Planuję kupić drukarkę, która da mi przyzwoitą jakość druku foto. Problemem jest ograniczenie finansowe, nie chciałbym przekroczyć 400 zł. Myślałem o PIXMie iP4950 albo o PIXMie iP7250. A może polecilibyście jakiś inny model ?
Planuję kupić drukarkę, która da mi przyzwoitą jakość druku foto. Problemem jest ograniczenie finansowe, nie chciałbym przekroczyć 400 zł. Myślałem o PIXMie iP4950 albo o PIXMie iP7250. A może polecilibyście jakiś inny model ?
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Bierz 4950, bardzo dobra, mocna drukarka, można do niej podpiąć CISA
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Rozważ zakup epson P50, parę tygodni temu kupiłem własnie P50 (rozważałem również canon, tym bardziej że mam również ip4200) w mojej ocenie zdecydowanie lepszy wydruk, lepszy również niż z fotolab (z jakimi miałem do czynienia). Przy użyciu odpowiednich profili do drukarki P50 mam obrazek dokładnie jaki widzę na kalibrowalnym eizo. Zdecydowanie polecam !.
Do używania Epsonów trzeba mieć mocne nerwy, jedna dysza niedrożna i już widać paski na wydrukach. W Canonie takich atrakcji nie uświadczysz. Pixmy Canona z 1 pikolitrowymi dyszami dają bardzo dobre wydruki. Tania MG5150, podobna do IP4950, nie ma tylko drukowania na płytach, za to ma skaner, drukuje bardzo dobre zdjęcia i to na tanich zamiennikach. Tak jak obrobię zdjęcie tak mi wydrukuje, niespodzianek brak.![]()
Pytasz o IP7250. Jeśli potrzebujesz Wi-Fi i druk na CD/DVD to oczywiście to będzie lepszy wybór, jeśli nie, to MG5150.
Rozważyłbym też pixme PG6250 ....................... za trochę więcej niż 400zł skoro mowa o P50
Miałem epsona PX650(opowiednik P50) z ciss'em i tuszem Lyson FotonicXG.. miałem też pixmę iP4500 - naprawdę fajna drukareczka z fajnym sterownikiem. Jeśli chodzi o zdjęcia kolorowe.. różnice w jakości na korzyść P50 w zasadzie do pominięcia. B&W z epsona są raczej do kitu, a ta pixma PG6250 z dodatkowym tuszem szarym może tu powalczyć przy min kropli 1pkl. Ma też skaner oraz czarny tusz pigmentowy i druk dwustronny to tekstu.
Użytkowałem PX650 z cissem i nie miałem żadnych problemów.. natomiast iP4500 zdechł był sobie niedługo potem jak zapodałem mu wcale nie najtańsze zamienniki z ebay'a - wszystko było w porządku i nagle na teście dysz zniknął pasek tuszu pigmentowego a zaraz potem otrzymałem komunikat że drukarka jest niepodłączona. Po wyłączeniu nie dała się już włączyć. Na forach wyczytałem że one tak mają i najtańszy sposób reperacji to wyrzucić(przez okno) i kupić nową. Do użytkowania canonów na zamiennikach trzeba mieć wiedzę co jak.. Na jednym z forów TUTAJ użytkownik pisał że wszystkie jego drukarki canona psują się mniej więcej po trzech latach.. i to niezależnie od tego czy były użytkowane intensywnie, czy tylko trochę.. ta moja pixma miała właśnie coś około 3-ech lat i poprzedni właściciel niewiele ją używał...![]()
A czy jest sens jeszcze kupować cos z serii MP ? np. PIXMA MP550/MP560 ?