Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Nikon D7100

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Nikon D7100

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jeśli to prawda, że limited 77/1.8 kosztuje 3700 to nie ma co go porównywać z 85/1.8, za te same pieniądze co limiteda kupi się Nikkora 85/1.4 D - śrubokręt. To starsza konstrukcja, a co za tym idzie solidnie wykonana. Ze światłem 1.4, a nie 1.8 za te same pieniądze. O czym tu gadać.
    A to myslisz ze 77 to jakas nowa konstrukcja? takze stara i bardzo solida - czysty metal -> link. Ale niestety (fakt) ok 3650 chodzi w Polsce ;/ uzywke mozna wyrwac za ok 2700

Ale i jedno i drugie szklo produkuje ladne obrazki
    85/1,4 -> link
    77/1,8 -> link
    Jedyne co w tym przypadku Pentaxa broni to "wieksza mobilnosc" - bo to jest system ktory zazwyczaj ma namniejsze szkla (ostatnio sie smialem z kolegi co ma Nex'a - ze ma wieksze obiektywy niz sa w lustrach Pentaxa - dla mnie calkowity bezsens idei tworzenia bezluserkowcow), dla porownania:
    85/1,4 -> 80 x 73 mm , 550 g , filtr 77
    77/1,8 -> 64 x 48 mm , 270 g , filtr 49
    no to jeszcze dochodzi oszczednosc na filtrach ok.dwa razy
    Poza tym bokeh z 77 jakos bardziej mi sie podoba - ale to moze juz kazdy sam po swojemu odczuwa

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    35L ma luz na pierścieniu ostrości. Nie tak duży jak 50/1.4. To zależy też zapewne od egzemplarza. Test fotopolis wykazał to samo. Powoduje to jedynie brak poczucia solidności. Z tego co wiem nie oznacza to, ani nie powoduje żadnych problemów z ostrzeniem. Nawet w 70-200/2.8 IS II znajomego zauważyłem taki sam lekki luz. To bardziej nerwica natręctw. Niemniej wolałbym żeby wszystkie chodziły jak Takumar.
    Hehee - łatwo sie przyzwyczaic do dobrego
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 21-09-2013 o 01:09

Uprawnienia umieszczania postów