Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Odp: Pierścienie pośrednie makro uszkodziły body Canon 5D

Na mój chcłopski rozum wystarczy sprawdzić (ryzykowne ) lub dowiedzieć sie, co się stanie, gdy zewrzemy styki na body. Jeśli aparat zakomunikuje to tylko pokazaniem jakiegoś error'a, to masz pewność, że to nie pierścienie. Jeśli skutkiem takiego zwarcia będzie uszkodzenie body, to jedyną możliwością, aby to się stało, jest mniej lub bardziej przypadkowe doprowadzenie do zwarcia w pierścieniach przez użytkownika.
    W tych, które miałem, przeniesienie połączenia szkło-body odbywało się poprzez metalowe bolce wzdłuż pierścienia od jednego bagnetu do drugiego. Te bolce wewnątrz pierścienia były niczym nieosłonięte, więc można było doprowadzić do zwarcia (np. czyszcząc pierścienie od środka mokrą szmatką tuż przed ich założeniem), ale to "na siłę" i na własne życzenie... Spodziewam sie, że tak jest we wszystkich pierścieniach, więc chyba mają rację, że odrzucili reklamację . Przykre, ale chyba prawdziwe...
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Początki nałogu

Witam,

A mógłbyś napisać, jakiej firmy to były pierścienie (sądząc po cenie, to chyba jakieś plastikowe - econo) oraz jaki to był obiektyw?

Czy zakręcałeś pierścienie i obiektyw przy WYŁĄCZONYM body ?

Sprawdziłem u siebie (C50/1.4 + metalowe pierścienie macro) i nie udało mi się spowodować zwarcia pomiędzy pinami zasilania (mierzone omomierzem bez podłączania do body), ale odległość pomiędzy stykami zasilania na obiektywie jest bardzo mała, więc jeśli pin (nóżka) w pierścieniach jest minimalnie za gruba (lub wykonanie pierścieni nie jest dokładne), to przy zakręcaniu POD NAPIĘCIEM (czyli przy włączonym body, pierścienie założone na body i powoli zakręcamy obiektyw - nie do końca, aż "zatrzaśnie") teoretycznie może nastąpić chwilowe zwarcie pinów zasilania - ale tylko wtedy, gdy zakładamy pod napięciem oraz pierścienie nie są wykonane dokładnie (lub jak plastikowe, to plastik się trochę "przekrzywił").

Pozdrawiam, Alex

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,

A mógłbyś napisać, jakiej firmy to były pierścienie (sądząc po cenie, to chyba jakieś plastikowe - econo) oraz jaki to był obiektyw?

Czy zakręcałeś pierścienie i obiektyw przy WYŁĄCZONYM body ?

Sprawdziłem u siebie (C50/1.4 + metalowe pierścienie macro) i nie udało mi się spowodować zwarcia pomiędzy pinami zasilania (mierzone omomierzem bez podłączania do body), ale odległość pomiędzy stykami zasilania na obiektywie jest bardzo mała, więc jeśli pin (nóżka) w pierścieniach jest minimalnie za gruba (lub wykonanie pierścieni nie jest dokładne), to przy zakręcaniu POD NAPIĘCIEM (czyli przy włączonym body, pierścienie założone na body i powoli zakręcamy obiektyw - nie do końca, aż "zatrzaśnie") teoretycznie może nastąpić chwilowe zwarcie pinów zasilania - ale tylko wtedy, gdy zakładamy pod napięciem oraz pierścienie nie są wykonane dokładnie (lub jak plastikowe, to plastik się trochę "przekrzywił").

Pozdrawiam, Alex
    Z powyższego wynika, że to samo może stać się przy zapinaniu obiektywu na body przy włączonym zasilaniu i bez pierścieni - piny są szersze niż przerwy między nimi...
    Ostatnio edytowane przez jacek_63 ; 05-02-2013 o 21:12
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Olka i Jacek Zobacz posta
    Z powyższego wynika, że to samo może stać się przy zapinaniu obiektywu na body przy włączonym zasilaniu i bez pierścieni - piny są szersze niż przerwy między nimi...
    Konstruktorzy sprzętów z założenia przyjmują że ich sprzętu będą używały osoby niezbyt rozgarnięte (delikatnie rzecz ujmując) i coś popsuć "od tak sobie" jest niezwykle trudno. Zwarcie pinów na body wywala errora01.

Bym postawił na wiek aparatu wątkozałożyciela.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Ok
    Chyba miałem włączone body. Bo sie wyłączyło i nie włączyło juz.
    Ale tak samo zmieniałem obiektywy i nigdy nie miałem problemów.
    Czasami nie ma czasu żeby wyłączyć body.
    to były jakieś pierścienie meike econo.

Początki nałogu

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Olka i Jacek Zobacz posta
    Oczywiście tak - jeśli tylko kształt "główki" (zaokrąglenie), grubość i rozstaw pinów będzie nieodpowiedni (będzie poza tolerancją Canona).

Chodziło mnie o drugi pin zasilania - przy zakręcaniu przesuwa się z "blaszki" pierwszej (+Ucc) na drugą (GND), gdy jednocześnie pin trzeci jest już połączony z GND (blaszka GND to ta długa...) - jeśli wszystko jest ok, to podczas zakręcania przesuwa się po blaszce pierwszej, potem trafia na przerwę (pomiędzy +Ucc a GND) a na koniec trafia na blaszkę GND (trzeci pin cały czas ma kontakt z GND). Jeśli coś pójdzie nie tak, to zamiast trafić na przerwę, to może zrobić krótkie zwarcie pomiędzy +Ucc a GND i jest problem...

Nie wiem do końca, czy taka sytuacja jest możliwa - u mnie to nie wystąpiło przy kilkudziesięciu próbach... Ale jakaś przyczyna była, że body padło...

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73
    Zwarcie pinów na body wywala errora01.
    Nie wiem, wolałem nie próbować Czy to również dotyczy zwarcia pinów +Ucc i GND na bagnecie body? tylko error się wyświetli ? (wolę nie testować na swoim body )
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 05-02-2013 o 21:26

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Chetnie odkupie te 'uszkodzone' pierscienie za 20% ich nominalnej wartosci :]

Uzależniony

montując pierścienie nalezy wyłączyć body

Przy pierścieniach nie ma żadnej informacji na ten temat

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Z własnego doświadczenia wiem, że może to być zupełny przypadek.

Sam niestety miałem podobnie, tylko nie z pierścieniami, a z tele:
    Sprawdziłem z Sigmą - działa. Wyłączyłem, podpiąłem 70-200, włączyłem i co? Err99!
    Serwis stwierdził co się stało: spalone silniki naciągu lustra i migawki i płyta bottom. Koszt wymiany elementów: 500 zł

Moja pierwsza reakcja: wina obiektywu! Na szczęście serwis podczas naprawy znalazł przyczynę awarii: odkręconą śrubkę, która wywołała zwarcie. Na 100% była tam wcześniej, bo nawet słyszałem wcześniej, że coś tam się rusza. A, że zbiegło się to z podpięciem nowego obiektywu - bywa.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów