Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Router z mozliwością podłączenia dysku

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie Router z mozliwością podłączenia dysku

Witam,

zastanawiam się nad udostępnieniem - za pośrednictwem domowej sieci WiFi - zasobów zewnętrznego dysku twardego.
    W skrócie zależy mi na takim rozwiązaniu, aby móc korzystać z dysku bez podłączania go kablem do laptopa (zdjęcia, filmy, muzyka), w ramach WiFi.
    Widziałem routery posiadające port USB, które chyba taką funkcję posiadają, np. ten:
    Netgear WNR3500L Router WiFi Torrent,Tomato PL USB (3023742531) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Niestety opis jest tak enigmatyczny, że nie wiem jakie urządzenie to ma w praktyce możliwości. Czy będę mógł pracować na plikach (np. zapis), jaki jest transfer itp.
    Podejrzewam, że dostęp odbywa się za pośrednictwem przeglądarki.

Proszę o pomoc w wyborze optymalnego rozwiązania. Z góry dziękuję.

Mariusz
    Biegam, bo lubię

Domyślnie Odp: Router z mozliwością podłączenia dysku

Mam Netgeara (trochę inny model) i też kupiłem z takim samym zamiarem. Ogólnie odpuść sobie - mega wolne transfery, nie da się pracować. Można na nim trzymać zdjęcia do przeglądania ale jak chcesz wrzucić sporą ilość zdjęć to szybciej było wziąć prysznic, wspiąć się na stołek, odpiąć dysk, zrobić sobie herbatę, podpiąć dysk pod kompa, przerzucić zdjęcia, zrobić kolejną herbatę i podpiąć do netgeara niż po prostu kopiować je po wifi. Patrząc na transfery problemem nie jest samo wifi lecz połączenie USB dysk <-> netgear i/lub brak USB 3.0.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Czyli problemem jest model routera czy połączenie USB 2.0? Mój dysk jest dość wiekowy...

Router mogę przecież kupić inny (patrzyłem np. na D-LINK'a DIR-655).
    Biegam, bo lubię

Problemem jest brak USB 3.0.

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Tp-link wdr4300 z najnowszym oryginalnym firmware wyciąga do 18MB/s co jak na router jest bardzo dobrym wynikiem.
    Wg mnie jest to dobre ale na chwilę. Lepiej kupić dedykowane urządzenie (obudowa sieciowa).

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Polecam ci urządzenie ZyXEL NSA-310. W chwili obecnej nie jestem jeszcze posiadaczem tego serwera mulimedialnego ale widziałem go w akcji u znajomego i do zastosowań domowych jest "wystarczający". Przyjemny panel konfiguracyjny, prosty w obsłudze i konfiguracji i cenowo też nie odstrasza ;-). Przykładowy link do aukcji alledrogo:
    Serwer multimediów ZyXEL NSA-310 USB eSATA GB LAN (3043146140) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Miasto
    Łódź

Używam WD My net 650. Rozsądna cena circa 200 pln, dual band i port USB. Udostępniane plików, serwer multimediów i ftp. W ocenie koszt/efekt moim zdaniem wart polecenia.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Jeżeli nie zależy Ci na osiągach to router z dyskiem usb wystarczy. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    Zaczyna się od udostępnienia plików, potem myśli się o kopii komputerów, trzymania zdjęć w 1 miejscu, bezpieczeństwie danych (raid), może postawienia strony www (albo kilku), własnej chmury a komputerów, telefonów (po co trzymać dane niewiadomo gdzie jak można u siebie), itp itd

Nie można zapominać o wydajności. Ja obecnie nie mam zdjęć na komputerze. Wszystko na dysku sieciowym i tak na nich pracuję. Przy dużych plikach transfery przekraczają 100 MB/s.

Używam takiego rozwiązania od 2009 roku i jest super wygodne.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Cytat Zamieszczone przez skoku Zobacz posta
    Jeżeli nie zależy Ci na osiągach to router z dyskiem usb wystarczy. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    Zaczyna się od udostępnienia plików, potem myśli się o kopii komputerów, trzymania zdjęć w 1 miejscu, bezpieczeństwie danych (raid), może postawienia strony www (albo kilku), własnej chmury a komputerów, telefonów (po co trzymać dane niewiadomo gdzie jak można u siebie), itp itd

Nie można zapominać o wydajności. Ja obecnie nie mam zdjęć na komputerze. Wszystko na dysku sieciowym i tak na nich pracuję. Przy dużych plikach transfery przekraczają 100 MB/s.

Używam takiego rozwiązania od 2009 roku i jest super wygodne.
    Czyli jakie dokładnie rozwiązanie polecasz? I jakie konkretnie modele sprzętu, jeśli można?

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    Czyli jakie dokładnie rozwiązanie polecasz? I jakie konkretnie modele sprzętu, jeśli można?
    Zobacz sobie na urządzenia synology, qnap, thecus.

Np taki synology ds213+ wystarczy Ci na długo, aczkolwiek polecam od razu jakiś 4 dyskowy model.

Tanio nie jest ale wydajesz raz. Musisz wybrać model, który Ci będzie odpowiadał. Ja ostatnio zmieniłem model 2 dyskowy na 4 dyskowy. Kupiłem juz przyszłościowo - ds412+ z 2 dyskami 3tb.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2

Uprawnienia umieszczania postów