Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Proszę o poradę

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Proszę o poradę

I tak wlasnie zrobię, postaram sie nabyć albo nowy 5d mark II albo 6d a jeśli nie starczy to może używany, choć wiadomo nowe to nowe.

Dzięki za pomoc.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Miasto
    Warszawa

Witam

Potrzebuje Waszej małej opini, mam do wyboru dwa aparaty 5d mark I, jeden z nich ma przebie około 13 tys drugi 62 ten co ma mniej jest droższy o 800 zł, teraz pytanie czy lepiej kupic ten co ma 13 tys przebiegu czy raczej brać tego co ma 62 tys i do tego jeszcze obiektyw 50mm 1.4 ?
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Na ile wiarygodne te przebiegi? Ja brałbym ten tańszy, do 100 000 jeszcze sporo, prędzej zmienisz puszkę, niż padnie ci migawka. Zaoszczędzone pieniążki wydasz na szkło.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Nadmieniając jeszcze do Twojego pierwszego postu. Muszę Ci powiedzieć, że nie jest łatwo odpowiedzieć Ci prosto na Twoje potrzeby. Większość osób odpowie Ci i zasugeruje Ci również rozwiązania, które mieli, z którymi się spotkali lub rozwiązania z których korzystają aktualnie. Musisz to wziąć pod uwagę. Warsztat do zdjęć buduje się w zasadzie cały czas, ten warsztat wiecznie się zmienia. Do portretów to jest kłopot powiem Ci i to bardzo poważny. Na rynku jest zbyt wiele wyborów jakie można poczynić w tej kwestii. Tutaj na forum powstało kilka "obozów" i "grup zwolenników" określonych rozwiązań. Osobiście widzę to w następujący sposób. Jeśli wykonujesz dużo zdjęć w pomieszczeniach, wieczorami lub nocą powinieneś zastanowić się nad zmianą aparatu i podejrzeć opinie zwolenników z obozu od 5D do 6D. Puszki te oferują na pewno znacznie lepszą tolerancję szumów w wyższych ISO, ale jak zawsze jest coś kosztem czegoś - np. zakup Photoshopa do obróbki zdjęć byłby mile widziany. Obóz zwolenników puszek kultowych 1D, 1Ds. Ta grupa postawiła na pracę w trudnych warunkach, tolerują szum na zdjęciach. Dla nich ostrość i dokładność obrazu ma znaczenie nawet jeśli będzie więcej szumu na zdjęciu. Zwolennicy rozwiązań amatorskich: 300D w górę do 650D nie należy ich nie doceniać. Mimo korzystania z amatorskich aparatów potrafią wykonać nietuzinkowe zdjęcia. Bo tak w sumie to sama puszka nie wpływa na doświadczenie. Może jedynie pomóc w niektórych okolicznościach. Ja dla przykładu w niewielu wątkach mogę się udzielić. W większości zagadnieniami na forum są nowoczesne puszki, które niejednokrotnie komplikują użytkownikom korzystanie z AF. Mam starą puszkę i nie korzystam z obiektywów z AF już od dawna. A wykonuję portrety również.
    Teraz odnośnie samego wyboru. Zastanawiasz się nad 5D mając 50D - czyli idziesz drogą prawie identyczną co ja. Ja też miałem 50D i przesiadłem się na 5D i to co mogę powiedzieć o szumach - to niewiele zyskałem. Obraz z 5D był zacniejszy - bo to pełna klatka i w ogóle - ale kupiłem 5D z allegro z wadą, aparat miał Front Focus. Z AF nie korzystałem to nie wiem jak się sprawował, ale jeśli chodzi o szumy to nie odczułem szczególnej różnicy, a jadę na obiektywach Carl Zeiss Jena T*. Nawet osobiście po przesiadce z 50D na 5D odczułem pewien dyskomfort z uwagi na ten właśnie Front Focus. Po 5D miałem 1Ds Mark I a potem 1Ds Mark II i na razie się tutaj zatrzymałem. Powodów jest wiele, ale jednym z nich jest dokładność obrazu jaką uzyskuję na obiektywach Zeiss'a. Szumy całkowicie akceptowalne. Kolejną rzeczą jest fakt, że z 1Ds Mark II uzyskuję obraz, który nie wymaga żadnego szlifowania w Photoshopie. Nie zmieniam ani nasycenia koloru, ani kontrastu, niczego, nie usuwam szumów. 50D pamiętam jako super aparat, ale żeby zdjęcie było takie jak na 1Ds MK2 musiałem ostro regulować je w programie graficznym.
    Nie wiem czy Ci pomogłem. Jak będziesz potrzebował jakieś sample z 5D - portrety - dysponuję i chętnie się podzielę. Ale na forum publicznym niestety nie mogę.

Odnośnie backupowego aparatu, to postawiłem lustrzankę - czołg do zdjęć w trudnych warunkach + dobry kompakt. Jakiś czas temu miałem konfig następujący:
    30D+ 50D, 50D + 5D, 1Ds MK1 + 5D (chyba najgorsza możliwa konfiguracja), aktualnie tak jak w stopce.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 26-02-2013 o 16:27 Powód: nowe wnioski

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

No to się pogubiłem.. Piszesz:
    I tak wlasnie zrobię, postaram sie nabyć albo nowy 5d mark II albo 6d a jeśli nie starczy to może używany, choć wiadomo nowe to nowe.
    A teraz się zastanawiasz nad 5D? To fajny aparat, ale mimo wszystko juz wiekowy... Lepiej doskładaj i kup MII albo 6D... Wtedy zyskasz na szumach... Jak robisz sluby to pewnie też w ciemnych miejscach.. Wtedy dobra matryca ma zanczenie... Ja fociłem tylko kilka razy imprezy kościelne moim 500D z 17-55 2.8 i jak nie można użyć lampy, to niestety wysokie ISO ma znaczenia, gdyż czasem nie możesz użyć niskiej przysłony ze względu na płytka GO...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Warszawa

Dziękuję za porady, jednym słowem nie ma dobrej decyzji, co by nie wybrać będzie pewne ryzyko, tu słaby AF, tu lepsza plastyka, itd nie ma co, trzeba coś postanowić.

Poczytam jeszcze forum, czasem kusi mnie uzywany canon 17-55mm USM f/2.8 ale sami mówicie FF daje lepsze obrazy.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    [...] ale sami mówicie FF daje lepsze obrazy.
    Kompromis... pomimo niezbyt mega rozbudowanego AF-u w 5DII nie wyobrażam sobie obecnie koncertów na Cropie, ale ja mam inny priorytet - światło zastane i wysokie ISO.
    Niestety musisz sam zdecydować :wink:

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Poczytam jeszcze forum, czasem kusi mnie uzywany canon 17-55mm USM f/2.8 ale sami mówicie FF daje lepsze obrazy.
    Ja stałem przed dylematem, czy kupić używane 5D i podpiać śrdeniej klasy obiektyw czy kupić bardzo dobry obiektyw do tego co mam. Zdecydowałęm się na dobry obiektyw... Dla mnie jest super, nie wiem jak by było gdybym miał 5D, pewnie byłbym równie zadowolony... Jako że raczej nie fotografuje w ciemnościach a jak już muszę to to co mam wystarcza w zupełności (nie robie zdjęć komercyjnie) to jestem zadowolony... Jak tu wielu potwierdzi, jakość zdjęcia zależy w dużej mierze od obiektywu.
    Ja się ciagle rozwijam, więc na FF przyjdzie czas jak ogarne 10-22

Ty masz juz fajne szkła, które sprawdza się pod FF a i myślisz o komercyjnym korzystaniu wię chyba bym się na Twoim miejscu skłaniał w kierunku 5D II i 50D jako back-up.
    17-55 to kapitalne szkło nie da się ukryć, ale jak wspomniałem czasami 2.8 nie daje się wykorzystać ze względu na GO i wtedy wysokie ISO ma znaczenie. W przypadku starej 5D nie zyskasz wiele więcej od 50D jak tu ktoś wspomniał a M II będzie w tym przypadku zauważalnym przeskokiem...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Kompromis... pomimo niezbyt mega rozbudowanego AF-u w 5DII nie wyobrażam sobie obecnie koncertów na Cropie, ale ja mam inny priorytet - światło zastane i wysokie ISO.
    Niestety musisz sam zdecydować :wink:
    5DMK2 miałem, sprzęt miodek, ale chyba za 3tysie się teraz nie da kupić, orientujesz się? Jeszcze pamiętam jak półtora roku temu 5DMK1 kosztował jakieś 4500.

Miasto
    Warszawa

No i podjąłem decyzję, zakupie 5D Mark I, uważam że na początek przygoda z FF będzie super, potrzebuję go do pleneru, czasem w ciasnym pomieszczeniu i spróbuje w kościele też się nim pobawić. Wiadomo %D mark II i 6D lepszy i mam tego świadomość ale z drugiej strony nie mam żadnego doświadczenia z FF i mam nadzieję, że mając te szkła zauważę różnicę w stosunku do mojego 50D którego bardzo mimo wszystko lubię.

Serdecznie dziękuję wszystkim co pomogli mi w podjęciu decyzji. Jak zrobię jakieś zdjęcia wstawię obiecuję.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów