Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Nikon D7100

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Nikon D7100

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    No jezeli dla Ciebie te Nikkory 35/1.8, 50, 85ka sa bardzo dobra to ok. - Dla mnie są mocno przecietne.
    Czy sa lepsze od stalek Canona - na pewno nie od serii L
    A może by tak zdjąć klapki z oczu? Bez klapek łatwo można zauważyć, że Canon w tym segmencie ma mocno już stare 35/2 (przeciętny optycznie, wiertarka, słaba jakość wykonania), 50/1.8 (szkoda słów) i jedyne które po japońsku (jako-tako) się broni 85/1.8 (można się czepić słabej pracy pod światło i sporych CA).
    Canon zaczął odświeżanie tego segmentu od 35/2 IS które faktycznie jest lepsze - ale też i znacznie droższe. Tak, wiem - potaniał ostatnio znacznie, ale ceny cropowej stałki N raczej nie osiągnie nigdy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Canon w tym segmencie ma mocno już stare 35/2 (przeciętny optycznie, wiertarka, słaba jakość wykonania), 50/1.8 (szkoda słów) i jedyne które po japońsku (jako-tako) się broni 85/1.8 (można się czepić słabej pracy pod światło i sporych CA).
    Oj co do C 50/1.8 to masz racje - porazka jakosc....w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d tak do cykania...a Canona wybral wlasnei ze tania ta 50 jest...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.

Trudno opisać jak tandetna to konstrukcja jeśli nie miałeś w rękach. Zdecydowanie warto dopłacić ten tysiak do EF 50/1,4. Chyba, że na gwałt potrzebujesz 50 do sporadycznego pstrykania, tablic testowych i argumentu na forum

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Lucas, 35tka nikona nie ma w swojej cenie żadnej konkurencji, łącznie z kosztującym tyle samo pentaksem z plastikowym bagnetem i f/2.4. Pentaxowi zawsze kibicowałem, spotmatic f z zamontowanym takumarem to moja najbezcenniejsza zabawka, doceniam że idą pod prąd, ale w tej półce stałki nikona to okazja. Rozumiem, że zamiast 85 C i N proponujesz 77/1.8 Ltd za 3700zł.
    Sorki za offtop, bo w sumie to nie temat o stałkach.
    Przyznam racje ze Nikon budzetowe fajne te szkla ma. - ale mi osobiscie nie przeszkadza ze w tej 35 Pentaxa jest plastikowy bagnet - jezeli skzlo jest dobrze wykonane.

Tak mowilem o 77 - uwierz mi ze mozna o wiele taniej to szklo dostac jak umie sie uzywac google - rozumiem ze miales je w rece i wiesz jak ono jest doskonale wykonane?
    Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Oj co do C 50/1.8 to masz racje - porazka jakosc....w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d tak do cykania...a Canona wybral wlasnei ze tania ta 50 jest...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.

Trudno opisać jak tandetna to konstrukcja jeśli nie miałeś w rękach. Zdecydowanie warto dopłacić ten tysiak do EF 50/1,4. Chyba, że na gwałt potrzebujesz 50 do sporadycznego pstrykania, tablic testowych i argumentu na forum

Przyznam racje ze Nikon budzetowe fajne te szkla ma. - ale mi osobiscie nie przeszkadza ze w tej 35 Pentaxa jest plastikowy bagnet - jezeli skzlo jest dobrze wykonane.

Tak mowilem o 77 - uwierz mi ze mozna o wiele taniej to szklo dostac jak umie sie uzywac google - rozumiem ze miales je w rece i wiesz jak ono jest doskonale wykonane?
    Pozdrawiam!
    Ależ nie musiałem dotykać 77ki, żeby parę lat temu marzyć o niej i ze względu na limitedy o wejściu w system Pentaxa. Domyślam się, że też bym obracał pierścieniami dla samej przyjemności tak jak robię z takumarem. Plastikowe nikkory to przy tym zabawki. Ale to inna półka. Poniżej 2000 pentaxy jakoś szczególie się nie wybijają ponad canony i nikkory, są przciętne. Jeśli wiesz gdzie jest 77ltd poniżej 2000, byłbym dozgonnie wdzięczny, a raczej mój brat, bo jemu poradziłem wejście w system P. Swoją drogą nawet 35L ma luzy na pierścieniu i jest plastikowy, a podejrzewam, żs limitedy nie. W swojej cenie Ltd wg mnie sa bardzo dobrą propozycją. Ale to ceny, przy których ludzie już myślą o FF. P to dosyć ekscentryczny system, z charakterem, ale dla niewielu jest optymalnym wyborem.

Uprawnienia umieszczania postów