Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: World Press Photo 2013

Uzależniony

Domyślnie Odp: World Press Photo 2013

Kolejny link: Sfałszowane zdjęcie dostało World Press Photo 2013? | Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich. Podtrzymuję swoje zdanie - tragizm wojny to jedno, ale takie "poprawianie" jak na przedmiotowym zdjęciu, to wykracza poza granice jakiegokolwiek smaku i świadczy zarówno o autorze jak i tych, co tę nagrodę przyznali. Znak czasów.

Pełne uzależnienie

Co zrobił i jak zrobił? Bo tyle tekstu z którego nic nie wynika.

Do WPF powinni brać tylko RAW. Zresztą po tym zdjęciu widać, że jest ciągnięte w PS. Jedne z pierwszych komentarzy tutaj mówiły o tym.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Zauważam coraz większą z roku na rok "fotoszopowatość" tych zdjęć nie żebym był przeciwnikiem postprocesu, ale wydaje się granice postprocesu w fotografii dokumentalnej stają się coraz bardziej płynne żeby nie powiedzieć bardzo rozwodnione.
    Koła nie wynalazłem pisząc to wtedy, fotografia dokumentalna to nie moja bajka, ale zadziwiają mnie powtarzane jak mantra słowa na temat postprocesu w fotografii prasowej, a tu koń jaki jest każdy widzi (kto ma jakieś pojęcie o postprocesie), aparaty cyfrowe po prostu tak nie obrazują i twierdzenie że istnieje jakaś tajemnicza, doskonała i dająca niesamowite efekty kombinacja czasu naświetlania i przysłony nie znajduje potwierdzenia w faktach. Oczywiście istnieją bardziej kreatywne kombinacje czasu i przesłony ale w fotografii dokumentalnej zastosowania nie znajdują.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

To zdjecie to sklejanka trzech roznych zdjec, czy trzech warstw? Bo jesli warstw tego samego zdjecia to nie wiem o co tyle krzyku? Obrobka jak kazda inna.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    To zdjecie to sklejanka trzech roznych zdjec, czy trzech warstw? Bo jesli warstw tego samego zdjecia to nie wiem o co tyle krzyku? Obrobka jak kazda inna.
    No jak o co - siła obrazu nie pochodzi z wieloletniego doświadczenia fotografa ani nieprzeciętnych możliwości sprzętu jakim dysponował dokumentalista ani w końcu z unikalnego światła jakie zastał okazuje się że to po prostu postproces .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Link - poniżej dość szczegółowo opisano dlaczego to zdjęcie jest "dziwne" czytaj udramatyzowane, a zgodnie z regulaminem chyba nie powinno być.

Was the 2013 World Press Photo of the Year faked with Photoshop, or merely manipulated? | ExtremeTech

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

A negatyw wywołany specjalną techniką (wzmacniacze, osłabiacze, czy inne techniki forsowne), to też manipulacja, czy postproces?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Nooo ciekawe co obrońcy cnoty pt. postprocesowi mówimy gromkie NIE powiedzą gdy na dobre w DSLR ach zagoszczą matryce z dużą rozpiętością tonalną i HDRa dostaniemy prosto z puszki. Fota jest doskonała i tyle ... of coz IMHO.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Szkoda że brukowe tematy przenikają do fotografii.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów