Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Czy będzie współpracować?

Domyślnie Czy będzie współpracować?

Witam! wszystkich .
    Bardzo proszę o pomoc i poradę.
    Posiadam "EOSa"350 i postanowiłem dokupić mu zewnętrzną lampę. W związku z tym że mam dość ograniczony budżet na te cele
    w internecie wypatrzyłem w okazyjnej cenie "TUMAX DSL880AFZ " lecz wersje do Olympusa.
    Sprawdziłem parametry techn i w obydwu przypadkach są takie same. Stopki (układ bolców ) tez niczym się nie różnią.
    Pytanie czy ta lampa będzie współpracować z moim "Canonem".
    Pozdrawiam!

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Odp: Czy będzie współpracować?

Ostatnio edytowane przez jacek_63 ; 16-02-2013 o 17:22
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Coś już napisał

Mozesz tez cos takiego zobaczyc Yongnuo YN-560 ISO - koszt ok 240 zł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Olka i Jacek Zobacz posta
    Zanim wpuścicie kolegę w kanał warto sprawdzić o co pytał, pytał o wersję lampy dla Olympusa, nie dla Canona.

Cytat Zamieszczone przez pete222 Zobacz posta
    Posiadam "EOSa"350 i postanowiłem dokupić mu zewnętrzną lampę.
    Czego oczekujesz po lampie, jakie funkcje ma spełniać? Czy ma komunikować się z aparatem, dobierać kąt świecenia do ogniskowej obiektywu, automatycznie dobierać moc błysku?
    Cytat Zamieszczone przez pete222 Zobacz posta
    wypatrzyłem w okazyjnej cenie "TUMAX DSL880AFZ " lecz wersje do Olympusa.
    Jeśli wyżej odpowiedziałbyś "tak", to ta lampa się nie nadaje. Będzie doskonale spełniała powyższe funkcje, ale tylko z aparatami Olympus. W Canonie (jeśli przypadkiem czegoś nie uszkodzi ani nie zawiesi) będzie błyskać zawsze pełną mocą, jak stara lampa za 20zł.
    Jeśli znajdziesz wersję dla Canona, to co innego.

Jak masz bardzo ograniczony budżet, możesz poszukać starej, używanej lampy "z własną automatyką" (na aukcjach), ważne jest aby miała niskie napięcie na stopce, była bezpieczna dla aparatów cyfrowych (allegro od 50zł, sprzedający często to zaznaczają). Przez długie lata takie rozwiązania się sprawdzały, więc i dla Ciebie na początek mogą wystarczyć.
    Jeśli chcesz mieć pełną współpracę z aparatem, szukaj tylko i wyłącznie lamp przeznaczonych dla Canona, obsługujących system ETTL.

Cytat Zamieszczone przez live Zobacz posta
    Mozesz tez cos takiego zobaczyc Yongnuo YN-560 ISO - koszt ok 240 zł
    Tak, tylko to lampa działająca wyłącznie w trybie M, trzeba samodzielnie ustawiać moc i przysłonę na aparacie, a bez tabelki naświetlań i możliwości odczytania odległości od fotografowanego obiektu użycie jej do celów innych niż "studyjne" będzie utrudnione.

Uprawnienia umieszczania postów