Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Mieszany widok

Domyślnie Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Witam

Moja przygoda z pierścieniami pchnęła mnie do założenia tego tematu ku przestrodze a może ktoś miał podobny problem.
    Kupiłem Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ za pośrednictwem Allegro
    od sprzedawcy z Warszawy (na razie bez nazwy firmy) za jedyne 159 zł + przesyłka 15zł.
    i pewnego pięknego dnia postanowiłem je podpiąć do mojego body Canon 5D tzw. mkI no i to był koniec imprezy.
    Body które było całkowicie sprawne nie włączyło się już wcale.
    Moim skromnym zdaniem pierścienie spowodowały zwarcie.
    Naprawa w serwisie wyniosła jak niżej.

Odesłałem pierścienie i napisałem do sprzedawcy list wyjaśniający całe zajście:

15 czerwcu 2012r. zakupiłem u Pana przez portal Allegro pierścienie pośrednie MACRO Canon z automatyką nr aukcji: 241387XXXX za cenę: 159,-zł +15,-zł kurier (paragon imienny 1053/06/2012) Razem: 174,-zł

Zakupione u Pana pierścienie pośrednie MACRO uszkodziły mój aparat:
    Canon EOS 5D w ten sposób, że po podpięciu pierścieni aparat już nie włączył się i przestał działać.

Oświadczam, że używałem towar zgodnie z jego przeznaczeniem a do towaru i aukcji na której był wystawiony nigdzie nie było dołączonej informacji, że towar może uszkodzić sprzęt z którym będzie używany.

Aparat został naprawiony w serwisie Canona na ul. Żytniej 15 w Warszawie. Koszt naprawy: 448,80 zł

Oczekuję zwrotu pieniędzy za zakupione pierścienie w kwocie 174,- zł a także zwrot kosztów naprawy aparatu – body Canon EOS 5D w kwocie 448,80 zł.

Razem: 622,80 zł

i dostałem odpowiedź:

W nawiązaniu do zgłoszonej przez Pana reklamacji, informujemy, że zgłoszenie zostało odrzucone w całości.
    Poruszył Pan w zgłoszeniu dwie kwestie więc do obu się ustosunkowujemy.

1. Nie ma możliwości zwrotu pierścieni ponieważ są one sprawne. Zostały przetestowane na dwóch różnych aparatach z kilkoma różnymi obiektywami od stałych po zmiennogniskowe - wszystko działa wzorowo.

2. Nie ma technicznej możliwości uszkodzenia aparatu używając pierścieni pośrednich, których dotyczy reklamacja. Szczególnie jeżeli mowa o obwodach zasilania aparatu - jest to urządzenie absolutnie neutralne dla tego układu.
    Pierścienie przenoszą poprzez styki informacje między korpusem, a obiektywem - nie zmieniają sygnału, ani nie posiadają własnego zasilania. Styki są zaizolowane w plastikowym korpusie pierścieni - zwarcie styków jest wykluczone (dla pewności pomierzone w Pana egzemplarzu pierścieni - wszystko OK). Nawet w przypadku takiej usterki (zdarzają się zwarcia systemów USM w obiektywach Canon), aparat wyświetli komunikat błędu obiektywu bez negatywnych skutków dla korpusu.

Z dołączonej do reklamacji dokumentacji serwisu nie wynika, że przyczyną usterki były pierścienie, co potwierdziliśmy kontaktując się z serwisem i powołując na numer Pana zgłoszenia.
    Bardzo nam przykro, że uszkodził się Panu aparat ale nie ma to nic wspólnego z używaniem pierścieni makro.

Reklamacja będzie odesłana na Pana koszt - opłata za przesyłkę kurierską zgodnie z obowiązującym cennikiem wynosi 15 zł brutto.
    Czy załączyć do paczki zwrotnej paragon czy fakturę VAT?

Lecą ostro w kulki
    Jakieś porady?
    Ostatnio edytowane przez Szym0n ; 05-02-2013 o 20:13

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Cytat Zamieszczone przez Szym0n Zobacz posta
    Lecą ostro w kulki
    Po lekturze tej historii mam takie przemyślenia:
    1. Sprzedawca zupełnie logicznie i prawidłowo argumentuje, że pierścienie nie mogły wywołać awarii aparatu, bo rzeczywiście, nie ma możliwości aby taka awaria nastąpiła. Chyba że im sam pomogłes.
    2. Kupione w Czerwcu a dzisiaj reklamacja? To sie kwalifikuje do "znudzilo mi się i szukam sposobu jak oddać. Spróbuję ich postraszyć, że mi od tego aparat się zepsuł, to narobią w majty i oddadzą kasę, bo inaczej opiszę ich w internecie."
    3. Szukam jelenia żeby wyłudzić kasę za naprawę body, które sam zepsułem.

Tam się nie ma co zepsuć od takich pierścieni.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Ok, każda opinia mile widziana.

Nie życzę Tobie byś sam doświadczył takiego zakupu.
    Poza tym ja nikogo nie straszę tylko przedstawiam swoje racje.

--- Kolejny post ---

Pierścienie nie były używane od dnia zakupu.
    Możesz w to nie wierzyć ale przypomniało mi się o nich gdy chciałem zrobić zdjęcia na aukcję.
    na moje nieszczęście zresztą.
    a piszę ten post między innymi po to żeby przestrzec innych przed kupowaniem tanich pierścieni ponieważ mogą się niemile rozczarować.

Coś już napisał

a masz poparcie swojego skromnego zdania ekspertyza chociazby serwisu, w ktorym aparat naprawiono?

Pełne uzależnienie

A Żytnia wypowiedziała się w kwestii przyczyny awarii? Myślę, że tam powinieneś szukać pomocy. Z drugiej strony zbieg okoliczności i samoistne uszkodzenie aparatu też jest możliwe i pierścienie mogą nic nie mieć do tego. Taką ewentualność też należy wziąć pod uwagę.

Na pokwitowaniu odbioru sprzętu z serwisu napisali cytuję:

"Naprawa obwodów zasilania-sterowania.
    Jeśli pierścienie powodują uszkodzenie aparatu proszę nie używać ich"

czyli bajka

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez Szym0n Zobacz posta
    Na pokwitowaniu odbioru sprzętu z serwisu napisali cytuję:

czyli bajka
    Serwis nigdy nie napisze inaczej. Nawet, gdyby uszkodzenie nastąpiło przy zakładaniu dekielka.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dobra
    A czy Wy będąc w takiej sytuacji podłączylibyście drugi raz te pierścienie do swojego body?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Vter Zobacz posta
    Co powiedział serwis o możliwości uszkodzenia aparatu przez pierścienie pośrednie? Czy istnieje taka możliwość? i kiedy występuje taka sytuacja?
    było wyżej

czyli jest możliwe moim zdaniem
    ale ktoś może napisać że nie potwierdzili
    słowo przeciwko słowu i tyle

--- Kolejny post ---

ja wiem co mi się przytrafiło
    Podpiąłem pierścienie chciałem założyć 50mm 1.4
    Powtarzam: chciałem
    i aparat się już nie włączyl
    chociaż 5 sekund wcześniej robiłem nim fotki

--- Kolejny post ---

Acha i po naprawie działa idealnie z wszystkimi obiektywami jakie posiadam.
    Tzn idealnie jak na 5D (patrz AF)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

IMHO w takim wypadku dobrze byłoby mieć niezależną ocenę sprawności pierścieni i prawdopodobieństwa uszkodzenia przez nie body w wypadku stwierdzenia nieprawidłowości
    Jeśli zdecydowałeś się zdać na ocenę sprzedawcy i serwisu ,to wypada uwierzyć IMHO.
    Wyjaśnienia jakie otrzymałeś są logiczne.
    Wiem że niełatwo o niezależne oceny ale bez tego to tylko Twoje hipotezy.Taki los nabywcy.

Dopiero zaczyna

Co powiedział serwis o możliwości uszkodzenia aparatu przez pierścienie pośrednie? Czy istnieje taka możliwość? i kiedy występuje taka sytuacja?
    Ostatnio edytowane przez Vter ; 05-02-2013 o 20:42

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów