Nie działająca w pełni zewnętrzna lampa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darknee
    • 2013
    • 9

Odp: Nie działająca w pełni zewnętrzna lampa

Zamieszczone przez tlustyx Zobacz wpis
    w 3 poście pisałaś, że nie ma trybu manualnego lampy, jak więc zrobiłaś zdjęcie bez przedbłysku?
    Chodziło mi o to że nie nacisnęłam na przycisk "*". Gdy nie nacisnę na przycisk, wtedy nie ma przedbłysku. Tak jest z tą lampą.
    Canon 1000d + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II + Sigma Apo DG Macro 70-300 + Helios 44-2 + adapter z potwierdzeniem ostrości M42 + Tumax dsl880afz-c

Komentarz

• Aleximov
      Początki nałogu
      • 2011
      • 260

Witam,

Zamieszczone przez darknee
      Chodziło mi o to że nie nacisnęłam na przycisk "*". Gdy nie nacisnę na przycisk, wtedy nie ma przedbłysku. Tak jest z tą lampą.
      Chwila - w C550D działa to tak (zarówno z lampą wbudowaną jak i zewnętrzną C480EXII - tak samo)
      - naciśnięcie '*' wyzwala błysk pomiarowy, na chwilę wyświetla napis "FEL", naciśnięcie spustu migawki do końca powoduje zrobienie zdjęcia i na końcu (po 0.5 sek, tuż przez zamknięciem migawki) jest drugi błysk doświetlający (właściwy)
      - naciśnięcie spustu migawki do końca (bez naciskania '*') powoduje wyzwolenie błysku pomiarowego, otwarcie migawki i robienie zdjęcia (0.5 sek), na końcu drugi błysk doświetlający (właściwy) i zamknięcie migawki
      Ustawiony jest tryb M, czas 0.5 sek, przysłona i ISO tak, aby na drabince w świetle zastanym było -1EV, tryb E-TTL II, korekta ekspozycji błysku 0, synchronizacja na 2-gą zasłonę.

Tak więc, przy tych ustawieniach zawsze są DWA błyski: pierwszy pomiarowy (przy naciśnięciu '*' lub po naciśnięciu spustu do końca) oraz drugi właściwy (doświetlający) tuż przed zamknięciem migawki (synchro na 2-gą zasłonę). U Ciebie jest inaczej? Masz takie same ustawienia w menu aparatu dla lampy zewnętrznej?

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Jak nie naciskasz '*', to masz tylko JEDEN błysk na końcu (właściwy), a nie ma tego pomiarowego na początku? Dla lampy wbudowanej też ?
      Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

• darknee
        • 2013
        • 9

Zamieszczone przez Aleximov Zobacz wpis
        Jak nie naciskasz '*', to masz tylko JEDEN błysk na końcu (właściwy), a nie ma tego pomiarowego na początku? Dla lampy wbudowanej też ?
        Tak. jest tylko jeden błysk, jak nie naciskam. Natomiast w lampie wbudowanej są normalnie 2 błyski, tak jak to powinno być.
        Canon 1000d + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II + Sigma Apo DG Macro 70-300 + Helios 44-2 + adapter z potwierdzeniem ostrości M42 + Tumax dsl880afz-c

Komentarz

• tlustyx
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1304

Zamieszczone przez darknee Zobacz wpis
          Sprawdzałam na systemowej lampie kolegi Speedlite 580dx II i wszystko było w porządku.
          Zamieszczone przez darknee Zobacz wpis
          Tak. jest tylko jeden błysk, jak nie naciskam. Natomiast w lampie wbudowanej są normalnie 2 błyski, tak jak to powinno być.
          Czyli ta lampa nie współpracuje poprawnie z aparatem, spróbuj przeczyścić styki, jeśli to nie pomoże, to serwis lub inna lampa.
          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• flankerp
            Uzależniony
            • 2010
            • 636

... z tego co czytałem, to ona nie jest kompatybilna z 1000D stad te cyrki... Ale może się myle.. Proponuje koledze pozbyc się gniota i kupić w tej samej cenie Yongnuo manualne... Mam takie dwie Nie będziesz miał TTLa ale przynajmniej będziesz mógł ręcznie ustawić co chcesz...
            Ewentualnie jak masz więcej kaski to kup YN z TTLem albo Nissina... (o systemowych Canona nie wspominam, bo to innal liga cenowa...)
            Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• darknee
              • 2013
              • 9

Zamieszczone przez flankerp Zobacz wpis
              ... z tego co czytałem, to ona nie jest kompatybilna z 1000D stad te cyrki... Ale może się myle.. Proponuje koledze pozbyc się gniota i kupić w tej samej cenie Yongnuo manualne... Mam takie dwie Nie będziesz miał TTLa ale przynajmniej będziesz mógł ręcznie ustawić co chcesz...
              Ewentualnie jak masz więcej kaski to kup YN z TTLem albo Nissina... (o systemowych Canona nie wspominam, bo to innal liga cenowa...)
              Koleżankę*
              No chyba będę musiała tak zrobić ;]

Komentarz

• flankerp
                Uzależniony
                • 2010
                • 636

Koleżankę*
                bardzo przepraszam koleżankę i serdecznie pozdrawiam
                Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

Pracuję...
                X