Witam Szanownych Forumowiczów i Forumowiczki
Jest to mój pierwszy post i od razu chcę zauważyć, że jestem kompletnym laikiem i jeśli będę pisać jakieś dyrdymały to z góry przepraszam
Zwracam się do Was z prośbą - moja żona jest zapaloną amatorką fotografii i jako, że niedługo zbliżają się jej urodziny, postanowiłem sprawić jej prezent i kupić jej aparat. Przeglądałem masę ogłoszeń, poczytałem trochę testów i stwierdziłem, że kupię jej aparat pełno klatkowy. Tym bardziej wiem, że to dobry wybór bo widziałem jak się zaczytywała w testach i porównaniach
Przekopałem trochę neta i oto propozycje, które znalazłem:
- Canon EOS 5D
- Canon EOS 5D mk II
- Canon EOS 6D
- Canon EOS 1Ds mk II
- Canon EOS 1Ds mk III
- Nikon D700
- Nikon D3
Tak wiem - rozstrzał jest spory i pewnie niejeden z Was będzie przecierał oczy ze zdumienia, że co ten gamoń wymyśliłAle przypominam - nie znam się zbytnio na specyfikacjach, po prostu te modele mnie zainteresowały. Jasne są i modele nowe jak 6D jak i używane i dawno już niepordukowane, ale chodzi mi o to co najlepiej wybrać. A to stąd, że niejednokrotnie spotkałem się ze stwierdzeniem, że lepszym rozwiązaniem jest starszy korpus i dobra optyka - dlatego np kupując 1Ds mk II to jeszcze stać by mnie było na jakiś przyzwoity obiektyw czy nawet dwa
Zdaję sobie sprawę, że jest to forum canonowskie i zamieszczanie tutaj nazwy nikona graniczy z herezją, ale proszę o konstruktywną opinię i argument np dlaczego nie nikon d700 czy d3.
Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość![]()