

Mam do Was pytanie. Bo czekałem na nowe Body Canona (30d) z zainteresowaniem. Obecnie jestem bez aparatu. Poprzedni (Nikon D70) wraz z szkłami skradziono mi na wakacjach. Jako że wiele rzeczy mi nie pasowało nie chce kupować znowu nikona.

Pamiętam jak chciałem 20d tyle że był wtedy za drogi, z braku kasy kupiłem d70.

Dzisiaj mam pytanie czy w takiej konfiguracji jak zaproponowano Canona 30d zakładając że będzie trzeba za niego zapłacić o ok 1k więcej niż najtańszy 20d obecnie na allegro jest on wart tej dopłaty.

Bo tak sobie myślę. No będzie robił zdjęcia takie same.. hm, Iso w wizjerze... dodatek fajny, ale tak to jest że jakby się chciało mieć dobre body to kupiło by się Nikona d200 (nie patrząc na cene) bo jako body po prostu powala. Ergonomia jak dla mnie super. Nikon d70 jest lepiej zaprojektowany (jak dla mnie) niż Canon. (Fotografowałem kiedyś Canonem 33). Ale zdjęcia jeśli chodzi o fotografię cyfrową robi Canon. Dlatego te zmiany które wprowadził Canon do swojego nowego dziecka jakoś mnie nie kuszą...

Co wy na to ?

Długo czekałem na ten moment bo nie chciałem mieć lustrzanki „starej” wyprodukowanej w 2004 roku. Zdecydowałem się na 20d bo na 5d mało kasy, w sumie jakbym się postarał to nawet by było ale wole mieć 20d i dobry osprzęt niż 5d i jeden obiektyw...

Teraz jak już was tyle pytam to chciałbym jeszcze dowiedzieć się jeszcze czegoś o obiektywach...

Mam zamiar kupić takie...

Canon 100 mm Macro 2.8 – ten na 100%
    Canon 50mm 1.8 – ten na 100%

teraz chciałbym jakieś szerokie szkło z myślą o krajobrazach... myślałem nad 17-40 4L albo jeszcze szerzsymi jak Canon 10-22, Sigma 10-20 albo Tokina 12-24, co polecacie ?

Dalej nie wiem co kupić z tele. Tylko że chciałbym dość długą ogniskową...
    Jest taki fajny obiektyw 100-400 L ale ta cena... po prostu morduje...

Dlatego myślałem o na przykład 70-200 4L i potem do tego dokupić extender ale jeśli w ogóle się da to przy 2x przysłona potem będzie f8 także trochę ciemno. chce takim obiektywem fotografować ptaki... generalnie zwierzęta.
    Ujęcia takie jak te...
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=729655
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=820609

Potem znowu myślałem żeby kupić Sigmę 70-200 2.8 i potem do tego extender ale o tym nie wiem nic, bo ceny nie moge znaleźć (extender).

Doradźcie coś w sprawie obiektywów.

Jak coś głupiego napisałem to sory.. jestem w robocie i szkrobie na szybko...

Pozdrawiam serdecznie,
    LinKuei

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na temat obiektywów pisano na forum mnóstwo. Poczytaj, decyzji za Ciebie nikt nie podejmie.

Póki co, w moim referencyjnym sklepie, 30D można zamawiać 600PLN drożej niż 20D. Różnica niezbyt duża.

Co do extenderów - pamiętaj o AF niedziałającym w Canonie przy małym otworze.

Acha, tym moim referencyjnym sklepem jest foto-raj. Zajrzyj na ich stronę, bo mają tam m. in. konwertery sigmy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ciężko radzić w sprawie puszki, bo tak naprawdę jeszcze niewiele wiadomo (pomijając opisy) w sprawie 30D. Radziłbym się trochę wstrzymać do czasu praktycznych opisów. Do krajobrazów zdecydowanie 17-40 Canona - piszę z autopsji. Do ptaków 70-200 będzie za krótki, a co do extendera x2 to odradzam: ciemność + pogorszenie jakości optycznej (jeżeli już to x1.4). Do takich zdjęć jak w linkach to zdecydowanie bardziej 100-400 Canona.
    Ale to tylko moja subiektywna opinia.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jesli ci zalezy na jakosci zdjec to bedzie to to samo w obu przypadkach, jesli na sprzecie to 30D jest ciut lepszy... genearlnie jest to 20D plus 2.5' lcd spot ktorego i tak nikt nie uzywa ;-) (najpewniej jest robic na histogram) i wiekszy bufor na zdjecia... wiecej zalet nie widze...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ISO w wizjerze. Nie na stałe ale i tak IMHO istotna sprawa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Nie wiem co ma takiego ISO w wizjerze ze wszyscy sie tym podniecaja...!? W kazdym moim aparacie to mialem i w zyciu na to nie zwracalem uwagi. Im wiecej w wizjerze ko,orowych bajerow tym bardziej odciaga to wzrok od obiektu. Dl amnie paranowja. Wizjer powinien miec tylko dwie zmienne: czas i przyslone.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Wizjer powinien miec tylko dwie zmienne: czas i przyslone.
    i ekspozycje ma sie rozumiec przyslowiową drabinke, czy moze nie potrzebna?

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Wizjer powinien miec tylko dwie zmienne: czas i przyslone.
    Dlaczego? W cyfrówkach czułość jest takim samym parametrem ekspozycji jak czas i przesłona. I tak samo łatwo powinno się go zmieniać oraz obserwować nastawy. Po co wprowadzać sztuczne ograniczenia wynikające z przezwyczajeń do kliszy czy marketingu.

Idąc dalej - tak samo jak są półautomatyczne programy preselekcji Av i Tv, powinien być też półautomatyka ISO. Ja to widzę tak - 3 programy półautomatyczne - w jednym zafiksowana przesłona i ISO, w drugim czas i ISO, w trzecim czas i przesłona, zmienne ISO. Wszystko jawnie na pokrętle trybów.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Dlaczego? W cyfrówkach czułość jest takim samym parametrem ekspozycji jak czas i przesłona....
    No popatrz, a ja już rano o tym... :-)
    http://canon-board.info/showthread.p...011#post139011
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    No popatrz, a ja już rano o tym... :-)
    http://canon-board.info/showthread.p...011#post139011
    No, i Canon powinien słuchać głosu ludu!

Uprawnienia umieszczania postów