Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czyszczenie matówki i lustra

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Czyszczenie matówki i lustra

Pierwszy link z google pod hasłem "focusing screen removal 550d": Canon EOS 550D / 500D Focusing screen installation

Nie dotykaj matówki niczym, niezwykle łatwo ją porysować. Jeśli nie da się z niej zdmuchnąć zanieczyszczeń powietrzem z gruszki to wyłącznie czyszczenie poprzez delikatne przemywanie np wodą, oczywiście po wyjęciu. Matówka (przynajmniej w 350D) jest z polistyrenu - to miękkie tworzywo i łatwo je też uszkodzić rozpuszczalnikami organicznymi więc płyny do optyki też odpadają. A jeśli matówka jest zmaltretowana to kup nową, to nie jest duży wydatek.

A tak generalnie - skoro matówkę zabrudziłeś przez przypadek czyszcząc lustro zabrudzone przez przypadek - oddaj to do serwisu foto. Jakiegokolwiek, byle mieli olej w głowie i umiejętności manualne. Jakbyś napisał z jakiego jesteś miasta to może ktoś by dał jakąś wskazówkę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dzieki Kolego za odpowiedz i za linka na napewno jest z tego problemu wyjscie troche mi sie humor poprawil. Ja mieszkam w Stalowej Woli i pewnie najblizszy serwis bedzie gdzies w Rzeszowie, Lublinie czy Krakowie. Chodzi mi glownie o cos sprawdzonego a nie jakis partyzantów. Jak myslisz mozna kupic taki zestaw ? Prof. Zestaw czyszczący do optyki + LensPen +BONUS (2923885266) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Odnosnie tej wody to masz na mysli normalna wode np przegotowana ? Doczytalem sie ze musi byc destylowana ? Czym to pozniej suszyc ?

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Cytat Zamieszczone przez demode Zobacz posta
    Jeśli już, to proponuję oryginalne produkty Lenspen, a nie jakiś pseudo-zestaw za 19 zł, który w mojej opinii tylko rozmaże Ci zabrudzenia.

a ekentualne przetluszczenia woda umyje ? (efekt rozmycia punktów pomiaru) To chyba recznie trzeba jakos umyc ? Jakas miekka szmatka ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    Jeśli już, to proponuję oryginalne produkty Lenspen, a nie jakiś pseudo-zestaw za 19 zł, który w mojej opinii tylko rozmaże Ci zabrudzenia.

mozesz Kolego wkleic jakis namiar na sprawdzony zestaw ? Gdzies mi tez "wpadł" w oko zestaw polaroid tyle tego jest ze nie wiadomo co kupic zeby bylo dobre

Uprawnienia umieszczania postów