Hej, sprawa nie jest trudna. Wystarczą parasolki. Użyj białego tła, oświetl je równomiernie dwiema lampami i prześwietl o jakieś 2ev w stosunku do modelki, trzecią lampą z dużą parasolką oświetl modelkę - ja ustawiłem lampę z lewej strony, wyżej, pod kątem jakieś 45 stopni. Z prawej ustaw białą blendę, żeby odbić trochę światła od tej lampy w cienie. Ja użyłem płyty styropianowej. Efekty możesz zobaczyć w tej galerii: Product Photography Shoot for Punkyfish Clothing Label on Behance
Użyłem 5DII, Sigma 50/1.4, tło oświetlały dwa Bowensy 250Ws, a modelkę Bowens 750Ws. O ile dobrze pamiętam czas 1/125 sek. f8.0, pamiętaj żeby prześwietlić tło.
Tło klienta w moim przypadku było strasznie brudne, więc musiałem ją wyciąć i wkleić w nowe. Nie jest to trudne: użyj narzędzia Magic Wand (Magiczna Różdżka) do szybkiego zaznaczenia modelki (musisz dobrać poziom 'czułości' narzędzia tak, żeby zaznaczyło modelkę) - dodatkowe obszary zaznaczasz klikając z wciśniętym shiftem.
Potem kliknij na zaznaczonym obszarze i z menu wybierz 'select inverse' (zaznacz odwrotnie), wybierz wtopienie np. 2 piksele ( to samo menu) a potem CTRL-C - kopiujesz zaznaczenie. Wybierz z menu Plik 'Nowy' i utwórz dokument o zadanych wymiarach, a potem CTRL-V i modelka wkleja się jako warstwa w ten nowy dokument. No i masz. Do tego najlepiej ułożyć sobie akcję - jak masz kilkadziesiąt, kilkaset zdjęć - to zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. To chyba tyle. Powodzenia!
--- Kolejny post ---
Aha, balans bieli w aparacie ustaw sobie na Kelviny i zafiksuj np na 5250 albo coś koło tego. Nie rób na WB Auto, bo to mało powtarzalne. W takich zdjęciach ważne jest jak najlepsze odwzorowanie kolorów odzieży. Rób w RAWach - potem łatwiej skorygować kontrast i kolory. Co jeszcze - to też pomocne - buty modelki podklej papierową taśmą od spodu - wtedy nie zabrudzi Ci tła tak szybko. Jak już raz wszystko ustawisz, to potem tylko jedziesz z koksem. Dobrze jest też mieć stylistę od ciuchów, który będzie czuwał nad detalami.
--- Kolejny post ---
...i jeszcze mały filmik instruktażowy![]()
http://www.youtube.com/watch?v=qRiRZYQJ0xk
tak naprawdę mnóstwo tutoriali o tym znajdziesz na YT.