Formatowanie w aparacie jest zawsze pewniejsze. Zresztą nawet w instrukcji aparatu zalecają przed użyciem sformatować, a po za tym szybciej zrobić format niż usuń.
Formatowanie w aparacie jest zawsze pewniejsze. Zresztą nawet w instrukcji aparatu zalecają przed użyciem sformatować, a po za tym szybciej zrobić format niż usuń.
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
To niby dlaczego? Masz na to jakies konkretne dowody czy uslyszales od szwagra tesciowej?Zamieszczone przez Hipek
w 20D jeszcze mi się nic przykrego nie zdarzyło, bo formatuję w aparacie. Ale w S2IS miałem przykre doświadczenia z kartą formatowaną w kompie - w czasie robienia zdjęć błąd i utraciłem fotki. Dopiero po formacie w aparacie było ok.
Ps. Co prawda tam nie było karty CF ale czy to ma znaczenie.... nawyk pozostał....
Ostatnio edytowane przez Hipek ; 21-02-2006 o 13:58
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
dokładnieZamieszczone przez Diodak
mój mxw fotoloader dodatkowo - po zapisaniu pliku na dysku - czyta go z dysku w całości (dodatkowy test odczytu) i zapisuje w drugiej lokalizacji na innym twardzielu lub kompie (backup) i dopiero wtedy usuwa z karty
dokładnieZamieszczone przez Hipek
niby formatowanie na kompie i w aparacie to to samo - standardowe nadpisanie FAT - ale jednak aparat może inaczej rozumieć "standard", albo windows/linux w nowej wersji coś zmodyfikuje w "standardzie" i będą problemy... po co ryzykować?
pozdro.,
m.
Argumentacja, że pisza o tym w instrukcji aparatu jakoś mnie nie przekonujeZamieszczone przez Hipek
. Trzeba sobie uświadomić że w aparacie jest DOS który robi normalny format karty z systemem plików FAT. W komputerze jest identyczna sytuacja. Chyba, że ktoś sformatuje kartę w innym systemie plików niż FAT, bo np. Windows XP domyślnie ma ustawiony FAT32 a nie FAT
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Nowe puszki (od 10D napewno) obsluguja tez i fat32, wiec tu nie ma problemu...
NTFS'a XP raczej nie pozwoli zaaplikowac na CF'a.
...
Zamieszczone przez Hipek
Zalecanie przez producentów sprzętu formatowania kart pamięci w urządzeniu w którym będzie stosowane , wzięło dość dawno . A zaczęło od kart nie posiadających własnego kontrolera np SMART MEDIA , MULTI MEDIA .Zamieszczone przez RadiB
Formatowanie takiej karty za pomocą czytnika , mogło doprowadzić do błędów zapisu w aparacie ( lub innym urządzeniu ) , spowodowanych innym napięciem formatującym i różnicą w kontrolerach czytnika i urządzenia .
Karty posiadające własny kontroler powinny być automatycznie chronione przed takimi błędami , jednak osobiście format robię zawsze w aparacie .
Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 22-02-2006 o 09:22
To prawda. Mam przykre wspomnienia z karta SD. Zrobilem format karty na PC i wlozylem do IXUSa. Jak bylem poza domem i potrzebowalem strzelic fote, aparat napisal BLAD KARTY. Dlatego od tego czasu, zawsze robie format w aparacie.Zamieszczone przez Hipek
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Powiazane jest to z tym, ze istnieje wiecej wiecej formatow dla nosnikow danych (NTFS/FAT16/FAT32/REISER/....). Aparaty zazwyczaj obsluguja jeden konkretny, PC'ty kilka i prawdopodobienstwo ze karta zostanie zle sformatowana jest odwrotnie proporcjonalna do inteligencji uzytkownika aparatu.Zamieszczone przez Tomasz1972
Zrob prosty test:
Przeformatuj karte na zmiane FAT16, FAT32, NTFS i wloz do aparatu. Zaloze sie ze przynajmniej w jednym przypadku dostaniesz komunikat "karta uszkodzona".
Gdzie te bzdury uslyszales?Zamieszczone przez Tomasz1972
1.) Przy formatowaniu pamieci typu flash, napiecie zasialania musi znajdowac sie w granicach napiec podanych przez producenta - te granice sa zachowywane zarowno przez czytniki jak i aparaty. Jesli producent podaje napiecie zasilania 5V +/- 5%, to pamiec dziala miedzy 4.75V i 5.25V. Jesli twoj czytnik daje 4.7V to jest uszkodzony, niezaleznie od tego czy pracuje w trybie odczytu czy zapisu. Jesli daje 4.75V to karta sformatowana w nim bedzie dzialac w kazdym urzadzeniu zasilajacym ta karte z 5V +/- 5%.
2.) Napiecie potrzebne do zmazania sectora jest wyzsze od napiecia zasilania, to napiecie jest generowane wewnatrz ukladu scalonego. Napiecie zasilania maginarnie ma na to wplyw.
3.) Podczas formatowania przepisywana jest jedynie FAT, reszta pamieci flash nie jest ruszana.
Jesli masz jakas stara karte, rozbierz ja, zobaczysz ze w srodku siedza standartowe flashe + logika interfejsu. Notki aplikacyjne/datasheety flash'y mozna bez problemu zdobyc w sieci.
Typowy przyklad z przyczyna bledu znajdujaca sie miedzy krzeslem a klawiatura.Zamieszczone przez Drozdi