Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Nikon D7100

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Nikon D7100

7100 to może inkrementalnie niezła puszka, ale Dual Pixel to (według Canona) nie tylko nowa technologia, ale rewolucja i kamień milowy w fotografii. Dzięki unikalnej kombinacji DP, gibanego ekranu, i wifi Canonem 70d można bowiem łatwo i komfortowo fotografować:

1. Kwiatki od spodu na tle nieba
    2. Pieska czy inne zwierzatko z bliska w czasie posiłku
    3. Dziecko zagladajace do lodówki z wnętrza lodówki

Czy da się to zrobić Twoim Nikonem lub Pentaxem?

A swoja droga każda potwora znajdzie amatora. Okazuje się, że wspaniałe stałki 35/2 a nawet 28/2.8 stanowia 2/3 ulubionych obiektywów AF Canona wszech czasów niejakiego Bena Kanarka.

Aha, kol. Monika chyba już tu nie przyjdzie. I chyba ma rację.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Canon w tym segmencie ma mocno już stare 35/2 (przeciętny optycznie, wiertarka, słaba jakość wykonania), 50/1.8 (szkoda słów) i jedyne które po japońsku (jako-tako) się broni 85/1.8 (można się czepić słabej pracy pod światło i sporych CA).
    Oj co do C 50/1.8 to masz racje - porazka jakosc....w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d tak do cykania...a Canona wybral wlasnei ze tania ta 50 jest...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.

Trudno opisać jak tandetna to konstrukcja jeśli nie miałeś w rękach. Zdecydowanie warto dopłacić ten tysiak do EF 50/1,4. Chyba, że na gwałt potrzebujesz 50 do sporadycznego pstrykania, tablic testowych i argumentu na forum

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Lucas, 35tka nikona nie ma w swojej cenie żadnej konkurencji, łącznie z kosztującym tyle samo pentaksem z plastikowym bagnetem i f/2.4. Pentaxowi zawsze kibicowałem, spotmatic f z zamontowanym takumarem to moja najbezcenniejsza zabawka, doceniam że idą pod prąd, ale w tej półce stałki nikona to okazja. Rozumiem, że zamiast 85 C i N proponujesz 77/1.8 Ltd za 3700zł.
    Sorki za offtop, bo w sumie to nie temat o stałkach.
    Przyznam racje ze Nikon budzetowe fajne te szkla ma. - ale mi osobiscie nie przeszkadza ze w tej 35 Pentaxa jest plastikowy bagnet - jezeli skzlo jest dobrze wykonane.

Tak mowilem o 77 - uwierz mi ze mozna o wiele taniej to szklo dostac jak umie sie uzywac google - rozumiem ze miales je w rece i wiesz jak ono jest doskonale wykonane?
    Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Oj co do C 50/1.8 to masz racje - porazka jakosc....w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d tak do cykania...a Canona wybral wlasnei ze tania ta 50 jest...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.

Trudno opisać jak tandetna to konstrukcja jeśli nie miałeś w rękach. Zdecydowanie warto dopłacić ten tysiak do EF 50/1,4. Chyba, że na gwałt potrzebujesz 50 do sporadycznego pstrykania, tablic testowych i argumentu na forum

Przyznam racje ze Nikon budzetowe fajne te szkla ma. - ale mi osobiscie nie przeszkadza ze w tej 35 Pentaxa jest plastikowy bagnet - jezeli skzlo jest dobrze wykonane.

Tak mowilem o 77 - uwierz mi ze mozna o wiele taniej to szklo dostac jak umie sie uzywac google - rozumiem ze miales je w rece i wiesz jak ono jest doskonale wykonane?
    Pozdrawiam!
    Ależ nie musiałem dotykać 77ki, żeby parę lat temu marzyć o niej i ze względu na limitedy o wejściu w system Pentaxa. Domyślam się, że też bym obracał pierścieniami dla samej przyjemności tak jak robię z takumarem. Plastikowe nikkory to przy tym zabawki. Ale to inna półka. Poniżej 2000 pentaxy jakoś szczególie się nie wybijają ponad canony i nikkory, są przciętne. Jeśli wiesz gdzie jest 77ltd poniżej 2000, byłbym dozgonnie wdzięczny, a raczej mój brat, bo jemu poradziłem wejście w system P. Swoją drogą nawet 35L ma luzy na pierścieniu i jest plastikowy, a podejrzewam, żs limitedy nie. W swojej cenie Ltd wg mnie sa bardzo dobrą propozycją. Ale to ceny, przy których ludzie już myślą o FF. P to dosyć ekscentryczny system, z charakterem, ale dla niewielu jest optymalnym wyborem.

Ale jakie luzy ma 35?? na mordce?? to malutkie sa - kolega ma - prawie nie odczuwalne. Za to szkielko ostre od pelnej dziury Sprawdzal FF/BF? Bo ja koledze ustawialem wg."przepisu" na forum -> link
    Sample: link 1 , link 2 , link 3 , link 4
    Co do 77 teraz ciezko znalesc...ale przeciez w listopadzie pewnie - jak co roku zaczna sie zakupy hurtowego chlopakow z PENTAX@PL :: Strona Główna - niech sie zapisze na nie - cena na prawde moze byc dobra a finalnie potwierdza sie zakup po dostaniu maila z cennami na Swieta by mial - ładnego prezenta

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Jak nie będzie problemu z AF to będzie się syfiła matryca. W ostateczności - będzie pluł olejem. Każdemu wedle potrzeb ;-)
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no wlasnie znajac Nikona ogolnie zastanawiam sie co spartolili
    ..
    w kontekscie ostatnich wyczynow Nikona ciekawi mnie jaki babok konstrukcyjny w tym siedzi. gumy sa passe, z AF mogli juz dojsc do ladu, chlapaniem na matryce pewnie tez... ciekaw jestem co tym razem sie "wypsknie"
    Już informuję. AF - dobry, aparat nie kurzy i nie chlapie na matryce, gumy są w wyższych seriach, w serii Dxxxx ich nie ma, więc nie odłażą, ale w nikonie musieli czegoś niedopilnować i ...wyłażą hotpiksele.
    Podobna przypadłość dotyka D5200.
    Wyłapali to ludzie którzy filmują i robią na długich czasach.

No jezeli dla Ciebie te Nikkory 35/1.8, 50, 85ka sa bardzo dobra to ok. - Dla mnie są mocno przecietne.
    ...
    A gdzie jakosciowo tym Nikkorom do Limited'ow hahaa
    Po Twojej wypowiedzi widac ze nie miales nigdy w rece do czynienia chyba z eLkami Canona alb Limitedami Pentaxa.
    Jeśli to prawda, że limited 77/1.8 kosztuje 3700 to nie ma co go porównywać z 85/1.8, za te same pieniądze co limiteda kupi się Nikkora 85/1.4 D - śrubokręt. To starsza konstrukcja, a co za tym idzie solidnie wykonana. Ze światłem 1.4, a nie 1.8 za te same pieniądze. O czym tu gadać.

Początki nałogu Awatar homesicalien

Ale jakie luzy ma 35?? na mordce?? to malutkie sa - kolega ma - prawie nie odczuwalne. Za to szkielko ostre od pelnej dziury Sprawdzal FF/BF? Bo ja koledze ustawialem wg."przepisu" na forum -> link
    Sample: link 1 , link 2 , link 3 , link 4
    Co do 77 teraz ciezko znalesc...ale przeciez w listopadzie pewnie - jak co roku zaczna sie zakupy hurtowego chlopakow z PENTAX@PL :: Strona Główna - niech sie zapisze na nie - cena na prawde moze byc dobra a finalnie potwierdza sie zakup po dostaniu maila z cennami na Swieta by mial - ładnego prezenta
    35L ma luz na pierścieniu ostrości. Nie tak duży jak 50/1.4. To zależy też zapewne od egzemplarza. Test fotopolis wykazał to samo. Powoduje to jedynie brak poczucia solidności. Z tego co wiem nie oznacza to, ani nie powoduje żadnych problemów z ostrzeniem. Nawet w 70-200/2.8 IS II znajomego zauważyłem taki sam lekki luz. To bardziej nerwica natręctw. Niemniej wolałbym żeby wszystkie chodziły jak Takumar.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jeśli to prawda, że limited 77/1.8 kosztuje 3700 to nie ma co go porównywać z 85/1.8, za te same pieniądze co limiteda kupi się Nikkora 85/1.4 D - śrubokręt. To starsza konstrukcja, a co za tym idzie solidnie wykonana. Ze światłem 1.4, a nie 1.8 za te same pieniądze. O czym tu gadać.
    A to myslisz ze 77 to jakas nowa konstrukcja? takze stara i bardzo solida - czysty metal -> link. Ale niestety (fakt) ok 3650 chodzi w Polsce ;/ uzywke mozna wyrwac za ok 2700

