Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: lampa błysk, szara karta w plenerze i na sali

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie Odp: lampa błysk, szara karta w plenerze i na sali

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jeśli w pomieszczeniu jest kilka żarówek z różnym światłem to proponuję założyć na każdą filtr tak aby wyrównać kolorystykę - żart
    Takie filtry moga byc zawodne bo na halogenach sie przepalaja, a niepalne sa drogie. Lepiej od razu miec wlasne zarowki i powymieniac wszystkie
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie Odp: lampa błysk, szara karta w plenerze i na sali

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jeśli w pomieszczeniu jest kilka żarówek z różnym światłem to proponuję założyć na każdą filtr tak aby wyrównać kolorystykę - żart - wtedy nic nie pomoże, chyba, że lampa błyśnie tak mocno, że "zagłuszy" światło zastane.

Co do filtrów to robię tak. Pstrykam zdjęcie powiedzmy białej kartki (światło zastane) ustawiam na tym w aparacie WB wg. wzorca. Pstrykam kolejne na potrzeby porównania (z ustawionym WB na wzorzec), następnie takie samo zdjęcie z lampą (z filtrem kolorowym). Porównuję obydwa zdjęcia jeśli biel jest taka sama na obydwu tzn., że filtr jest odpowiedni, jeśli nie to zmieniam, dokładam kolejny itd. aż będzie dobrze.
    i tym postem chyba mi pomogłeś. dzieki bardzo. jak lampka dojdzie to potestuję. wcześniej w nikonie miałem te kolorowe filterki przy sb 900 ale nie zawracałem sobie d... tym wb. widać dorosłem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów