Twoja argumentacja ma sens. Jeżeli różnice widzisz, ale w Twoim przypadku nie mają znaczenia, to co tu rozwijać? Jesteś świadomy wyboru, szczęśliwy, pozostało trochę kasy w kieszeni, jak dla mnie wystarczy. Gdyby wszyscy z taką świadomością wybierali nie byłoby dyskusji a moją logikę można by nazwać kulejącą, ale jak poczytasz ten wątek od początku, to już takie oczywiste nie jest.
Ja zmieniłem 5DII na 5DIII jeszcze jak nie było 6D głównie z uwagi na AF, który w Mark III jest wprost rewelacyjny. 6D miałem kilka razy w ręku i jego AF w porównaniu z Mark II nie zmienił się wiele - dla mnie jest to samo. Oczywiście jakość obrazka skoczyła bardzo, ale Mark III tu 6-ce nie ustępuje. Gdybym teraz wymieniał Marka II znając już 6D z pełną świadomością kupiłbym Marka III. Ciemne pomieszczenie, szybko poruszające się postacie, jasne szkła często na pełnej dziurze - AF trafia bez problemu. Spróbuj kiedyś 6-ką porobić w tym stylu zdjęcia - życzę sukcesu...
Sprzęt trzeba dobrać pod siebie, nie przekonuję nikogo co jest dla niego lepsze, ale nie rozumiem też argumentacji na własne potrzeby uogólnianej do większości.