Posiadam także canona 18-200 i z czystym sumieniem mogę go polecić. Dawno temu miałem sigmę 18-200 i canon bije ją pod każdym względem. Używam go z 50D na wszelkiego rodzaju wakacyjnych wyjazdach, gdy wiem, ze nie mogę zabrać ze sobą plecaka sprzętu. Kupując miałem mieszane uczucia, ale już po kilku fotkach byłem miło zaskoczony jakością zdjęć jakie daje przy tak dużym zakresie. Mimo braku USM AF pracuje bardzo celnie i szybko. Jakośc zdjęć będzie porównywalna, może troche lepsza do tego co dostajesz z KITA 18-55 IS II.
Jeżeli chodzi o starą wersję 18-135, to dłuższy brat jest lepszy. Testowałem i wybrałem 18-200. A co do stałki 50/1.4 to obok 85/1.8 jest to obiektyw który na pewno warto mieć. Na cropie 50mm jest bardzo fajną portretówką.
Nowej STM nie miałem w ręku, czytałem tylko kilka wątków na jej temat, widziałem sample i użytkownicy zachwyceni nie byli, ja tego komentował nie będę, bo szkła nie znam. Miałem natomiast niejednokrotnie okazję porównywać starszą wersję 18-135 z 18-200 i tu ten ostatni wypada lepiej nie tylko pod względem zakresu.