1. jeżeli chodzi o fotografię przyrodniczą to 7D wychodzi zdecydowanie taniej od 60d a to że jest przy zakupie ciut droższy szybko się zamortyzuje ;-)

Ja wiem, że teoretycznie to na fotografii ptaków znają się wszyscy posiadacze dslr. Prawda jest jednak zupełnie inna od tej często przytaczanej przez "teoretyków" fotografii przyrodniczej. Jeżeli chcesz fotografować ptaki to kup najlepszy system AF na jaki Cię stać i największą szybkość serii. Celowo nie piszę puszkę, producenta itp. W przypadku głównego tematu wątku odpowiedź jest zdecydowanie jedna - jeśli nie brakuje Ci na chleb kup 7d.

Dlaczego wyjdzie taniej? Dlatego, że fotografia ptaków to nie fotografia flaszki perfum w namiocie bezcieniowym. Aby zrobić zdjęcie wydajemy kasę na paliwo, noclegi, naprawy samochodów po to aby znaleźć i poznać naszego modela. Często na fotę mamy kilka sekund albo i jedną jedyną okazję, chwilę, może nawet mniej niż sekundę. I to czy zdążymy trafić AFem i czy zrobimy 2 - 3 czy 5 klatek gra ogromną rolę i kosztuje dużo. Dużo więcej niż różnica w cenie pomiędzy 60D a 7D. Oczywiście 60D to zacny sprzęt i również nim da się zrobić super foty. 7D jest lepszy o ten rzut na taśmę, kropkę nad i ... czasem jest to różnica taka, że zrobisz wymarzone zdjęcie albo nie. Może będzie to jedno na 100 albo na 1000 ale kiedyś będzie ;-)

2. Jako wieloletni wielbiciel i użytkownik prawdziwych aparatów a obecny posiadacz canona powiem tyle. Odkąd zacząłem fotografować ptaki ulubiony PENTAX musiał oddać pole nielubianemu CANONOWI. Było to w czasie wejścia K7, który w stosunku do K20 niewiele wniósł. Naczytałem się o K5 samych pochlebnych opinii i niedawno w końcu miałem okazję porównać ta puszkę z moim 50D. Kumpel przytaszczył do mnie, z zadowoleniem i pewnością, że rozjedzie CANONA na miazgę, K5+17-70/4+55/1,4. Naprawdę zestaw prima sort. Do walki stanął 50d+24-105/4+85/1,8. No i co? K5 ma świetnie oprogramowana matrycę, dla mnie lepszy pomiar światła, szczególnie punktowy i w ogóle fajny jest ale... w temacie AF 50D rozkłada PENTAXA na łopatki. Nic tu się nie zmieniło. Także do ptaszków ciągle lepszy jest CANON. Rożnica jest szczególnie widoczna na stałkach i dużym otworze. Zestaw CANONA jest niesamowicie celny i K5 nie ma w tym temacie szans.