Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 50mm f 1,8 II

enzo
    Guest

Domyślnie Canon 50mm f 1,8 II

Robię zdjęcia na 300D z obiektywem KIT - ale nie podobaja mi sie zdjecia robione z lampa - mowie o zdjeciach w domu..., a robione fotek bez lampy wymaga dluzszego czasu naswietlania.. - a ja myslalem o fotkach..., rodzinki itd. - male dzieciaki szybko biegaja ... - i dlatego zastanawiam się nad tym szkłem bo ma dużą jasność... - tyle czy ogniskowa 50mm nie jest za duża, jak na zdjęcia robione w domu? zmieści się wszystkow kadr - tymbardziej że jesto to EF - czyli tak naprawde ogniskowa będzie większa...

Proszę o doradzenie.. - ew. podać jaki inny obiektyw można by kupić... - myślałem jeszcze o sigmie 28-70 mm f 2,8-3,5

Dak
    Guest

Domyślnie

no przieciez mozesz na kicie ustawic 50mm i sprawdzic czy nie bedzie za wasko

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

50 będzie za dużo do pomieszczeń chyba że .....masz pałac....
    a może Tamronik 28-75? zależy ile masz kasy
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

enzo
    Guest

Domyślnie

tamron to koszt około 1400 zł - a ja myślałem do 800 zł... szkło.. - chce tylko nowe..

a ta sigma: Sigma 28-70 mm F2.8-F4 ASP DG ??? kosztuje okolo 700 zł...

# Cechy: kąt widzenia: 75°4'-34°3'
    # konstrukcja obiektywu: 11/8
    # minimalna odległość pracy AF: 50 cm
    # minimalna przysłona: 22
    # osłona przeciwsłoneczna: LH630_01
    # średnica pierścienia: 58 mm
    # makro: 1:6.5
    # wymiary: 67.5 x 60 mm
    # waga: 245 g

Dopiero zaczyna Awatar Nowok

Domyślnie

Witam.
    Proponuję ci do 800zł kupić lampe z możliwością zmiany kierunku palnika.
    I sprawa załatwiona.

Pozdrawiam
    EOS 30D / kit / Tokina 28-70 2.8 AT-X Pro SV / SIGMA 70-300 APO DG / CANON 50mm 1.8 / SPEEDLITE 430EX / EOS 500N / ZENIT

enzo
    Guest

Domyślnie

hmmm...
    Mam jeszcze pytanie dotyczące 300D i jego lampy... czy istnieje jakiś sposób na wykonanie przyzwoitych zdjęc przy użyciu jego lampy? Nie wgrywałem innego softu...

A czy ta sigma nie była by lepsza od kit'a? - jest jaśniutka... - więc powinna się lepiej sprawdzać?...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

dokladnie, lampa to jest to chyba ze dzieci sa jeszcze male to wtedy lepiej im nie blyskac... wtedy zostaje stale swiatlo, np halogen w rogu pokoju wlaczany na dluzej, albo jesniejsze szklo...

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez enzo
    hmmm...
    Mam jeszcze pytanie dotyczące 300D i jego lampy... czy istnieje jakiś sposób na wykonanie przyzwoitych zdjęc przy użyciu jego lampy? Nie wgrywałem innego softu...
    generalnie z wbudowana lampa nie poszalejesz, jedyne co mozna zrobic to zalozyc jakies 'opakowanie po serku danon' zeby rozproszyc delikatnie swiatlo... ale obrotowego palnika to nie zastapi
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 19-02-2006 o 23:48

enzo
    Guest

Domyślnie

a co z tą sigmą? bo próbuje dobrać jakiś obiektyw żeby uzupełnić tego kit'a - nie zależy mi na duzych ogniskowych..., nie bawie sie w makro... - zwykłe zdjęcia... - ale zależy mi na jasnym szkle... - zdjęcia robione koło 18:00 wiosną... z ręki...

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Wiec masz ogniskową 80 a nie 50 jak w analogu! Crop x 1,6 !. W analogu będzie 50.mm
    Jeśli je potem odszumisz np. Neat Image, będzie ok. Kadr jednak jest wąski.!
    Ostatnio edytowane przez b'Art ; 19-02-2006 o 23:56

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

az taka jasniutka ta sigma nie jest. ostre zdjecie beda zapewne od okolo f/4.

wbudowana lampa w 300D to cienizna, bardzo latwo zdjecie popsuc za 700 zl mozesz kupic EX420 lub nawet 730. to naprawde duzo lepsze rozwiazanie, o ile mozesz pozwolic sobie na uzywanie lampy w domu nie drazniac reszty domownikow
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów