Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: używany kompakt do 600zł, a może tanie lustro ?

Domyślnie Odp: używany kompakt do 600zł, a może tanie lustro ?

Przebieg w 350d? kurcze leciwa puszka i pewnie nie trafisz na taką która będzie w miarę tania i z małym przebiegiem. Sugerował bym się wyglądem zewnętrznym. Dobrze wypytałbym sprzedawce do czego służyła pucha, fajnie by było trafić od pierwszego właściciela wtedy będziesz wiedział od niego co tak na prawdę body przeszło przez okres użytkowania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pawel13a Zobacz posta
    ...Mam kilka pozycji, tzn zastanawiam się nad Canonem S5 is ... ... Kupić kompakta i mieć bardziej uniwersale urządzenie z niezłym zoomem, czy starego eosa 350d ?
    Miałem (tzn. nadal mam jednak mało używam) S5is przez 3 lata zanim kupiłem pierwsze lustro (1000D). Jakość zdjęć, szybkość działania itp. były powalające w stosunku do kompakta, jednak natychmiast pojawiły się braki obiektywów. Przyzwyczajony do dużej rozpiętości ogniskowej, KIT 18-55 okazał się niewystarczający co pociągnęło za sobą kolejne wydatki - obiektyw. Również brakowało mi możliwości nakręcania filmów (takie krótkie pamiątki rodzinne) Co za skutkowało przesiadką na 500D.

Moim zdaniem lepszym wyborem jest lustrzanka, jednak od razu należy nastawić się na dodatkowe zakupy Jednak, gdy potrzebujesz bardziej uniwersalnego aparatu kup kompakt.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Tego typu wydatki póki co nie wchodzą w grę - bo budżet ograniczony
    Zacząłem czytać trochę o tym 350d, czy prawda to, że nie wyszedł z polskim menu ? Nie wiem czy jako początkujący będę umiał go obsłużyć w języku angielskim...
    Chyba, że ktoś ma jeszcze jakąś alternatywę do 350d w tej klasie i tym przedziale cenowym ?

Sądzę że na początek większość menu w 350d ogarniesz intuicyjnie. Do nastaw kompozycji nie potrzebujesz znajomości angielskiego i polskiego czy jakiegokolwiek języka... Musisz poczytać o fotografii dokładniej o kompozycji jak dobrać czas naświetlania, wielkość przysłony czułość i ISO itp

Początki nałogu

Polecam Samsung EX1, za około 600zł już można upolować, ewentualnie nowego Samsunga WB750. Jeżeli nie wymagasz za wiele od fotografii te aparaciki potrafią naprawdę dużo... Lustrzanka pociąga za sobą dodatkowe koszty, a 350D to już leciwe body, niech się nie daj ... zepsuje - nie chcę widzieć miny...
    / Canon /

Hee, wielu odradzało Mi kupno 300d. Mówili weź przestań nie kupuj, dozbieraj i kup coś nowszego...
    Kupiłem!, nie żałuje. Nauczyło mnie wiele np jak focić sport bez al-servo... Wypaczało wiele błędów i pomyłek. Stuknąłem nim blisko 100tys zdjęć jak nie wiecej, a poprzednicy pewnie też go nie żałowali... Ryzyko się opłaciło.
    Popsuło się przed rokiem i co? Jeszcze większa motywacja powstała w człowieku aby brnąć w to dalej, zawziąłem się i kupiłem 50d choć planuję coś z 1D albo 5D. Moja mina po zepsuci była przednia. Nie było rozpaczy tylko motywacja do rozwijania się i kupienia kolejnej sztuki;p Spróbowałem tego chleba i czuje że robię dobrze
    Mała sugestia z mojej strony, zastanów się kilka dni czy aż tak bardzo Ci zależy na fotografii czy to tylko tak dla lansu i zabłyśnięcia. Wielu znajomych wie że ostatnie pieniądze przeznaczę na sprzęt. Dwudziestka stukneła a samochodu brak, znajomi pytają po co Ci takie aparaty auto byś sobie kupił... Komantarza chyba nie będę publikował;p

Coś już napisał

Każdy ma jakieś swoje pasje
    Ja chętnie pobawił bym się czymś bardziej zaawansowanym niż małpka której używałem do tej pory. Niestety tak jak piszecie - jest ryzyko. Sprzęt stary i mogę trafić na dość mocno wyeksploatowany. Nie chciał bym się naciąć na coś co pochodzi tydzień i padnie. Także wybór jest bardzo trudny w tym przedziale cenowym.
    Rozglądam się jeszcze za 400d, jednak jest już sporo droższy...

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Jeszcze pytanie o Twoje chęci do obróbki zdjęć, o to czy masz / chcesz mieć do czynienia z formatem RAW. Jeśli nie, i nie lubisz obrabiać, to dobry kompakt może być lepszym rozwiązaniem niż stare lustro z kitem. Ponieważ często zdjęcia "prosto z puszki" nie zadowalają świeżo upieczonych użytkowników lustrzanek - jest zdziwienie, bo mogą wyglądać gorzej niż z kompaktu.

Pełne uzależnienie

Jak wyzej, znam przypadki kiedy ktos kupil sprzet za kilka tysiecy zlotych i sprzedal zeby kupic kompakt bo raz ze lustrzanka plus obiektywy rowna sie spora torba na ramieniu a dwa nie mial czasu ani zdolnosci aby zdjecia obrabiac. Co do budzetu 600zl to naszykuj profilaktycznie drugie tyle na migawke bo mozesz sie niemilo zaskoczyc kiedy np. Tydzien po zakupie migawka padnie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów