Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Olka i Jacek Zobacz posta
    Z powyższego wynika, że to samo może stać się przy zapinaniu obiektywu na body przy włączonym zasilaniu i bez pierścieni - piny są szersze niż przerwy między nimi...
    Oczywiście tak - jeśli tylko kształt "główki" (zaokrąglenie), grubość i rozstaw pinów będzie nieodpowiedni (będzie poza tolerancją Canona).

Chodziło mnie o drugi pin zasilania - przy zakręcaniu przesuwa się z "blaszki" pierwszej (+Ucc) na drugą (GND), gdy jednocześnie pin trzeci jest już połączony z GND (blaszka GND to ta długa...) - jeśli wszystko jest ok, to podczas zakręcania przesuwa się po blaszce pierwszej, potem trafia na przerwę (pomiędzy +Ucc a GND) a na koniec trafia na blaszkę GND (trzeci pin cały czas ma kontakt z GND). Jeśli coś pójdzie nie tak, to zamiast trafić na przerwę, to może zrobić krótkie zwarcie pomiędzy +Ucc a GND i jest problem...

Nie wiem do końca, czy taka sytuacja jest możliwa - u mnie to nie wystąpiło przy kilkudziesięciu próbach... Ale jakaś przyczyna była, że body padło...

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73
    Zwarcie pinów na body wywala errora01.
    Nie wiem, wolałem nie próbować Czy to również dotyczy zwarcia pinów +Ucc i GND na bagnecie body? tylko error się wyświetli ? (wolę nie testować na swoim body )
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 05-02-2013 o 21:26

Uprawnienia umieszczania postów