Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Obiektyw szerokokątny canon/tamron/sigma

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny canon/tamron/sigma

No wlasnie bo teraz jest pytanie czy warto dolozyc jeszcze tauzena do canona. Osobiscie wolalbym Canona ale zawsze to 1k pln i czy roznica tego warta.

Bywalec
    Miasto
    Pszczyna

Ja miałem taki sam dylemat i po wielu poszukiwaniach, kupiłem Tokinę 12-24 II i jestem bardzo zadowolony tym bardziej ze kupiłem ją w cenie wersji I.

Tutaj teścik obiektywów APS-C Wide-Angles: JuzaPhoto - Sigma, Canon, Tamron and Tokina APS-C Wide-Angles

Dopiero zaczyna

Czyli Canon najlepszy obraz jednak duzo drozszy i 2 msce. Chyba skusze sie na ta sigme... Tokina nie wypadla ty jakos nadwyraz bezkonkurencyjnie...

Też kiedyś wybierałem szeroki kąt. Miałem do wyboru Sigmę, Tamrona, Canona i Tokinę. Ale Tokinę 12-24.
    Sigma odpadła jako pierwsza ze względu na moje przykre doświadczenia z Sigmami. Problemy z ostrością.
    Do Tamrona nie byłem przekonany. Chyba przez AF.
    Tokina odstraszyła mnie gigantyczną aberacją chromatyczną. Nie wiem czy T11-16 też taką ma.
    Wybrałem C10-22 i nie żałuję

Dopiero zaczyna

No i badz tu madry na pewno wolalbym canona i chyba dozbieram do niego bo uzywki sie boje.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

co Ci da c10-22 a nie da Ci s10-20 4-5.6? tak z czystej ciekawości pytam. jeśli oczywiście się zdecydowałeś na canona. szkła domknięte do f8 dają taką samą jakość imho. kiedyś też stanąłem przed takim wyborem, jestem ciekaw, dlaczego ktoś wybiera inaczej na dziś to różnica około 1000zł, czyli około 50% (!!) ceny sigmy, a 30% canona, czyli dosyć sporo...
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez EosMan Zobacz posta
    Sigma jakos mnie nie przekonuje ale duzo ludzi ja poleca wiec to pewnie dobry kompromis. Ew. Tokina.
    Sigma to pewnie dobry kompromis. Ale reszta już nie pasuje, bo Tokina to raczej lepszy kompromis.

Cytat Zamieszczone przez EosMan Zobacz posta
    Czyli Canon najlepszy obraz jednak duzo drozszy i 2 msce. Chyba skusze sie na ta sigme... Tokina nie wypadla ty jakos nadwyraz bezkonkurencyjnie...
    Czytając takie testy daleko nie zajdziesz. A skoro już czytasz, to patrzymy na ten sam test?
    "10mm, wide open" - pamiętaj, że Tokina wide open, to jest f/2.8, a reszta f/3.5, f/3.5-4.5 i f/4-5.6 - brawa dla autora za nieudolny test. Zatem Tokinę można jeszcze przymknąć o 2/3EV do 1EV, więc poprawa powinna być znaczna, a w takim nierównym starciu Tokina dla mnie nadal dużo lepsza od obydwu Sigm (szczególnie w rogach) i CIUT gorsza od Canona.
    "10mm, f/11" - ta sama bajka. Na tych samych przysłonach Sigmy WYRAŹNIE beznadziejne w rogach w porównaniu do Tokiny. Nie wiem gdzie testujący miał oczy pisząc, że "At f/11, they are all essentially identical."

Chyba, że to ma być szkło, które wszyscy polecają i chcesz nim focić linijki i tablice testowe, bo do tego się takie testy sprowadzają, a z użytkowością raczej mają niewiele wspólnego...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 17-02-2013 o 20:49

Coś już napisał

na APSC (sony A700) używam sigmę 10-20 f3.5 i jestem naprawdę bardzo zadowolony

Testy są jak najbardziej OK. Na poradach niektórych użytkowników straciłem kilka tysięcy zł. kupując polecany obiektyw.
    Trochę mądrzejszy, kupując następny, kierowałem się testami na Optycznych. Było tam o Tokinie i jej dużej aberacji. Więc poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek, i potwierdziło się to, co napisali o niej na Optycznych.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów