Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: [Tomek26]Pokaz mody ślubnej

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wg mnie niezbyt. Czym charakteryzuje sie pokaz mody slubnej? Pokazaniem urody sukni, detali itp .
    Czyli slaby kontrast, slabe wyizolowanie z tla i odcienie czarnobieli - nie sluza tym zdjeciom.

Jesli ma to byc "artystyczna wizja sukien" to ostatecznie ...
    Ale jesli ma to byc fotorportaz z pokazu mody slubnej to technika w jakiej zostal wykonany nie spelnia zalozen .
    Nieco enigmatycznie zabrzmiało stwierdzenie o odcienie czarnobieli ale nie ważne..., nie badz taki okrutny, w kóncu to Jego pierwszy raz...niech Kolega pokaże zdjęcia w kolorze wtedy możesz krytykować

Złego słowa nie powiem o tej "arystycznej wizji

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    nie badz taki okrutny, w kóncu to Jego pierwszy raz...niech Kolega pokaże zdjęcia w kolorze wtedy możesz krytykować
    Nie jestem okrutny... kolega pokazuje zdjecia publicznie to musi byc swiadomy ze moga zostac skrytykowane. Niezaleznie od tego czy pierwszy czy setny raz.

Poza tym zauwaz ze chodzi mi tylko o przekaz. Zdjecia sa dosc estetyczne - to dobrze... ale niezbyt przekazuja tresc "pokaz mody slubnej", bo moda slubna, a szczegolnie suknie - opiera sie na detalach, ozdobach, wygladzie sukni... a nie na malokontrastowej czarnobieli .

Tomek26 - mozesz powiedziec czym robiles te zdjecia i jesli cyfra to jak przerabiales do czarnobieli? Bo mi to wyglada na zwykla desaturacje i stad brak kontrastow.
    Jesli cyfrowa obrobka to spojrz tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=209
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4163

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tomek26 - mozesz powiedziec czym robiles te zdjecia i jesli cyfra to
    To trzeba czytać cały wątek. D50+85/1.8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    To trzeba czytać cały wątek. D50+85/1.8
    Gdybym byl bebopem to usunalbym te swoja czesc wypowiedzi z powodem "pass" . Ale ja tam mam odwage przyznawac sie do bledow - przeoczylem ta informacje , moje rady nadal aktualne 8)

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

nie badz taki okrutny, w kóncu to Jego pierwszy raz...niech Kolega pokaże zdjęcia w kolorze wtedy możesz krytykować
    Hej! Ja popieram Viteza. Nie napisał, że "są do kitu", tylko podesłał konstruktywne uwagi, nad czym można by popracować i ja się z nimi zgadzam... Ja zawsze bardzo sobie cenie konstruktywną krytykę w stosunku do swoich zdjęć, bo dzięki nim mogę się czegoś nauczyć, tym bardziej, że samemu autorowi zdjęć często brakuje obiektywizmu.

Co do fotek, to są całkiem przyjemne, jeśli jednak miałyby przedstawiać przedmiot pokazu, jakimi były suknie ślubne, to juz nie za bardzo spełniają swoje zadanie. Na zdjęciach giną szczegóły sukni, zamiast faktury materiału niestety widać białą plamę.
    Prawdopodobnie możnaby tu wiele poprawić w postprocessingu. Tomek26, jeśli udostępniłbyś jakiegoś RAWa chętnie spróbowałbym sie z nim zmierzyć i podesłałbym moją wizję... :smile:
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Tomek26
    Guest

Domyślnie

Witam,

Jak znajde chwilke to wrzuce kilka zdjec kolorowych bez obrobki .

Dzieki, za rady Vitez na pewno z nich skorzystam i przerobie jakas fotke B&W Twoim sposobem. Sam korzystam z plugina w PS o nazwie "theimagingfactory" w pracy mam LCD a jak wiadomo do obrobki zbytnio sie nie nadaja .
    Gaz - niestety ale robilem w JPEGach, mialem przy sobie tylko jedna 512MB, po przelaczeniu na RAW moglbym zrobic tylko 65 zdjec, troszke za malo. Ale jak chcesz to JPEGa moge Ci podeslac.

Pozdrawiam
    Tomasz

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek26
    Gaz - niestety ale robilem w JPEGach, mialem przy sobie tylko jedna 512MB, po przelaczeniu na RAW moglbym zrobic tylko 65 zdjec, troszke za malo. Ale jak chcesz to JPEGa moge Ci podeslac.
    Szkoda, bo szczególnie w takich trudnych warunkach oświetleniowych (tzn duże kontrasty, przepalenia itp.) RAW potrafi bardzo się przydać.... Z JPGa już tyle nie da się wyciągnąć...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Co do moich wypowiedzi cytowanych przez Kolegów Viteza i Gzak.
    Zgoda, macie rację. Tylko, że przy zdjęciach w kolorze można więcej zauważyć i do większej ilości elementów przyczepić się.
    Stąd mój apel do autora: Proszę o zdjęcia w kolorze!

Wtedy będzie jasne co i jak (w tym z desaturacją, o której pisze Vitez)

Tomek26
    Guest

Domyślnie

Tylko, że przy zdjęciach w kolorze można więcej zauważyć i do większej ilości elementów przyczepić się.
    Stąd mój apel do autora: Proszę o zdjęcia w kolorze!
    Dodaje kilka w kolorze zeby mozna bylo sie doczepic .

Jak bede mial czas i nie bedziecie za mocno sie czepiac to wrzuce kolejne

Pozdrawiam
    Tomasz

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

IMHO, stała się jasność ... zwykła desaturacja, wedle tego co Vitez zauważył wczeniej utraciłeś zbyt dużo ważnych detali.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów