Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon Speedlite 580EX

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Domyślnie Canon Speedlite 580EX

Czołem koledzy.
    Pytanie kieruję do użytkowników lampy C 580 EX. Po włączeniu lampy i włączeniu podświetlenia ekranu LCD zauważyłem "pulsacyjne" podświetlenie ekranu tj. przez około 2-3 sekundy podświetlenie działa "normalnie" a później na około 0,5 sek podświetlenie się trochę się "ściemnia" i ponownie 2-3 sekundy podświetlenie działa "normalnie" a później na około 0,5 sek się "ściemnia" itd itd.
    Dodatkowo zwróciłem uwagę iż to ściemnianie na 0,5 sek pokrywa się z bardzo cichym "piszczeniem" dobiegającym ze środka lampy, które to zaraz po włączeniu lampy jest ciągłe a później przechodzi w stan pulsacyjny wpływający na w/w zachowanie podświetlenie lampy.
    Zaznaczam iż lampa ładuje się normalnie i błyska chyba też OK ;-) - jednak nie wiem czy takie zachowanie lampy jest normalne (lampę mam od niedawna i nie jestem pewny czy jest w 100% sprawna).
    Mam nadzieje że opisałem to zrozumiale ;-). Z góry wielkie dzięki za każde info od użytkowników Canona Speedlite 580EX.

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Canon Speedlite 580EX

Posiadam tę lampę od kilku miesięcy i moja nie piszczy, nie pulsuje... Może jakaś wada elektroniki? Żadna z moich starych lamp nawet tak nie robiła...

Miasto
    Lubin

To bardzo ciche "piszczenie/buczenie" (nie wiem jak to opisać i nazwać) słyszalne jest dopiero przy bliskim przystawieniu lampy do "ucha" (odległość około 5-10 cm). Po dalszych testach lampy okazuje się że słyszalne są dwa rodzaje "piszczenia/buczenie".
    Pierwsze występuje tylko w przypadku jak włączę podświetlenie ekranu LCD lampy a drugie jest pulsacyjne w odstępie 2-3 sek. i występuje w całym okresie kiedy lampa jest włączona. Wydaje mi się że to chyba od tego drugiego "piszczenia/buczenia" ekran pulsuje świecąc przez 2-3 sek. i trochę się ściemnia się na około 0,5 sek. (opisałem to w pierwszym poście).

marcin thnx za info
    Ostatnio edytowane przez tulio ; 07-02-2013 o 02:58

czy takie same jest zachowanie lampy, gdy jest ustawiona na wprost i do góry? załozona na aparat i zdjęta? włączony i wyłączony tryb bezprzewodowy? posprawdzałeś nastawy indywidualne?
    Pytam o to, bo moje początki zabawy z 580 II obfitowały w rózne sytuacje a wystarczyło kontrrolować ustawienia. Jeśli dobrze pamiętam to ekran (nie podświetlenie) miga jesli palnik jest w pozycji innej niż na wprost, ciche pulsacyjne dźwięki słyszę z kolei w mojej 420 jeśli przełaczę ją w tryb bezprzewodowy. Wieć są sytuacje, kiedy normalnie się to może pojawić. Oczywiscie elektronika też moze zwariować. Posprawdzaj sytuacje które wskazałem na początku. Moze to coś wyjaśni

Pełne uzależnienie

Mam ta lampe kilka lat i jedyne "piszczenie/buczenie" jest przy ladowaniu i zoomowaniu. Jutro mogę dokladnie posłuchać, ale nie sądze abym niezauważył tego przez tak długi czas.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Jakaś wada elektroniki. Masz dwa rozwiązania, albo od razu słać do serwisu lub do kogoś, kto potrafi pogrzebać w układach elektronicznych, albo korzystać z lampy do czasu jak zupełnie padnie. Jak używasz lampy zarobkowo, to pierwsza wersja, jak amator - to druga. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    Lubin

Cytat Zamieszczone przez espire Zobacz posta
    czy takie same jest zachowanie lampy, gdy jest ustawiona na wprost i do góry? załozona na aparat i zdjęta? włączony i wyłączony tryb bezprzewodowy? posprawdzałeś nastawy indywidualne?
    Próbowałem rożnych kombinacji m.in, o których wspomina kolega espire i w niczym to nie pomaga tj. lampa podpięta pod body i bez korpusu, tryby master, slave, manual (różne nastawy), palnik prawo, lewo, góra, dół, wbudowane nasadki palnika (biała kartka i "rozpraszacz") wyciągnięte i schowane itd itd. - zachowanie lampy bez zmian tj. j.w.

Początki nałogu

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tulio Zobacz posta
    Po włączeniu lampy i włączeniu podświetlenia ekranu LCD zauważyłem "pulsacyjne" podświetlenie ekranu tj. przez około 2-3 sekundy podświetlenie działa "normalnie" a później na około 0,5 sek podświetlenie się trochę się "ściemnia" i ponownie 2-3 sekundy podświetlenie działa "normalnie" a później na około 0,5 sek się "ściemnia" itd itd.
    A próbowałeś z innymi akumulatorkami/bateriami ? Styki w koszyczku baterii nie są zabrudzone ?

Wygląda na to, że jak włączysz większe obciążenie (np. podświetlenie), to spada napięcie na elektronice lampy, ekran przygasa i włącza się przetwornica aby doładować ("piszczenie"). Może coś wewnątrz lampy nie kontaktuje na stykach?

Pozdrawiam, Alex

mk
    Guest

Właśnie wróciłem od znajomego, który ma też 580EX i u niego również nie ma żadnych pisków itp, radzę oddać lampę do serwisu, bo może ale nie musi, po prostu paść ; )!

Miasto
    Lubin

Nie wiem o co kaman z tą lampą - użyłem innych akumulatorków i po włączeniu ciągły sygnał "piszczenia/buczenia" jest jeszcze bardziej słyszalny i dokuczliwy. Zniknął za to objaw "pulsacyjnego" podświetlenia ekranu (opisany w pierwszym wątku) :-(

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów