Cytat Zamieszczone przez Monika_Żarska Zobacz posta
Dziękuje Jaś za odpowiedź. Jesli chodzi o obiektywy to nie jestem przywiązana gdyz posiadam tylko kitowy obiektyw. Chciałabym jednak zaczac fotografować cos na podobe portretów. Dlatego zbieram na obiektywy o których poczytałam trochę czyli 50 1.8 i 85 1.8. Niektorzy pisali o 35 1.8 ale wyczytalam ze to za krotka ogniskowa. Czy jesli bym nabyła Nikona d7100 to w nikonie takie szklo dostanę ? ewentualnie jesli sa gorsze czy duzo droższe od Canonowksich to bym moze skusila się na 70D. wszyskto zalezy jak one maja się do siebie bo nie mialam nigdy takich.

dziekuje za odpowiedz
Portret to nie moja bajka (znaczy robię sporadycznie i mało chętnie) używam zoomów, a nie stałek. W twoim przypadku zastanowiłbym się nad pełnoklatkowym korpusem, rozumiem że kasa trochę nie taka (ale 7100 czy 70 też najtańsze nie są) ale w takich zastosowaniach podatność matrycy na postroces może mieć mniejsze (a nawet żadne) znaczenie, portreciści lubią rozmycie dawane przez większą matrycę oraz odwzorowanie kolorów dawane przez canona. Trzeba pytać kogoś od portretów ale w takim przypadku celowałbym w 5DII, 6D canona lub D600 nikona ale tak jak piszę ja oglądam korpusy przez pryzmat "widoczków w trudnych warunkach często z filtrami ND", a to inna bajka i inne potrzeby.