Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: G6 - pierwsze wrazenia..

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie G6 - pierwsze wrazenia..

Przyjechal dzis do sklepu G6, wiec pobawilem sie nim troche. Zapewne bylo to zbyt krotko, aby ocenic jak naprawde robi zdjecia i co poprawiono w stosunku do wczesniejsze serii.. ale moze komus sie przyda to co zauwazylem.

- lepiej lezy w req niz G5.. to wszystko dzieki glebokiemu uchwytowi oraz ogolnie deczko odchudzonej obudowie .. jest chyba tez troche wyzszy.. niestety G5 aqrat nie mam na sklepie, wiec nie porownam

- af dziala jaby pewniej.. zwlaszcza tam gdzie jest ciemniej i mniej kontrastow... chociaz nadal jest ta "stop-klatka" podczas ustawiania ostrosci przy af single.. przy cont. tego nie ma

- bardzo fajny jest wyswietlacz nowego canona, bardzo kontrastowy i swietnie oddajacy kolory... nawet za swietnie.. potem nie chce sie tego ogladac na monitorze w kompie ;-) lcd odchyla sie dosyc ciezko - ale mi to sie podoba..

- zoom jakby deczko szybszy.. ale.. ponownie - brak G5 na sklepie wyklucza dokladne porownanie..

- accu chyba wydajniejsze - bawilem sie nim i bawilem... i nic.. G5 zdazyl by sie zmeczyc ;-)

- zapis zdjec na karcie w full size nie jest zbyt szybki.. do najwolniejszych tez nie nalezy.. gozej bylo po wloezniu microdrive'a - aparat zauwazalnie zwolnil..

- poruszanie po menu jest meczace ... nie ze wzgledu na jakies udziwnienia, tylko dlatego ze odbywa sie to powoli.. jakby aparat potrzebowal odrobinki czasu na zalapanie wydanego polecenia. osoby ktore wczesniej mialy canona nie beda mialy problemu z odnalezieniem sie w nim

taa.. wiem ze malo konkretow, ale wiecie jak to w pracy... trzeba pogodzic przyjemnosci z wlasnie ta praca... a sklepu zamknac nie mozna ;-)

pozniej fotki full size bez obrobki:

ISO50 f2.0 - http://www.bsk.vectranet.pl/~lczechowska/IMG_4593.JPG -> mozna podziwiac aberacje ;-)

a teraz szumy:
    ISO50 - http://www.bsk.vectranet.pl/~lczechowska/IMG_4595.JPG
    ISO100 - http://www.bsk.vectranet.pl/~lczechowska/IMG_4596.JPG
    ISO200 - http://www.bsk.vectranet.pl/~lczechowska/IMG_4597.JPG
    ISO400 - http://www.bsk.vectranet.pl/~lczechowska/IMG_4598.JPG

jak juz sie pobawie dluzej to napisze troche bardziej rzeczowo.. o ile czas w pracy znajde ;-)

PS. prosze nie komentowac cen..

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

najlepsze byloby porownanie bezposrednie do G3 i G5, tego by oczekiwali obecni posiadacze G3 i G5, ale dobre i to, czytalem troche na zachodnich forach, ze niby szumi i nowe algorytmy usuwajace szumy jeszcze bardziej zmiekczaja zdjecia, ale z tego co widzialem na fotach to az tak tragicznie nie jest jak to niektorzy opisywali, wogole ostatnio widze tendencje do narzekania uzytkownikow na nastepcow starych modeli, pewnie cos w tym narzekaniu musi byc

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie mam jak bezposrednio porownac.. G3 ze sklepu zniknal dawno temu.. a z dostepnoscia G5 tez jest problem..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zdjecie nr 1 takie sobie. Moze sie czepiam ale ilosc szczegółow nie jest duza przy powiekszeniu. Macie moze a95? Mogłbys zrobic to samo ujecie bo jestem ciekawy.

PS. A ceny no cóż tak jak na pospisach "Najlepsze ceny w Polsce"

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A jakie tam niskie ceny. Pamieci CF strasznie drogie.

[ Dodano: Sro Wrz 08, 2004 6:50 pm ]
    Ale G6 juz mnie nie podnieca. Tylko lustrzanka...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezner
    A jakie tam niskie ceny. Pamieci CF strasznie drogie.
    To byla ironia, ogolnie fotojoker rulez
    Czasem zastanawiam sie czy gdyby sklepy nie zeszły z marza o połowe to czy by przypadkiem nie sprzedaly wiecej. A tak musza wyzyć ze sprzedanych dwuch aparatow tygodniowo podczas gdy tommy lub grossman spucha ich z 5.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

panowie.. za chwile zaczne kasowac posty.. prosze trzymac sie tematu..

PS. mamy A95.. ale microdrive nie wchodzi wiec nie testowalem

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Mojm zdaniem ciekawsze byłoby porownanie A95 z G5. Ta sama matryca...

MaJak
    Guest

Domyślnie

z ciekawości zajrzałem do fotojokera aby pomacać to to nowe

na pierwszy rzut oka to zdawało mi się że jest większy od mojej G3 i lżejszy - pewno za sprawą większego gripa w którym jest bateria
    AF rzeczywiście znacznie szybszy 8)
    no i canon'owi udało się wreszcie umieścić na LCD wskaźnik pokazujący położenie zooma (ja sobie na osłonie obiektywu napisałem odpowiedniki ogniskowej w 35mm)

Pozdrawiam,
    Marcin

Lord Rayden
    Guest

Domyślnie

Czy macie jeszcze jakieś ciekawe wnioski z uzytkowania G6 ?

Ciekawe dlaczego w G6 zrezygnowano z wielu programów tematycznych, które są obecne w A95 - SPORT, INDOOR, FIREWORKS....

Pozdrawiam

Rayden

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów