Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 82

Wątek: Nikon D7100

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Nikon D7100

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    a co ma wspólnego jedno z drugim ??? myślisz że można pomylić d60 z 60d ???? te aparaty dzieli prawie 10 lat !
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie mów, że nie widziałeś na allegro ofert sprzedaży D60 za 2-3 koła...
    no wlasnie o to chodzi. to sie zdarza rowniez przez pomylke, ale na Allegro przeciez nie tylko takie przypadki chodza...

ludzie nawet pomiedzy producentami sie mylili (300D/D300 czy D60/D60, D1/1D) a w obrebie jednego producenta, szczegolnie wlasnie D30/30D,
    to byl wyjatkowy przyklad mylacego nazewnictwa...
    www albo tez flickr

Awatar irek6311
    Miasto
    Śląsk

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    No, trzeba im przyznać, że z numerologią Nikon trochę kiedyś nabałaganił i teraz trudno to raz ciach wyprostować...
    W nowych body numeracja jasna jest
    Dxxxx to DX a FX Dxxx i Dx więc jasno rozpisana przynależność danego body ,
    trzeba tylko się do tego przyzwyczaić

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Ktoś kto nie sledzi poczynań nikona będzie musiał przeglądać specyfikacje aby dojść z jakiej półki jest body szczególnie tyczy się to nowości.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez grzesiula Zobacz posta
    Ktoś kto nie sledzi poczynań nikona będzie musiał przeglądać specyfikacje aby dojść z jakiej półki jest body szczególnie tyczy się to nowości.
    A po co komuś wiedzieć z jakiej półki jest aparat? Wybierając aparat kieruję się jego specyfikacją i tym czego od niego oczekuje, a nie tym czy jest PRO czy nie.

Bywalec
    Miasto
    Las

Ok, ale co to pokazuje o Nikosiu?
    D3xxx entry level
    D5xxx świadomy amator
    D7xxx zaawansowany amator
    D9xxx (?) semi po
    D xxx semi pro fx (ale dlaczego nie D710, a D800?
    D x prooooo.

Kurcze, wyprostowanie tego potrwa pisze to jako sympatyk N, przeciez tyle lat siedzialem w tym systemie.......

Awatar irek6311
    Miasto
    Śląsk

Łopal dobrze to rozpisałeś
    numeracja teraz jakby losowa ale jak wyczerpią to co teraz mają na FX będzie Dx10 tak jak na DX ,
    jedno szokuje że tyle modeli powstaje niewiele się różniących na DX tu Nikon ostro goni Sony .

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    No proszę czyli kolejna firma umie robić matryce? no to są już dwie sony i toshiba ...
    jeszcze Aptina robiła matryce do Nikona
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Uzależniony

DxOMark - Compare cameras side by side
    Matryca w D5200 ma lepszą DR?
    Różnica w 1:1 jest 0,14EV więc nie tak dużo (może to nawet granica błędu pomiaru), ciekawe czym wołali, chyba jeszcze nie ma programu z oficjalnym wsparciem?
    Udało mi się tylko w Raw Therapee otworzyć rawy z D7100, jakieś takie podobne do tych z D5200

Mam pytanie do Was. Do tej pory robiłam zdjęcia Canonem 350D który dawno temu dostałam. W wakacje pracowałam na wsi i odłozyłam pieniązki. Chciałam kupic coś w nowszego i zastanawiałam się nad nowym Canonem 70D. Wiem ze to forum Canona ale czy Nikon D7100 nie byłby lepszy ? Raz ze tanszy 500 zł, dwa duzo osób go poleca. Nie wiem tylko czy im wierzyć bo wiadomo ze kazdy poleca to co ma. Prosze odpowiedzcie mi czy to dobry aparat D7100 czy czekać na tego Canona? Glownie chodzi mi o zdjęcia oraz fotografowanie w swietle zastanym gdyz nie mam lampy. Filmy bede krecila sporadycznie.

Pozdrawiam Monika.

Pełne uzależnienie

Jeśli nie masz obiektywów canona wartych jakieś porównywalne z tymi korpusami pieniądze to sprawa jest otwarta, zawsze pisałem ze nikon wydaje się mniej zwracać uwagę na marketing to znaczy na sztuczne (mające sens tylko marketingowy) różnice mające zapobiegać konkurencji wewnątrz systemu. Nikon moim zdaniem (i DxO) ma znacznie lepsze matryce, obrazek z matryc nikona znacznie łatwiej poddaje się postrocesowi szczególnie w cieniach (brak kolorowej sraczki), autofocus w nikonie (51 punktów) wydaje się być bardziej rozbudowany niż w canonie (19punktów) (chyba że filmujesz wtedy być może nowy af z 70 będzie lepszy bo po prostu będzie - czas pokaże), dodatkowo af to istotny czynnik marketingu canona służący do podziału korpusów na amatorskie i profesjonalne, w nikonie jakby mniej do tego przywiązują wagę, pokrycie wizjera w D7100 - 100%, 70D - 98% niby żadna różnica ale znowu widać ten .... marketing w canonie w tym zakresie korpusów możesz sobie wybrać dużą kiszkę czyli 95% lub kiszeczkę czyli 98% niestety o 100% nikt nie pomyślał w dwucyfromym korpusie, ja kadruję praktycznie zawsze przez wizjer (lata przyzwyczajeń których nie mam zamiaru zmieniać) i chciałbym po prostu widzieć co kadruję (bo później nie kadruję w postprocesie - wiem dziwne ale tak mam). Pozostałe różnice są (przynajmniej dla mnie) mniej istotne, nikon ma 24 a canon 20mpix - mz bez znaczenia, canon ma ruchomy dotykowy ekran, nikon normalny - mz taki ruchomy to przyjemna opcja (szczególnie jak się musisz położyć) ale da się bez tego żyć ale chyba wolałbym ruchomy.

Obie puszki są ciekawe, policz optykę jaką będziesz kupować i zdecyduj na podstawie ceny całości. Jeśli obrabiasz to nikon ze względu na matrycę może być lepszym wyborem (piszę może być bo o 70D właściwie nic pewnego powiedzieć się nie da - też czekam na rewolucyjną matrycę canona, ale jak to mawiają rewolucja w canonie już była). 70D to nowy korpus więc trzeba poczekać na testy które coś powiedzą o rzeczywistych możliwościach tej matrycy. Sporą zaletą canona jest duża dostępność optyki z drugiej ręki (znacznie większa niż w nikonie) jak się nie boisz kupować używanych obiektywów to w canonie jest łatwiej i taniej.
    Na dpreview można sobie porównać oba i jeszcze inne korpusy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów