Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000

Mieszany widok

Domyślnie Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000

Witam!

Chciałem poznać Wasze opinie na temat zmiany systemu. Otóż fotografią interesuję się od około 2 lat, jestem amatorem. Uczę się fotografii krajobrazowej, lubię też fotografować ludzi, nie tylko portrety. Czasem zdarza mi się iść jako pomocnik na wesele. Posiadam Canona 30d i do tego trzy obiektywy: kit, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5. Stoję przed decyzją zakupu dobrego obiektywu na szerszy kąt. Myślałem o Tamronie 17-50 lub jeśli będą fundusze to Canon 17-55. Do tego chciałem zmienić lampę na 430ex (obecnie posiadam di622). Obiektyw + lampa to już niezły wydatek więc zastanawiam się czy inwestować dalej w canona i z czasem zmienić body na nowsze bo 30d to już trochę leciwa puszka, chociaż naprawdę fajny aparacik. Kolejne aparaty canona są jednak gorsze w porównaniu do tego co robi nikon. Takie przynajmniej jest moje odczucie po przeczytaniu masy opinii w internecie. Bawiłem się ostatnio Nikonem d700 kolegi, wiadomo, że nie ma co porównywać ff do aps-c ale sam aparacik technologicznie jest dużo bardziej zaawansowany niż moja "30". Przed kupnem obiektywu zacząłem się zastanawiać nad zmianą całego systemu i przy okazji zmianą puszki na nowszą. Myślę nad sprzedażą zestawu, który posiadam, potem kupnie jeszcze nie ff (może kiedyś) ale nikona d7000 z obiektywem 17-55. Do tego z czasem też lampa, portretówka i jakieś tele. Proszę o opinie co byście zrobili na moim miejscu, w którą stronę poszli aby budować coś na przyszłość ?

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Zmiana systemu Canon > Nikon ? 30d > d7000

Na forum canona chyba nikt nie powie Ci kup Nikona Za to jak zapytasz na forum Nikona to tam Cie pewnie przekonają
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Na forum canona chyba nikt nie powie Ci kup Nikona Za to jak zapytasz na forum Nikona to tam Cie pewnie przekonają
    I obie opinie będą równie "obiektywne" :-) no cóż, może ktoś się odważy

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Co ty porównujesz 30d do d700. Popatrz kiedy były produkowane. Masz kilka szkieł i sam nie wiesz co ze sobą zrobić. Myślisz że jak zmienisz system to będzie tak pięknie i różowo. Może potem sony. Jak chcesz kiedyś kupić FF to po co 17-55?
    Canon 5dmk3 też jest super. Tylko określ swój budżet bo jak się zamierzasz kręcić w granicach 2 tys zł a wyskakujesz tu z porównaniami do sprzętu z górnej półki to nic z tego nie będzie.

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Co ty porównujesz 30d do d700. Popatrz kiedy były produkowane. Masz kilka szkieł i sam nie wiesz co ze sobą zrobić. Myślisz że jak zmienisz system to będzie tak pięknie i różowo. Może potem sony. Jak chcesz kiedyś kupić FF to po co 17-55?
    Canon 5dmk3 też jest super. Tylko określ swój budżet bo jak się zamierzasz kręcić w granicach 2 tys zł a wyskakujesz tu z porównaniami do sprzętu z górnej półki to nic z tego nie będzie.
    Nie porównuję tych dwóch puszek ale chodziło mi o to co napisałeś, że jest przeskok technologiczny i bawiąc się nikonem d700 doszedłem do wniosku, że może warto pomyśleć o wymianie aparatu na nowszy. Nie chce skakać między systemami tylko trzymać się jednego i go rozbudowywać, teraz przed większymi zakupami zastanawiałem się poprostu czy zmienić system czy już inwestować w canona na przyszłość. O FF napisałem w sferze bardziej marzeń i raczej nie stać mnie póki co na puszkę z tej półki i nie wiem czy kiedykolwiek będzie więc obiektyw jest ok. Budżet to około 6 tys. Resztę chcę dokupować stopniowo. O ile oczywiście padnie decyzja o zmianie.

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Kup sobie 5D2 lub 6D i przegonisz Kolegę
    Nie chodzi mi o ściganie się kto ma lepszą puszkę :smile:

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sebi667 Zobacz posta
    Myślę nad sprzedażą zestawu, który posiadam, potem kupnie jeszcze nie ff (może kiedyś) ale nikona d7000 z obiektywem 17-55. Do tego z czasem też lampa, portretówka i jakieś tele. Proszę o opinie co byście zrobili na moim miejscu, w którą stronę poszli aby budować coś na przyszłość ?
    Czy to znaczy, że budżet wynosi min.8000zł

Pełne uzależnienie

Kolejne zapytanie w rodzaju co jest lepsze stara wanna czy jacuzzi Nie da się porównać 30D z D700 bo to dwie różne półki cenowe i dzielą je lata świetlne.
    Poza tym masz pełno gratów od Canona, to skąd taki pomysł ? Kup sobie 5D2 lub 6D i przegonisz Kolegę
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

poczytaj na nikoniarzach o d7000 zmienisz zdanie 90% puszek laduje w serwisie na kalibracji. masz pełno gratów Canona nie warto zmieniac kup 60d/7d albo fx 5dmkII i juz

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez SkowronWro Zobacz posta
    poczytaj na nikoniarzach o d7000 zmienisz zdanie 90% puszek laduje w serwisie na kalibracji. masz pełno gratów Canona nie warto zmieniac kup 60d/7d albo fx 5dmkII i juz
    proponuje czytac mniej glupot na forum od pierwszego dnia wprowadzenia do teraz sprzedazy nikona D7000 sprzedalismy ich duzo naprawde duzo i nie wrocila do nas zadna szt. na kalibracje czy tez z olejem z frytek jedyny korpus jaki wyslalismy "wadliwy" do serwisu okazal sie byc utopionym aparatem przez uzytkownika. Tak samo jak 5dm2 nie nadaje sie do fotografowania poniewaz AF nie dziala i jest celny tak samo jak bron niegwintowana, czyli strzelasz i modlisz sie zeby trafic

Jeśli bawisz się w fotografowanie na poziomie amatorskim, dla przyjemności, to zmiana systemu nic Ci nie da.
    Zaczniesz gonić za nowościami i przepadniesz. Zamiast bawić się robieniem fotek będziesz śledził nowości i do nich dążył.
    Zmienisz sprzęt i Twoje zdjęcia nie staną się ciekawsze, lepiej poświęcić czas i energię na focenie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów