Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Co by tu wybrać? - prośba o radę :)

Mieszany widok

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Co by tu wybrać? - prośba o radę :)

Cytat Zamieszczone przez tommytom Zobacz posta
    re: marcinstanczak - jest amatorką ale sądząc po tym ile czyta, przegląda, ogląda o aparatach pełno klatkowych to mogę śmiało powiedzieć, że to jest to co ją interesuje Poczytałem trochę o wspomnianym przez Pana aparacie i chyba jednak to nie to. Hmmm czyli kolory w nikonie są takie kiepskie? Bo tak trochę przeglądałem przykładowe zdjęcia z nikona d700 czy d3 i musze powiedzieć, że ciekawie to wygląda. Co do budżetu to mogę i 10 tys wydać, ale powtarzam nie wiem czy jest to sens kupować nowy korpus[ np 6D ] i do tego obiektyw. Czy nie lepiej kupić tańszy korpus i jakiś jeden, dwa ciekawe obiektywy w cenie canona 6D.

Pozdrawiam
    Tu chodzi o samą obróbkę zabarwienie Nikonowskie niebieskie jest po prostu ciężkie do okiełznania (według mnie) i spędzałem 2x więcej czasu na dopasowaniu wszystkiego tak bym był zadowolony, niestety czasem się nie dawało, zdjęcia jakie widziałeś są zapewne po obróbce więc nie masz porównania w plikach surowych, gdzie trzeba kombinować dużo... 6d niestety nie mam nadal wyrobionego zdania na jego temat, co do af w 5dmk2 ja raczej nie narzekam owszem mógłby być troszkę szybszy i mieć więcej punktów af (przesiadka z d700 na 9 punktów to była na początku masakra) ale to raczej kwestia przyzwyczajenia nic więcej ; )
    Wiele osób właśnie omija bezlusterkowce a według mnie są idealnym sprzętem do robienia zdjęć dla amatora/średnio zaawansowanego użytkownika posiadałem X100 i gdyby nie to, że potrzebowałem szybko pieniędzy to nie rozstawałbym się z nim...
    Moja propozycja 5dmk2 + 35 2.0 + 85 1.8 + samyang 14 i żonka będzie zadowolona na 100% ; ) 35 - street, 85 - portret a 14 da się zrobić krajobraz ; )

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Moja propozycja 5dmk2 + 35 2.0 + 85 1.8 + samyang 14 i żonka będzie zadowolona na 100% ; ) 35 - street, 85 - portret a 14 da się zrobić krajobraz ; )
    Brać i nie dumać

A na wakacje idealny x100, mały lekki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A tak trochę inaczej - nie myślałeś o serii xxd? Co prawda to nie full frame, ale K-7 też nie był full frame.
    Kupując xxd mógłbyś jeszcze poza jakimś fajnym szkiełkiem/ami dokupić jej lampę np. 430 EX II.

IMHO bezlusterkowiec w kontekście tego co napisał wcześniej autor wątku cyt. "Co do dużych aparatów to mój znajomy z pracy ma 1Ds Mk II i udało mi się go pożyczyć na weekend - jak dla mnie to jest to kawał metalowej cegły ale żona była wprost zachwycona." w grę raczej nie wejdzie. Oczywiście xxd też nie jest aż tak duże...

Ja bym generalnie pogadał z żoną, co by chciała. Być może nie chcesz psuć niespodzianki, ale, gdybym to ja miał dostać taką niespodziankę, to jednak wolałbym mieć na nią wpływ...

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Skoro żona czyta o FF to na pewno crop będzie pomyłką. Zresztą, jak można doradzać crop gdy jest fundusz na FF? :-)
    6D jest stworzony dla żony.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Kobiecy punkt widzenia, znaczy mój ;-)
    5DmkII lub 6D - z czasem jak będzie chciała sprzęt większy gabarytowo, to dokupi grip (ja nie dokupiłam).
    Jeśli fundusze pozwalają, to bez zastanowienia od razu pełną klatkę brać, a nie cropa !!!
    Ze szkieł powtórzę za przedpiścami 35/2 i 85/1,8 (albo 100/2,8 macro - wersja zależna od zasobności portfela).
    100/2,8 będzie do macro i do portretu na początek.

Pełne uzależnienie

Ja mam wersję 6D (W) (bez GPS z Wifi) i jest tańsza (-17%), pewnie prywatny import niedługo bedzie sprzedawał w Polsce za 6kPLN. A może niedługo bedzie oficjalnie w sklepach

Pełne uzależnienie

A patrzyłem nad canonem 50mm f1,4 czy takową sigmą.
    Sigma. tylko, licz się z tym, że trzeba będzie wysłać do kalibracji.

Co do zwiększania ceny przez Wi-Fi i GPS. Części kosztują grosze. Cena aparatu wynika z czego innego. Więc nie jest to minus. Chociaż przesyłanie zdjęć po Wi-Fi jest pewnie fajne. Złącza karty nie zużywa.

Czy nie lepiej kupić tańszy korpus i jakiś jeden, dwa ciekawe obiektywy w cenie canona 6D.
    5D mk II styknie. I mk 1 dla amatora jest miłe.

50 sigmy do tego 17-40 i masz początkowy komplet.

Ja mam wersję 6D (W) (bez GPS z Wifi) i jest tańsza (-17%), pewnie prywatny import niedługo bedzie sprzedawał w Polsce za 6kPLN. A może niedługo bedzie oficjalnie w sklepach
    Cofam co napisałem wyżej. Canon lubi robić użytkowników bez mydła. Dobrze, że firmy produkujące komórki mają tańsze R&D.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 28-02-2013 o 12:55

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

IMO myślicie swoimi kategoriami proponując np. 35, 85 i 14. Oczywiście to super zestaw, ale może ktoś woli uniwersalność zoom'a i lubuje się w ogniskowej 200mm ?!
    Na moje oko, dowiedzieć się jakich szkieł używała Żonka, napisać i na tej podstawie wyciągać wnioski. Dodatkowo, dowiedzieć się który obiektyw był spoko, którego najbardziej używała, etc. Może się skończyć na tamronie 28-75?! Nie wątpliwie najłatwiej radzić :-)
    Pozdro i gratuluje wyboru pełnej klatki, ja mam 3, z czego jedna jest pełna koszatniczek i każdą pełną klatkę polecam

Pełne uzależnienie

Zerknąłem w papiery i były to - Sigma 50 mm[ taki duży i ciężkawy obiektyw], Pentax 100mm Macro i Tamron 10-24.
    1Ds Mk II i udalo mi się go pożyczyć na weekend - jak dla mnie to jest to kawał metalowej cegły ale żona była wprost zachwycona. Do aparatu podczepiony był obiektyw Canona 50mm z takim żółtym paskiem.
    Cos jednak wiadomo lubowaniu ogniskowych. Dobry zoom niestety kosztuje więcej niz 28f1.8 + 50f1.4 + 85f1.8.
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 28-02-2013 o 14:13

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Proponowałbym kupić sprzęt używany to po pierwsze. W razie jak żonie nie przypasuje, to bez większych strat odsprzedaż.
    Po drugie podpytaj żonkę czy pasują jej bardziej zoomy czy stałki i w zależności od tego takie opcje:
    1. 5D Mark II (~5000zł) + 17-40/4L (~2000zł) + 50/1.4 (~1000zł) + 100/2.8 (~1300zł)
    2. 5D Mark II + 35/2 (850zł) + 85/1.8 (~1200zł) + Samyang 14mm (~1300zł)
    3. 5D Mark II + 17-40/4L + 70-200/4L IS
    Podane ceny to używki z allegro, w tych kwotach na pewno się zamkniesz. Do tego możesz dokupić jakąś lampkę i pasuje.
    Opcji jest mnóstwo:-) Można jeszcze pomyśleć nad nową sigmą 35/1.4 (3500zł) i do tego 85/1.8. Do wyboru do koloru;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów