Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pixma 6250 i kilka dylematów

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie Odp: Pixma 6250 i kilka dylematów

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Gold Fibre Silk 310g/m2 nie jest zalecany do barwnikowych.
    Zrobiłem wydruk testowy na kawałku Hahnemühle Baryta FB, 350g/m2 od Ciebie, wyszło bardzo dobrze, więc myślałem że na Gold Fibre Silk 310g/m2 też tak będzie.
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    W zamian polecam nowy Gold Mono Silk 270g/m2
    Do druku kolorowego też będzie się nadawał? Nigdzie go nie znalazłem, za nowa nowość widać.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Zrobiłem wydruk testowy na kawałku Hahnemühle Baryta FB, 350g/m2 od Ciebie, wyszło bardzo dobrze, więc myślałem że na Gold Fibre Silk 310g/m2 też tak będzie.
    Ilford dlaczegoś nie poleca, więc lepiej nie używać - nie jest to tanie podłoże

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Do druku kolorowego też będzie się nadawał? Nigdzie go nie znalazłem, za nowa nowość widać.
    Nazwa jest trochę głupkowata, ale nadaje się do wszystkiego Papier po prostu naśladuje wygląd tradycyjnych czarno-białych podłoży FB, ale nic nie stoi na przeszkodzie by drukować w kolorze

Mam już Pixmę u siebie :-)

Dopiero dzisiaj wieczorem odebrałem papier Canona który mi poleciłeś, konkretnie SG-201. Wydrukowałem chyba 6 odbitek 10x15. Generalnie jestem bardzo zadowolony, trzeba tylko brać pod uwagę, że im lepiej przygotowane fotografie tym bardziej cieszą oko. Drukowałem zwykłe albumówki, oraz zdjęcia, które kiedy przygotowywałem do publikacji w internecie itd. różnica jest bardzo duża, no ale to logiczne. No i generalnie ponowna kalibracja monitora by nie zaszkodziła :-/

Jestem ciekaw innych papierów oraz to jakie dają efekt, niestety taka zabawa do najtańszych nie należy więc na razie muszę pozostać przy tym co mam.

Generalnie z druku tekstu BW też jestem jak najbardziej happy, skaner też testowałem i jest bardzo przyzwoicie. Myślę że do przydomowych wydruków na niedużą skalę to był dobry wybór. Jestem jeszcze ciekaw jak druki prezentują się w świetle dziennym, ale przekonam się dopiero jutro.

Pozdrawiam

Zdjęcia muszą dobrze wyglądać w świetle dziennym, wówczas w świetle sztucznym o temperaturze ok 3000st.K będą naturalnie ocieplone.
    Generalnie jestem bardzo zadowolony, trzeba tylko brać pod uwagę, że im lepiej przygotowane fotografie tym bardziej cieszą oko
    Pstryk-obróbka-wydruk to komplet, panowanie nad całym tym procesem daje dopiero pełnię zadowolenia i satysfakcję.
    Miłego dalszego eksperymentowania. Ja zamawiam sobie właśnie 4 komplety printlabów i jazda. Jak sobie parę zdjęć dziennie nie druknę to dostaję trzęsiączkę.

Hehe, no wkręcające to jest, nie powiem :-) zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Canony podobno drukują mniej nasycone obrazy niż np. Epson. Zauważyłeś to u siebie?

No i jeszcze jedno pytanie, drukujesz softem dołączonym do urządzenia, czy np. z poziomu PSa albo jeszcze inaczej?

Aha, czy przy druku na papierze 10x15 drukujesz w rozdzielczości prosto z puszki czy zmniejszasz? Mam jakieś dziwne przeczucie, że rozdzielczość 4000px na dłuższym boku przy papierze 10x15 to trochę za dużo i lepiej zmniejszyć. Tak jakby papier/drukarka nie wyrabiała?
    Ostatnio edytowane przez Stefanrsko ; 28-02-2013 o 09:47

Hehe, no wkręcające to jest, nie powiem zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Canony podobno drukują mniej nasycone obrazy niż np. Epson. Zauważyłeś to u siebie?
    Nie zauważyłem niedostatku nasycenia, robię w rawach i przy wywoływaniu w ACR dla większości zdjęć mam ustawione nasycenie koloru na -8, jedynie w przypadku gdy chcę mieć coś w bardziej zdecydowanych kolorach daję na 0.
    No i jeszcze jedno pytanie, drukujesz softem dołączonym do urządzenia, czy np. z poziomu PSa albo jeszcze inaczej?

Aha, czy przy druku na papierze 10x15 drukujesz w rozdzielczości prosto z puszki czy zmniejszasz? Mam jakieś dziwne przeczucie, że rozdzielczość 4000px na dłuższym boku przy papierze 10x15 to trochę za dużo i lepiej zmniejszyć. Tak jakby papier/drukarka nie wyrabiała
    Jak pisałem, rawy, najpierw wywołuję w ACR, potem obróbka w PS i druk też w PS. Co do rozdzielczości to narzędzie kadrowania w PS ustawiam w centymetrach, rozdzielczość na 300 pikseli/cal (nie chce mi się przeliczać samemu wielkości w pikselach) i kadruję do rozmiaru obrazka. Na koniec wyostrzanie i do druku. Przy tej drukarce wyostrzanie nie musi już być takie agresywne jak przy drukarkach z zamierzchłych czasów drukujących dużymi kroplami. Zdecydowanie mniej wyostrzam jak kiedyś.
    10x15cm drukuję sporadycznie, w większości 15x21 do albumu, a na ścianę A4.

Jestem jeszcze ciekaw jak druki prezentują się w świetle dziennym, ale przekonam się dopiero jutro.
    I jakie wnioski w świetle dziennym?

Jest bardzo dobrze, ale nie cudownie. Myślałem że bardziej mnie zaskoczy, drukuje na prawdę na wysokim poziomie. Jednak kiedyś miałem styczność z drukiem wodno-pigmentowym, którego efekty wiszą na ścianie i to jeszcze nie ta liga.

Jednak do wykorzystania i funkcjonalności domowej, jest super :-)

Przede wszystkim kalibracja monitora!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów