Hehe, no wkręcające to jest, nie powiem zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Canony podobno drukują mniej nasycone obrazy niż np. Epson. Zauważyłeś to u siebie?
Nie zauważyłem niedostatku nasycenia, robię w rawach i przy wywoływaniu w ACR dla większości zdjęć mam ustawione nasycenie koloru na -8, jedynie w przypadku gdy chcę mieć coś w bardziej zdecydowanych kolorach daję na 0.
No i jeszcze jedno pytanie, drukujesz softem dołączonym do urządzenia, czy np. z poziomu PSa albo jeszcze inaczej?

Aha, czy przy druku na papierze 10x15 drukujesz w rozdzielczości prosto z puszki czy zmniejszasz? Mam jakieś dziwne przeczucie, że rozdzielczość 4000px na dłuższym boku przy papierze 10x15 to trochę za dużo i lepiej zmniejszyć. Tak jakby papier/drukarka nie wyrabiała
Jak pisałem, rawy, najpierw wywołuję w ACR, potem obróbka w PS i druk też w PS. Co do rozdzielczości to narzędzie kadrowania w PS ustawiam w centymetrach, rozdzielczość na 300 pikseli/cal (nie chce mi się przeliczać samemu wielkości w pikselach) i kadruję do rozmiaru obrazka. Na koniec wyostrzanie i do druku. Przy tej drukarce wyostrzanie nie musi już być takie agresywne jak przy drukarkach z zamierzchłych czasów drukujących dużymi kroplami. Zdecydowanie mniej wyostrzam jak kiedyś.
10x15cm drukuję sporadycznie, w większości 15x21 do albumu, a na ścianę A4.