Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 5D mark II czarne zdjecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie 5D mark II czarne zdjecie

Aparat po włączeniu lub dłuższej przerwie nie zapisuje zdjęcia. Wydaje się działać normalnie jednak jest tylko czarny obraz zamiast zdjęcia. Kolejne zdjecia są już OK. Z róznymi kartami jak i bez karty jest to samo.
    Czy ktoś z was oriętuje się co może być nie tak z moim 5DmkII lub miał podobny problem?

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5D mark II czarne zdjecie

Tzn. robi zdjęcie ale jest całe czarne?
    Nie spotkałem się.
    Zakładam że to samo się dzieje z różnymi obiektywami i bez gripa.
    Przywróć do ustawień firmowych, przeinstaluj firmware, wyczyść styki od obiektywu, styki od gripa nad baterią, zostaw aparat bez baterii przez noc.
    Jak nie pomoże to wyślij do serwisu.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Za r00makiem: zacząć od resetu do ustawień fabrycznych, może jakiś dziwny c.Fn. bruździ?
    A potem sprawdzić, czy po dłuższym przestoju migawka się nie skleja na przykład. Spróbuj zrobić zdjęcie bez obiektywu sprawdzając na własne oczy.
    Wstaw tutaj też takie zdjęcie, oczywiście z danymi exif.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Reset ustawień robiłem i nie pomogło. Tak samo wyjmowąłem baterie zmieniałem karty i szła. Wszędzie to samo.
    Po włączeniu aparatu robię pierwsze zdjecie i na wyświetlaczu poajwiają się info o czasie i przysłonie na tle czarnego obrazu ( np 1/80 f 1.8 ) Robiąć drugi raz dane są te same ale zdjecie wyświetla juz normalnie. Po kilkudziesieciu sekundach braku aktywności aparatu lub wyłączeniu i włączeniu aparatu robi się to samo.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Ja miałem coś podobnego, ale w 350D. Tak jak piszesz, po dłuższym "postoju" pierwsza pstryknięta klatka zapisywała się czarna. Jednak jak przyjrzałem się tym ciemnym klatkom to okazało się, że nie są zupełnie czarne. Po mocnym rozjaśnieniu wychodził obraz, ale wyglądało to na drastyczne skrócenie czasu otwarcia migawki. Możliwe że, jak piszą Koledzy, skleja się migawka. Ja nie chciałem się już tym zajmować, sprzedałem body jako uszkodzone i kupiłem nowe.
    Nie wiem czy coś Ci pomoże moja informacja, bo to różne aparaty, ale może akurat.
    Pozdrawiam
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Sprawdź czy migawka pracuje w czasie robienia zdjęć. Objawy są takie jak przy niepracującej jednej kurtynie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj sprawdzę dokładniej działanie migawki. W przyszłym tyg. wysyłam aparat do CSI i jak wróci podzielę się z wami co było nie tak.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 14-02-2013 o 16:24

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Naprawa obwodów sterujacych. Koszt pięć stów.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Rozumiem, że nie działała migawka, lecz spowodowane to było jej sterowaniem. Czy został wymieniony Bottom Board?

Uprawnienia umieszczania postów