Ale i jedno i drugie szklo produkuje ladne obrazki
    85/1,4 -> link
    77/1,8 -> link
    Jedyne co w tym przypadku Pentaxa broni to "wieksza mobilnosc" - bo to jest system ktory zazwyczaj ma namniejsze szkla (ostatnio sie smialem z kolegi co ma Nex'a - ze ma wieksze obiektywy niz sa w lustrach Pentaxa - dla mnie calkowity bezsens idei tworzenia bezluserkowcow), dla porownania:
    85/1,4 -> 80 x 73 mm , 550 g , filtr 77
    77/1,8 -> 64 x 48 mm , 270 g , filtr 49
    no to jeszcze dochodzi oszczednosc na filtrach ok.dwa razy
    Poza tym bokeh z 77 jakos bardziej mi sie podoba - ale to moze juz kazdy sam po swojemu odczuwa

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    35L ma luz na pierścieniu ostrości. Nie tak duży jak 50/1.4. To zależy też zapewne od egzemplarza. Test fotopolis wykazał to samo. Powoduje to jedynie brak poczucia solidności. Z tego co wiem nie oznacza to, ani nie powoduje żadnych problemów z ostrzeniem. Nawet w 70-200/2.8 IS II znajomego zauważyłem taki sam lekki luz. To bardziej nerwica natręctw. Niemniej wolałbym żeby wszystkie chodziły jak Takumar.
    Hehee - łatwo sie przyzwyczaic do dobrego
    Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 21-09-2013 o 01:09

A to myslisz ze 77 to jakas nowa konstrukcja? takze stara i bardzo solida

Jedyne co w tym przypadku Pentaxa broni to "wieksza mobilnosc" - bo to jest system ktory zazwyczaj ma namniejsze szkla

dla porownania:
    85/1,4 -> 80 x 73 mm , 550 g , filtr 77
    77/1,8 -> 64 x 48 mm , 270 g , filtr 49
    Wiem, że ten limited też jest stary. W kwestii rozmycia nikkora z przysłoną 1.4 na FX, a limiteda z przysłoną 1.8 na cropie to sam mam nadzieję wiesz, gdzie będzie większe rozmycie, pisać nie muszę.
    Druga sprawa - gdy (jeśli) pentax zrobi aparat FF (na forum pentaxa czytuję wpisy, że jeszcze rok bez FF i zmieniają co niektórzy system) to mikroskopijne obiektywy, małe średnice dadzą gigantyczne winiety. Zobacz jak w testach wyglądają z winietą naleśniki na FX. Połowa limitedów wypadnie podobnie.
    I pewnie to jest powód, że pentax odpuszcza FF - będzie problem ze szklarnią.

Jacku ale ja nie pisze gdzie wieksze rozmycie - ale jak wygladajace

Jezeli sie nie myle to nalesniki nie kryja FF (miales na mysli chyba winety na DX - czyli APS-C? ) - choc do konca nie wiem.
    Limitedy z tego co sie orientuje to kryja - chyba nie bedzie tak zle jezeli chodzi o nie.

Wracajac do puszki FF to na poczatku tego roku byla wypowiedz zarzadu (na youtubie gdzies to bylo) ze puszka FF juz istnieje ale dopracowuja szkla jeszcze przez ten rok - czyli pewnie wypuszcza caly zestaw - dobre podejscie moim zdaniem, ale....czas wszystko pokaze i wyprostuje jak naprawdę bedzie.
    Bo im wiecej producentow - to tym lepiej dla nas konsumentow

Są różne naleśniki, sa także kryjące FF ( i mają one potężną winietę). Te na DX też mocną winietę mają.
    To, że Pentax zapowiada body i obiektywy zarazem wskazuje też na to o czym piszę. Muszą dać pod FF coś poza optyką jaka jest dotychczas. I obiecać, że będa nastepne.
    Teleobiektywy (te dłuższe) zapewnie winiety mieć nie będą (tzn będzie ona mała), więc to nie jest tak, że trzeba będzie zaczynać budowanie systemu od poczatku. Ponadto niektórzy lubią winietę, więc im to nie robi.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów