Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon 10-22mm vs Samyang 14mm

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon 10-22mm vs Samyang 14mm

Cytat Zamieszczone przez mizantro Zobacz posta
    ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!
    10-22 robiłem nim przez 6 lat zdjęcia i to jedno z fajnieszych szkieł jakie miałem. Oprócz zniekształceń (co jest dość nieodzowne przy 10 mm) nie zauważyłem przypisywanych mu przez Ciebie przypadłości więc śmiem twierdzić, że piszesz bzdury. A zrobiłem nim jakieś podejrzewam 40% z około 500.000 zdjęć jakie zrobiłem w ogóle...
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 13-02-2013 o 01:05

Początki nałogu

ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!
    Jako wieloletni użytkownik C10-22 STANOWCZO I ZDECYDOWANIE twierdzę, że piszesz BZDURY (!)
    P.S.
    Wejdź do galerii i ogladnij fotki z C 10-22...

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
    Ostatnio edytowane przez YaneC ; 13-02-2013 o 15:24

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy
    Tak się składa, że prawidłowo działający i należycie użyty 10-22 to bardzo dobre pejzażowe szkło, produkujące piękne obrazki.
    Jeszcze pozwole sobie dodać na szybko dwa linki do fotografii (nie swoich zaznaczam) jako przykłady z tego podobno beznadziejnie rysującego szkła..
    Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 60962, Fleeting moments
    Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 40158, Descent
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 13-02-2013 o 17:12

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Jeszcze pozwole sobie dodać na szybko dwa linki do fotografii (nie swoich zaznaczam) jako przykłady z tego podobno beznadziejnie rysującego szkła..
    Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 60962, Fleeting moments
    Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 40158, Descent
    Hehe...PoulN przecież to niemożliwe...
    Tak marnym szkłem i to jeszcze na niepełnej klatce ?

Pełne uzależnienie

Oczywiście do cropa to Canon 10-22 będzie dużo lepszy. Jeśli za drogo, to alternatywą jest Sigma 10-20 w dwóch odmianach f4 i f3,5 ( kupując tę pierwszą tysiak zostaje w kieszeni ).
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania (...) tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne...
    Czytając Twoją wypowiedź dochodzę do wniosku iż w Twoim przypadku "miałem" = trzymałem w ręce, a nie wykorzystywałem do wykonywania zdjęć. Bardzo często korzystam z EF-S 10-22 i chwalę sobie jakość odwzorowania jaką oferuje. W mojej opinii świetny sprzęt do "szerszych" ujęć pod APS-C.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 15-02-2013 o 16:53
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

masakruje kolory - wątpię kolory masakrują ludzie lub software ale najczęściej ludzie po niewprawnym użyciu rzeczonego softwaru.
    ostrość - ja bym powiedział conajmniej przyzwoita rzuć okiem na konkurencyjnego tamrona to zobaczysz co to miękki obrazek
    zniekształcenia geometryczne - to jest UWA nigdy nie będzie tak skorygowany jak 50mm, zobacz sobie horyzont (najlepiej jezioro lub morze) na zdjęciach z konkurencyjnej sigmy zwykle wygląda jak sinusoida

jeśli chodzi o rzeczywiste a nie wyimaginowane wady to wymieniłbym średniej wielkości abberację chromatyczną w rogach kadru - oprogramowanie zwykle jest w stanie to skorygować.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Odnowię temat, Canon 10-22 używam na 6D, czyli pełnej klatce. Mogę ustawić go na 14mm by winieta była niezauważalna. Jak bym pozbył się gwintu mocowania filtra to by winieta nie była widoczna od 12 mm. Na 14 mm mam światło 4,0. Potrzebuję 14mm ale jasnych, fotografuję drogę mleczną nocą - http://goo.gl/vkxMOC - na tym użyłem ciut poniżej 14mm i wyskakiwała winieta.

Tak więc zastanawiam się, czy w moim przypadku, kiedy mam już ultra szeroki kąt z Cropa (używany na pełnej klatce) to czy zakup Samyanga 14mm będzie dobrą opcją. Zakup wyłącznie ze względu na światło. Tu pytanie do znawców tematu: czy te f/2.8 to faktycznie f/2.8 ? Nie ściemniają ? Jakość / ostrość szkła ponoć starcza - tak piszą na forach astro, ale czy Canon 10-22 nie jest ostrzejszy na najmniejszej przesłonie dla 14mm (f/4.0) ?

Reasumując Samyang na 14 mm ma f/2.8 a Canon na 14 mm ma f/4.0 - światła powinno być zauważalnie więcej, ostrość - nie wiem gdzie lepsza, zniekształcenia - chyba większa beczka w Samyangu.

Uprzedzając pytania - z Canona po prostu wyjąłem plecki EFs i używam bez nich na pełnej klatce. Pięknie pracuje i ostrzy. Nie można schodzić poniżej 11mm bo lustro może stukać o soczewkę obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Sesjusz ; 01-10-2014 o 19:15

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów