Nic nie wiem
Nic nie wiem
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Kiedyś podczas sesji kolega poprosił modelkę aby stanęła bo chciał zerknąć jak ustawiliśmy oświetlenie. Zapytała czy może tak w ubraniu? Nie mogła uwierzyć i koleżanki zawołała. Chodźcie szybko w ubraniu zdjęcia robią! Na koniec dowiedzieliśmy się, że jacyś dziwni jesteśmy bo nie kazaliśmy im ściągać bielizny...zębami.
--- Kolejny post ---
Zależy kogo masz na myśli? Ewangeliste?
http://pdf.helion.pl/akty/akty-3.pdf
Tu masz fragment ksiażki o aktach, akurat dział o oświetleniu...
Nie no jasne... wziąść kobiete na akty i zrobić jej średnie zdjęcia nie mając pojęcia o oświetleniu prawda np tak?? A poźniej sie dziwić że kobiety nie chcą takich zdjęć bo się boją że zdjęcia będą średnie... Wypadałoby wpierw mieć jako takie pojęcie o świetle studyjnym niżeli rzucać się na dzień dobry na głęboką wodę...
Wziąć
Pojęcie "akt" zostało bardzo uogólnione ostatnio. Każde zdjęcie z kawałkiem cycka to już "akt". LOL. Akt klasyczny to jedno, zdjęcia portretowe z nagimi modelkami nie muszą być aktem. To co wiele osób podpowiadało koledze z ustawieniem lamp, to akt-bodyscape, przedstawiający delikatnie zarysy ciała w low-key'u. Jest to fajne i każdy fotograf portrecista powinien spróbować. Ale to nie jedyna droga aktu.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Jak go zwał tak go zwał. Ja osobiście nie widzę zasadniczej różnicy pomiędzy zdjęciem gołej baby a aktem. Pod warunkiem, że mamy do czynienia ze zdjęciem. To coś podlinkowane w pierwszym poście trudno zdjęciem nazwać. Jest bardzo słabe. Jak oświetlona jest postać widać na pierwszy rzut oka i nie trzeba być specjalistą aby to odgadnąć. Ale światło to nie wszystko. Ważniejszy jest pomysł na zdjęcie. Kadr i jego podział, kierunki fotografii jednym słowem wszystkie elementy składające się na odbiór zdjęcia. Nawet jak zdjęcie przedstawiające akt ubraniu będzie dobrze zrobiony to większość i tak będzie widzieć gołą babę tyle, że oczami wyobraźni. Na tym polega urok fotografii.