Może jeszcze szerzej w dół - Sigma 20mm 1.8
Może jeszcze szerzej w dół - Sigma 20mm 1.8
Pewien fotograf(niestety niepamietam ktory) w wywiadzie radził, aby zablokować obiektyw zoom na jednej ogniskowej, za pomocą taśmy. W przypadku 17-40 to niegłupie rozwiązanie.
Jeżeli mega krytyczne jest światło przy tej konkretnej ogniskowej - to wymień na 24/1.4. Jeżeli nie - to na serio oklej 17-40 taśmą na 24mm. Przecież to jest absolutny pik jakościowy tego szkła - właściwie zerowa dystorsja (mniejsza beczka niż w stałkach) i bdb rodzielczość na całej klatce przy f/5.6. Ehh no nie wiem. 17-40 można wręcz kupić dla ogniskowej 24mm ;-)
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 20-02-2013 o 00:41
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Tomaszewski
--- Kolejny post ---
ważniejsze od światła w tym wypadku są pieniądze
a zaklejenie 17-40 na 24 mm to kłóci się z logikąza te pieniądze można mieć 24 IS, który będzie jaśniejszy i ma IS
generalnie 17-40 to bardzo fajne szkło, ale dla kogoś z 35/1,4 nie do końca potrzebne![]()
Poszukałem i Adam Lach też poleca Fotopolis.pl: W poszukiwaniu własnego punktu widzenia - wywiad z Adamem Lachem
O i to jest dobra mysl.
Adam fotigrafuje głównie 35/2 i jeśli mu to szkło nie przeszkadza robić sto razy lepszych zdjęć od moich, to ja też nie powininem się przejmować takimi szczegółami :-)
Kupię 24/2,8 i sprawdzę, czy mi bardziej pasuje po prostu :-)
Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2